back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πέθανε ο ντράμερ των Rush, Νιλ Πιρτ

Διαβάστε επίσης

Ο Καναδός μουσικός Νιλ Πιρτ, γνωστός ως ντράμερ του hard rock συγκροτήματος Rush, πέθανε την Τρίτη 7 Ιανουαρίου στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, σε ηλικία 67 ετών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της οικογένειας.

Ο Πιρτ είχε διαγνωσθεί με καρκίνο του εγκεφάλου πριν από 3 χρόνια, αλλά δεν το είχε ανακοινώσει.

Ο Πιρτ θεωρούνταν ένας από τους σπουδαιότερους ντράμερ της ροκ μουσικής και εκτός από τον μουσικό τομέα είχε ασχοληθεί και με την λογοτεχνία, έχοντας γράψει πέντε βιβλία.

Ο Νιλ Πιρτ γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1952 στο Χάμιλτον του Οντάριο και ξεκίνησε μαθήματα τυμπάνων σε ηλικία 13 ετών. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 επέλεξε την ροκ μουσική, με κύριες επιρροές τον Τζον Μπόναμ, τον Κιθ Μουν, τον Καρλ Πάλμερ, τον Μπιλ Μπρούφορντ και τον Μπάντι Ριτς.

Μετά από μία σύντομη διαμονή στην Αγγλία, επέστρεψε στον Καναδά στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και εντάχθηκε στους Rush, οι οποίοι μόλις είχαν τελειώσει την περιοδεία για την προώθηση του πρώτου τους άλμπουμ. Η προσθήκη του στο συγκρότημα, επέφερε αλλαγές στον ήχο τους, αφού υιοθέτησαν περισσότερα progressive στοιχεία σε σχέση με τις έντονες μπλουζ επιρροές που είχαν πιο πριν. Επίσης, ο Πιρτ ανέλαβε τον ρόλο του βασικού στιχουργού του συγκροτήματος.

Μετά από δύο ακόμη στούντιο κυκλοφορίες, οι Rush γνώρισαν διεθνώς επιτυχία με το concept άλμπουμ “2112”. Οι στίχοι του δίσκου αναφέρονται στην ιστορία ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος πολεμάει εναντίον ενός μελλοντικού κόσμου χωρίς ροκ μουσική.[1] Η επιτυχία τους συνεχίστηκε με τα “A Farewell to Kings” (1977), “Hemispheres” (1978), “Permanent Waves” (1980) και “Moving Pictures” (1981). Το συγκρότημα συνέχισε να ηχογραφεί και να περιοδεύει, με τον Πιρτ να αποτελεί μεγάλη επιρροή σε μία γενιά νεότερων ντράμερ όπως ο Μάικ Πορτνόι, ο Τζέρι Γκάσκιλ, ο Τιμ Αλεξάντερ, κ.α..[2]

Εκτός της ενασχόλησης του με την μουσική, ο Πιρτ έχει γράψει πέντε βιβλία, με τα “Radiance Over the Rockies” και “The Masked Rider” να περιγράφουν τις εμπειρίες του όταν ταξίδεψε σε διάφορα μέρη με το ποδήλατο του.[3] Επίσης, συμμετείχε σε κυκλοφορίες προς τιμή του Μπάντι Ριτς, με τους Βuddy Rich Big Band.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο Πιρτ πέρασε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όταν σε διάστημα ενός έτους έχασε την κόρη και την σύζυγο του. Το 2001, επέστρεψε στην ενεργό δράση με τους Rush και παντρεύτηκε την φωτογράφο Κάρι Νατάλ, με την οποία έχει μία κόρη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα