back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Νορβηγία θα υποδεχτεί 600 μετανάστες από την Ρουάντα

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι θα υποδεχθεί 600 μετανάστες που είχαν μεταφερθεί σε καταυλισμό στη Ρουάντα από κέντρα κράτησης στη Λιβύη.

Η απόφασή της ελήφθη στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποθαρρύνει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου για να φθάσουν στην Ευρώπη. Η Ρουάντα υπέγραψε τον Σεπτέμβριο συμφωνία με τον ΟΗΕ που προβλέπει ότι θα βοηθά στη μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων που συλλαμβάνονται και κρατούνται στη Λιβύη στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη. Στους μετανάστες που απομακρύνθηκαν από λιβυκά κέντρα κράτησης και μεταφέρθηκαν στη Ρουάντα έχει παραχωρηθεί προσωρινά καθεστώς αιτούντων άσυλο, όσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξετάζει τον φάκελο του καθενός για να αποφανθεί αν έχουν δικαίωμα να λάβουν διεθνή προστασία.

«Η Νορβηγία συμφώνησε να υποδεχθεί σχεδόν 500 ανθρώπους και η Σουηδία υποδέχθηκε επτά τον περασμένο μήνα. Άλλοι περιμένουν ακόμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντας, Βενσάν Μπιρουτά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κιγκάλι.

Μετεγκατάσταση προσφύγων

Σε γραπτή δήλωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης Γέραν Καλμίρ διευκρίνισε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα υποδεχθεί η χώρα του το 2020 στην πραγματικότητα θα ανέλθει σε περίπου 600, συμπληρώνοντας πως αυτό δεν θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που το Όσλο έχει ήδη δεσμευθεί πως θα μετεγκατασταθούν στο σκανδιναβικό κράτος το τρέχον έτος.

«Είναι σημαντικό για μένα να δείξουμε ότι δεν υποστηρίζουμε τους κυνικούς διακινητές ανθρώπων αλλά αντ’ αυτού υποδεχόμαστε ανθρώπους που χρειάζονται προστασία με οργανωμένο τρόπο. Ένας καταυλισμός υποδοχής και ταυτοποίησης όπως αυτός στη Ρουάντα θα συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια», έκρινε ο Καλμίρ.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα