back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΕ: Η Επιτροπή απαγόρευσε τη χρήση εντομοκτόνου που θεωρείται επιβλαβές για τις μέλισσες

Διαβάστε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τη Δευτέρα να μην ανανεώσει την έγκριση ενός παρασιτοκτόνου που συνδέεται με βλαβερές επιπτώσεις στις μέλισσες, απαγορεύοντας το εντομοκτόνο της Bayer γνωστό ως θιακλοπρίδη.

Η απόφαση ακολουθεί την έγκριση της απαγόρευσης από την πλειονότητα των κυβερνήσεων της ΕΕ τον περασμένο Οκτώβριο, στη βάση μιας πρότασης της Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ.

«Υπάρχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες που συνδέονται με τη χρήση αυτού του παρασιτοκτόνου, ιδιαίτερα την επίπτωσή του στα υπόγεια ύδατα, αλλά και σχετικά με την ανθρώπινη υγεία, στην αναπαραγωγική τοξικότητα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Ο αγρότες δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το εντομοκτόνο, που διατίθεται υπό τα εμπορικά σήμερα Calypso και Biscaya, μετά τις 30 Απριλίου φέτος, όταν λήξει η τρεχουσα περίοδος έγκρισής του.

Η Επιτροπή βασίστηκε στα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που δημοσιεύθηκαν πέρυσι τον Ιανουάριο. Η υπηρεσία υπογράμμιζε τις ανησυχίες για την ενεργή ουσία που είναι τοξική για τους ανθρώπους και παρουσιάζει πολύ μεγάλη συγκέντρωση στα υπόγεια ύδατα, ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκπρόσωπος της EFSA.

Το παρασιτοκτόνο όχι μόνο σκοτώνει έντομα αλλά βλάπτει επίσης τις μέλισσες και τους μπάμπουρες αδυνατίζοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα και βλάπτοντας την αναπαραγωγή τους, σύμφωνα με τα ευρήματα του EFSA.

Η ΕΕ απαγόρευσε τη χρήση τριών λεγόμενων νεονικοτινοειδών εκτός από τα θερμοκήπια τον Απρίλιο του 2018. Η Γαλλία έχει ήδη απαγορεύσει και τα τέσσερα εντομοκτόνα και ένα άλλο, περιλαμβανομένων και των θερμοκηπίων.

Πηγή: AΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα