back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τέως δικαιούχους ΕΚΑΣ

Διαβάστε επίσης

Παραμένει, μέχρι νεωτέρας, το καθεστώς της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα για τους τέως δικαιούχους του ΕΚΑΣ, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου.

Η εγκύκλιος, εκδόθηκε καθώς από το τέλος του 2019 έπαψαν να υπάρχουν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και παρέμενε σε εκκρεμότητα η δυνατότητα μηδενικής συμμετοχής..

Σύμφωνα με τον κ. Πρεζεράκο, η οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ από 31 Δεκεμβρίου 2019 και εφεξής επιφέρει ως συνέπεια και την απώλεια του αντισταθμιστικού μέτρου της μείωσης ή του εκμηδενισμού της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ.

Επειδή επίκειται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, που θα ρυθμίζει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 την παροχή αντισταθμιστικών ευεργετημάτων στους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ, αναφορικά με το ποσοστό συμμετοχής τους στην φαρμακευτική δαπάνη, ο γενικός γραμματέας καλεί τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ να πράξουν τα εξής:

Να διατηρήσουν το υφιστάμενο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 καθεστώς των ποσοστών συμμετοχής (ως ίσχυε στο πλαίσιο της παρ. 1 του νόμου 4411/2016 υπέρ των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ).

Το καθεστώς αυτό θα ισχύσει προκειμένου να μην απαιτηθούν αντιλογισμοί, μέχρι την τροποποίηση του νόμου, η οποία θα κοινοποιηθεί μετά την ψήφισή της.

Από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ΑΕ, εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

“Κατόπιν εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας σας ενημερώνουμε ότι μετά την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1 – 1 -2020, επίκειται νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα ρυθμίζει αναδρομικά την παροχή αντισταθμιστικών ευεργετημάτων στους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ.

Μέχρι τότε, παραμένει σε ισχύ το υφιστάμενο μέχρι 31 – 12 – 2019 καθεστώς των ποσοστών συμμετοχής, ως ίσχυε στο πλαίσιο του νόμου 4411/2016, για τους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ”.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα