Search

Megxit: Έτοιμοι να εγκατασταθούν τον Καναδά ο Χάρι και η Μέγκαν

222

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει αντίρρηση το πριγκιπικό ζεύγος Χάρι και Μέγκαν μετά την απόφαση να αποποιηθεί των βασιλικών του καθηκόντων μια μεταβατική περίοδο να έχει το δικαίωμα προσωρινής εγκατάστασης στον Καναδά.

Απαιτείται να γίνουν περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με τη μετάβαση του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ στον Καναδά , δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ο κ. Τζάστιν Τριντό σημείωσε ότι τα σχέδια για την εγκατάσταση του ζεύγους στον Καναδά δεν έχουν ακόμη συζητηθεί.

Ένα βασικό θέμα προς συζήτηση είναι ποιος θα επωμισθεί το κόστος για την ασφάλεια του Χάρι και της Μέγκαν στον Καναδά.

«Οι περισσότεροι Καναδοί υποστηρίζουν την ιδέα ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ να έρθουν και να ζήσουν στον Καναδά αλλά πρώτα πρέπει να γίνουν πολλές συζητήσεις πως μπορεί να γίνει αυτό και ποιο θα είναι το κόστος για αυτή τη μετεγκατάσταση» , υπογράμμισε ο κ. Τριντό.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά κατέστησε σαφές ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Οτάβα μέχρι στιγμής δεν έχει εμπλακεί στις συνομιλίες για το τι ακριβώς θα συνεπάγεται η εγκατάσταση του ζεύγους στη χώρα.

«Συναινετική» η δήλωση της βασίλισσας Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ σέβεται λοιπόν την απόφαση του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ να αποσυρθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα.

Η χθεσινή δήλωση μετά το «οικογενειακό συμβούλιο» στο Σάντριγχαμ ήταν μια εξαιρετικά ειλικρινή και φιλική, σχεδόν προσωπική δήλωση από τη μεριά της Βασίλισσας, εκτιμούν οι παρατηρητές.

Η λύπη της Ελισάβετ για την απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν είναι προφανής και θα προτιμούσε και οι δύο να διατηρήσουν τους σημερινούς τους ρόλους.

Ωστόσο στη δήλωση γίνεται σαφές ότι ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ ανήκουν ακόμη στη βασιλική οικογένεια – «είναι βασιλείς» – και ότι θα εξακολουθήσουν να έχουν την εκτίμηση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ στην προσπάθεια τους να γίνουν περισσότερο ανεξάρτητοι.

Υπάρχουν πάντως ακόμη ερωτήματα που περιμένουν απάντηση και τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη. Όπως ποιος θα είναι ο μελλοντικός βασιλικός ρόλος του ζεύγους , οι σχέσεις του με το Παλάτι , και ποιός από εδώ και στο εξής θα επωμισθεί το οικονομικό κόστος για την ασφάλειά του. «Ασφαλώς όχι οι φορολογούμενοι» – έχει υπογραμμίσει η Ελισάβετ. Επίσης μένει να δούμε πως ο Χάρι και η Μέγκαν σκοπεύουν να -«βγάλουν τα προς το ζην» – όπως λένε οι κοινοί θνητοί.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να ξεπερασθούν και να συμφωνηθούν. Όλα όμως δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Η διαδικασία της σταδιακής αποδέσμευσης του ζεύγους από τα βασιλικά του καθήκοντα και το πώς τελικά θα διαμορφωθούν οι σχέσεις του με το Παλάτι θα έχει διάρκεια και δεν θα είναι σύντομη. Αυτό το γνωρίζει η Ελισάβετ και είναι προετοιμασμένη να κάνει υπομονή.

Στη δήλωση της η Βασίλισσα προβλέπει ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος στην οποία ο Χάρι και ο Μέγκαν θα μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.
Η Ελισάβετ ζήτησε να ληφθούν αποφάσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες . Ωστόσο οι αποφάσεις αυτές ενδέχεται να αναθεωρηθούν τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Μια δήλωση με έντονο προσωπικό χαρακτήρα

Ο ιστορικός Ρόμπερτ Λάσεϊ σημείωσε στη συνέντευξη που έδωσε στο Radio 4 του BBC ότι η δήλωση της βασίλισσας Ελισάβετ μετά το οικογενειακό συμβούλιο στο Σάντριγχαμ είχε ασυνήθιστα «προσωπικό χαρακτήρα» με αρκετές αναφορές στην «οικογένειά μου» και τον «εγγονό μου».

«Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Βασίλισσα αντί να χρησιμοποιήσει τους επίσημους τίτλους του ζεύγους – δούκας και δούκισσα του Σάσεξ – τους αποκάλεσε Χάρι και Μέγκαν» , παρατήρησε ο καθ. Λάσεϊ.
Η Πένι Τζούνιορ , συγγραφέας βιβλίων για βασιλείς , έσπευσε να επισημάνει στο BBC ότι η δήλωση της βασίλισσας Ελισάβετ έμοιαζε – «ως να επρόκειτο για μια γιαγιά που μιλούσε για την οικογένειά της» – ενώ πρόσθεσε ότι με τη στάση της η Βασίλισσα συμβάλλει ώστε να μειωθούν οι πιέσεις στο πριγκιπικό ζεύγος.

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η θέση του Χάρι και της Μέγκαν είναι πολύ ευάλωτη. Δεν είναι ευτυχείς , αισθάνονται απομονωμένοι , χωρίς αγάπη και εκτίμηση . Είναι ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί στη συμπεριφορά μας απέναντι τους», υπογράμμισε η κ. Πένι Τζούνιορ.

«Η εντύπωση που απεκόμισα από την ανάγνωση της δήλωσης της βασίλισσας Ελισάβετ είναι ότι η βασιλική οικογένεια στο σύνολο της αντιλαμβάνεται τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ», κατέληξε η βρετανίδα συγγραφέας.

Βύρων Καρύδης

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *