back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων και επενδυτικών σχημάτων

Διαβάστε επίσης

Μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσκεψης στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιστρέψει σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα και την Παρασκευή το μεσημέρι θα ξεκινήσει τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, αρχής γενομένης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα στις 12 το μεσημέρι.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ καθώς και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, δεδομένου ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν και ότι κλείνει με την επίσκεψη αυτή ένας κύκλος διπλωματικών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του οποίου υπήρξε ανάμεσα στα άλλα η υπογραφή του EastMed και η πενταμερής του Καΐρου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Eπόμενος σταθμός των επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού θα αποτελέσει, στις 29 Ιανουαρίου, το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών εντάσσεται στην διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση κλίματος εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας στα μεγάλα εθνικά ζητήματα της χώρας.

Η πρωτοβουλία ελήφθη για τα εθνικά θέματα, στις συναντήσεις αυτές θα γίνει ωστόσο συζήτηση και για τον εκλογικό νόμο, την ψήφιση του οποίου θα δρομολογήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε με την παρουσία του σε δεξίωση που παρέθεσαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Ο πρωθυπουργός είχε χθες συνάντηση και με 22 εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων στους οποίους παρουσίασε τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει προωθήσει η κυβέρνηση, τις μειώσεις φόρων που πραγματοποιεί και το σχέδιο για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των μεγάλων επενδυτικών project.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε και σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσαν οι υποψήφιοι επενδυτές και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχετίζονταν με το επενδυτικό τους ενδιαφέρον σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές (συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών), ο τουρισμός, η αγορά κινητών, το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και οι νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι επενδυτές τόνισαν τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, της προβλεψιμότητας σχετικά με το φορολογικό περιβάλλον, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα στελέχη τους, καθώς και της ταχύτητας στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι κορυφαίων επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών), του χρηματοπιστωτικού τομέα, του real estate και των νέων τεχνολογιών.

Από ελληνικής πλευράς εκτός από τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Μιλώντας εξάλλου σε γεύμα που παρατέθηκε χθες προς τιμήν του από ομογενειακές οργανώσεις, τόνισε ότι “η Ελλάδα επέστρεψε ως μια σοβαρή και υπεύθυνη περιφερειακή δύναμη», ενώ υπογράμμισε πως τόσο κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και κατά την επίσκεψή του στο Κογκρέσο «υπήρξε συναντίληψη για τη μεγάλη σημασία που έχει η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών».

«Παρακολουθώ εδώ και δεκαετίες τα τεκταινόμενα στην Ουάσινγκτον και για πρώτη φορά διαπιστώνω τόσο θετικό κλίμα για την Ελλάδα. Είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα