back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τζ. Πάιατ: Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας – Η Ουάσινγκτον παραμένει ενεργή

Διαβάστε επίσης

Την πεποίθηση πως η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ήταν «εξαιρετικά πετυχημένη», εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το κάνω χρόνια αυτό αλλά σπάνια βλέπω μια τέτοια επιτυχία».

Σε συνάντηση του με δημοσιογράφους ο κ Πάιατ δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε αναλυτικά στις συνομιλίες του με τους Αμερικανούς αξιωματούχους όλες τις θέσεις της Ελλάδας, τις «κόκκινες γραμμές» και τις ανησυχίες της Αθήνας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν επίκειται κάποια συγκεκριμένη διπλωματική πρωτοβουλία εκ μέρους της Ουάσινγκτον τονίζοντας βέβαια πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι ενεργές και να βοηθάνε Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διάφορες τους.

«Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση» προσέθεσε τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε παράλληλα ότι δεν κάνει προβλέψεις για «θερμό επεισόδιο».

Παράλληλα ωστόσο έστειλε για ακόμα μια φορά ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα λέγοντας πως «τα νησιά, για παράδειγμα τα μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη έχουν τα ίδια δικαιώματα οριοθέτησης με την ηπειρωτική χώρα» ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν «μονομερείς ενέργειες» αναφερόμενος στα δύο μνημόνια συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης.

Ερωτηθείς αν η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει «παράνομη» τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ο κ Πάιατ διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε αποδώσει ακόμα αυτό το χαρακτηρισμό, μένουμε στο ότι είναι αντιπαραγωγική και προκλητική».

Επεσήμανε παράλληλα ότι ο πιο κατάλληλος τρόπος για χάραξη ΑΟΖ είναι αυτός που ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία, ο οποίος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε ότι « Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι και ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική αγοράς από την Ελλάδα αμερικανικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F35, ο κ. Πάιατ είπε ότι ο διάλογος που ξεκίνησε «θα είναι μακρύς». Και πρόσθεσε ότι «αυτό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή είναι η αναβάθμιση των F16, διότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα