back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οικονομικός γρίφος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Διαβάστε επίσης

Η διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους και η εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης των θεσμών, αποτελούν για την κυβέρνηση το διπλό στοίχημα ως προς την προώθηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την Τετάρτη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να κωδικοποιηθούν τα ποσά που θα απαιτηθούν ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα η κυβερνητική δέσμευση για την αύξηση της σύνταξης σε περίπου μισό εκατομμύριο συνταξιούχους.

Προκειμένου να δοθούν τα ποσά που οφείλονται ως αναδρομικά, σύμφωνα με τις πρώτες τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ στις 4 Οκτωβρίου 2019, μαζί με τις αυξήσεις, έχει προβλεφθεί κονδύλι ύψους 900 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό της τρέχουσας χρονιάς.

Μόνο που η αναλογιστική μελέτη η οποία εκπονήθηκε, καταλήγει σε υψηλότερο ποσό από το προβλεπόμενο. Γι’ αυτό και απαιτούνται κάποιες τροποποιήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση η αναδρομικότητα που προέκυψε επιφέρει αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις από 5 έως 195 ευρώ για περίπου 400.000 συνταξιούχους.

Επίσης, αυξήσεις από 2 έως 8% αναμένεται να προκύψουν και στις κύριες συντάξεις, με ανάλογη αύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση δεν θα λάβουν αύξηση ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, αλλά μόνο μέρος αυτών, καθώς το επιπλέον ποσό θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε από τον επανυπολογισμο των συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.

Δημήτρης Κωστακος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα