back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στο Κάιρο Ν. Δένδιας- Κρίσιμη πενταμερής Σύνοδος για τη Λιβύη

Διαβάστε επίσης

Ο διπλωματικός “μαραθώνιος” στον οποίο έχει αποδυθεί η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να ενισχυθεί ένα συμμαχικό τόξο από την Ευρώπη έως και τη Μέση Ανατολή κατά της παραβατικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει νέο σταθμό το Κάιρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα σε πενταμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ιταλίας και Γαλλίας, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Η συμμετοχή της Ιταλίας και της Γαλλίας στο ήδη υπάρχον τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη «σκιά» των πρόσφατων εξελίξεων με την απόφαση της Άγκυρας για μεγαλύτερη εμπλοκή στρατιωτικά στον εμφύλιο στη Λιβύη, καθώς οι δύο χώρες έχουν ειδικές σχέσεις με τη βορειοαφρικανική χώρα.

Οι δύο συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης έχουν αποτελέσει «καμπανάκι» για όλες τις χώρες της Μεσογείου καθώς έχουν οξύνει την κατάσταση τόσο στο εσωτερικό της Λιβύης, υπονομεύοντας τις προοπτικές επίλυσης της κρίσης, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς υπονομεύουν την ειρήνη και σταθερότητα και επιχειρούν τον σφετερισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών της περιοχής.

Επιπλέον, η «συμφωνία» περί συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, όπου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μεταφορά όπλων και εγκατάσταση τουρκικής βάσης στη Λιβύη, παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το ΣΑΗΕ.

Επομένως, η αυριανή πενταμερής συνάντηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες υπουργούς να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης της λιβυκής κρίσης καθώς και για συντονισμό τους.

Η κοινή αυτή προσπάθεια των πέντε χωρών της Μεσογείου δεν περιορίζεται στην καταγγελία τς παραβατικότητας και των επιπτώσεων των δύο “συμφωνιών”. Στοχεύει στην ανάδειξη της επείγουσας ανάγκης αποτροπής περαιτέρω βημάτων εφαρμογής των “συμφωνιών” που θα οδηγούσαν μετά βεβαιότητας στην επιδείνωση του εμφυλίου στη Λιβύη και στην υπονόμευση της ειρήνης στην περιοχή.

Στόχος εξάλλου της συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η συμβολή προς την κατεύθυνση μιας συμπεριληπτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓΗΕ για τη Λιβύη, Gh. Salame, και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών των πέντε χωρών στα θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, ως χώρα γειτονική με τη Λιβύη βρίσκεται στον πυρήνα των συζητήσεων και των αποφάσεων για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα συνεχίσει τις επαφές που ήδη ξεκίνησε με χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής και στο πλαίσιο αυτό θα επισκεφθεί στις 15 Ιανουαρίου το Μαρόκο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα