back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο πρωθυπουργός

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ έρχεται η ώρα των κατ’ ιδίαν συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους θα ενημερώσει σήμερα και την προσεχή Δευτέρα για την συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και εν γένει για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στην Ουάσιγκτον, αλλά και συνολικά για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Θα συζητηθεί φυσικά και η στάση της χώρας από δω και πέρα, ενόψει και της επόμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Παρίσι, στις 29 Ιανουαρίου, αλλά και των πληροφοριών περί διπλωματικής πρωτοβουλίας που προτίθεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ για εκτόνωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι με την επίσκεψη στις ΗΠΑ. κλείνει ένας κύκλος διπλωματικών πρωτοβουλιών και τονίζουν ότι η πρωτοβουλία για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών εντάσσεται στην διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση κλίματος εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας στα μεγάλα εθνικά ζητήματα της χώρας. .Αυτός είναι ο στόχος και των συναντήσεων οι οποίες διεξάγονται πάντως με νωπή την πολιτική αντιπαράθεση για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, καθώς κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και το ΚΙΝΑΛ δεν συμμερίζονται την θετική αποτίμηση που γίνεται από κυβερνητικής πλευράς, με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να έχει χαρακτηρίσει “φιάσκο” την συνάντηση με τον κ. Τραμπ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο βασικός στόχος της επίσκεψης, που σχετίζεται με την ανάδειξη της Ελλάδας ως του βασικού παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και ως του πλέον αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ, επιτεύχθηκε απολύτως. Εκτιμούν μάλιστα ότι αυτό αυτό καταγράφηκε τόσο στον Λευκό Οίκο, όσο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Κογκρέσο όπου είχε επαφές ο κ Μητσοτακης.
Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι σε όλες τις συναντήσεις αναγνωρίστηκε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο των Η.Π.Α. σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή, καθώς και η ραγδαία βελτίωση στις προοπτικές της οικονομίας μας και υπήρξε ενθάρρυνση για αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Στις συναντήσεις θα συζητηθεί και το ζήτημα του εκλογικού νόμου όπου η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία πρόταση για κλιμακωτό μπόνους που θα ξεκινά από 20 έδρες στο πρώτο κόμμα εάν συγκεντρώνει 25% και θα φθάνει τις 50 έδρες με ποσοστό 40%.
Παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι δεν αποτελεί θέμα της συζήτησης η επιλογή για το πρόσωπο του ΠτΔ, είναι πολύ πιθανό να τεθεί και το ζήτημα αυτό από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων, που θα διεξαχθούν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, ξεκινά στις 12:00 με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Στις 13:00 θα συναντηθεί με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 17:00 με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και στις18:00 με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί της Δευτέρας.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα