back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Megxit: Στο Σάντριγχαμ επιζητείται σήμερα η “χρυσή τομή” για την επίλυση της κρίσης

Διαβάστε επίσης

Τη “γεφύρωση των διαφορών” με τον δούκα και την δούκισσα του Σάσεξ θα επιδιώξουν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο οικογενειακό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα στο παλάτι του Σάντριγχαμ, στο Νόρφολκ.

Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι η συνάντηση μεταξύ της βασίλισσας Ελισάβετ , του πρίγκιπα Καρόλου και των υιών του Χάρι και Ουίλιαμ θα είναι η “τελική αναμέτρηση” των Σάσεξ με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια.

Στη “συνάντηση κορυφής” θα συμμετάσχει μέσω ανοικτής τηλεφωνικής γραμμής και η “πέτρα του κακού” για τους περισσότερους Βρετανούς , η Μέγκαν Μαρκλ, η σύζυγος του Χάρι που από την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται στον Καναδά μαζί με τον υιό του ζεύγους , τον Άρτσι.

Εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν αρχίσει έναν “αγώνα δρόμου” για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. Η ίδια η Βασίλισσα ζήτησε το ζήτημα να διευθετηθεί μέσα σε 72 ώρες , γράφουν οι εφημερίδες.

Το οικογενειακό συμβούλιο στο Σάντριγχαμ θα είναι μια “ξεχωριστή , πρωτοφανή συνάντηση κορυφής” , εκτιμούν οι συντάκτες που καλύπτουν το βασιλικό ρεπορτάζ για τα βρετανικά ΜΜΕ. Προβλέπεται ότι στο Sandringham House στην ανατολική ακτή της Αγγλίας θα γίνουν σαφείς στο πριγκιπικό ζεύγος οι “σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις” που θα έχει η “αποξένωσή” από τη βασιλική οικογένεια.

Η θλίψη του Ουίλιαμ

Οι Sunday Times (12/01) προβάλλουν το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έχει εκφράσει τη λύπη του για τη “ρήξη των δεσμών” με τον αδελφό του Χάρι. Όπως γράφει η εφημερίδα, ο δούκας του Κέιμπριτζ εκμυστηρεύθηκε σε στενό του φίλο ότι αισθάνεται ιδιαίτερη θλίψη επειδή – “με τον αδελφό μου είμαστε πλέον δύο ξεχωριστές οντότητες”.

Στην πρώτη σελίδα της Sunday People (12/01) διαβάσαμε ότι η Κέιτ Μίντλεντον , η δούκισσα του Κέιμπριτζ, έχει 6 μήνες να μιλήσει με την Μέγκαν Μαρκλ. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γυναικών είναι τεταμένες όσο ποτέ άλλοτε, τονίζει η εφημερίδα.

Η Sunday Mirror (12/01) έγραψε ότι ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ τον πρώτον που είχαν ενημερώσει για την απόφασή τους να αποποιηθούν τα πριγκιπικά τους καθήκοντα ήταν ο τραγουδιστής , συνθέτης και πιανίστας σερ Έλτον Τζον. Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν δεύτερη στη σειρά, υπογραμμίζει η Mirror.

Σύμφωνα με την Sun on Sunday (12/01) , o Φίλιππος , ο σύζυγος της Βασίλισσας , αντέδρασε με δυσπιστία στην απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν να “αποδράσουν” – όπως γράφει η Sun. “Που στο διάβολο το πάνε ; “ – αναφώνησε ο Φίλιππος μόλις έμαθε τα νέα , μας ενημερώνει η Sun on Sunday.

Τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τους “γαλαζοαίματους” στο Νόρφολκ

Eίναι η πρώτη φορά σήμερα που η βασίλισσα Ελισάβετ και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής ευκαιρίας θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν “πρόσωπο με πρόσωπο” με τον πρίγκιπα Χάρι από τότε που αυτός και η σύζυγός του κοινοποίησαν της απόφασή τους να παραιτηθούν από τα πριγκιπικά τους καθήκοντα και ως “κοινοί θνητοί” να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Εκτιμάται ότι στο Σάντριγχαμ θα γίνει προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις σε ορισμένα από τα βασικά ερωτήματα που εγείρει η απόφαση του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ:

  • Μετά την αποποίηση των ευθυνών τους , μέχρι ποιο βαθμό ο Χάρι και η Μέγκαν στη Βρετανία ή στο εξωτερικό θα προάγουν τα συμφέροντα του οίκου του Ουίνσδορ και της βρετανικής κυβέρνησης ;
  • Θα διατηρήσουν τους τίτλους με τους οποίους τους έχρησε η Βασίλισσα και εάν τους αφαιρεθούν οι βασιλικού τίτλοι θα προσφωνούνται όπως οι κοινοί θνητοί ;
  • Πόσα χρήματα θα μπορούν να λαμβάνουν από την Ελισάβετ ή από τον Κάρολο όταν τους κοπεί η βασιλική επιχορήγηση που προέρχεται από την τσέπη των βρετανών φορολογουμένων ;
  • Tι είδους εμπορικές συμφωνίες θα έχουν το δικαίωμα να συνάπτουν ;

To οικογενειακό συμβούλιο στο Σάντριγχαμ πραγματοποιείται ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που χαίρουν ο Χάρι και η Μέγκαν ίσως “υποβαθμισθούν” μετά την “έξοδό” από το ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και την “αποκοπή” από τον ομφάλιο λώρο της βασιλικής οικογένειας. Είναι πιθανό οι ειδικοί φρουροί να φέρουν μόνο όπλα αναισθητοποίησης (tazers), επισημαίνουν ορισμένοι.

Παράλληλα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί από τον επικεφαλής του γραφείου της Βασίλισσας, σερ Έντουαρντ Γιάνγκ, να επιληφθεί του όλου θέματος παρά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Έντουαρντ. Τέλος οι “σύμμαχοι” του Χάρι υποστηρίζουν ότι στενοί συνεργάτες του πρίγκιπα Καρόλου και του πρίγκιπα Ουίλιαμ έχουν αποκαλύψει τα σχέδια του δούκα του Σάσεξ ενώ υπάρχουν και αυτοί που ισχυρίζονται ότι την ευθύνη για τη διαρροή φέρει η αμερικανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων της Μέγκαν Μαρκλ. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα οι Σάσεξ “απειλούν” ότι θα προβούν σε “ενοχλητικές αποκαλύψεις” για τη βρετανική βασιλική οικογένεια στα ΜΜΕ των ΗΠΑ εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Έντονοι οι προβληματισμοί για το μέλλον της μοναρχίας

Η απόφαση του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ να παραιτηθούν από τα πριγκιπικά καθήκοντά τους και να ιδιωτεύσουν εγείρει σύνθετα ερωτήματα σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων – ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη των φορολογουμένων για τη βρετανική βασιλική οικογένεια και γενικότερα με το μέλλον της μοναρχίας στη Βρετανία (Guardian 11/01).

Η Sun (11/01) ανησυχεί για το ενδεχόμενο τα πράγματα να χειροτερεύσουν για τον οίκο του Ουίνσδορ ενώ οι Times (11/01) καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι.

“Πρόκειται για ένα ζήτημα που για πρώτη φορά είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε” , σημειώνει η εφημερίδα. Οι Times εκτιμούν επίσης ότι το πιο πολύπλοκο θέμα είναι η ασφάλεια του Χάρι και της Μέγκαν και ποιος θα καταβάλλει το τίμημα εάν το ζεύγος αποφασίσει να εγκατασταθεί μόνιμα στον Καναδά.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph (11/01), η βασίλισσα Ελισάβετ απαίτησε οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του πριγκιπικού ζεύγους να γίνουν το υπόδειγμα για τις επόμενες γενιές εφόσον και στο μέλλον προκύψουν παρεμφερή προβλήματα με μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Πηγές προσκείμενες στα ανάκτορα ανέφεραν στην Daily Mirror (11/01) ότι ο πρίγκιπας Κάρολος θα ήθελε ο υιός του και η σύζυγός του να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και να είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της μοναρχίας τον 21ο αιώνα.

Η Daily Express (11/01) εκφράζει την ελπίδα ο Χάρι και η Μέγκαν να αποδεχθούν την καλύτερη δυνατή λύση για αυτούς αλλά και για τη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Η Daily Mail (11/01) υποστηρίζει ότι εάν θέλουν να ιδιωτεύσουν και να αποκτήσουν την οικονομική τους ανεξαρτησία θα πρέπει να το πετύχουν με τις δικές τους προσπάθειες. Με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνεί μεγάλη μερίδα του βρετανικού λαού.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα