back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΥΠΠΟΑ: Απονομή σήματος Αναγνώρισης στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Διαβάστε επίσης

Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι από σήμερα το πρώτο αναγνωρισμένο ελληνικό Μουσείο, καθώς είναι το πρώτο ελληνικό μουσείο που ολοκλήρωσε με επιτυχία τον κύκλο της διαδικασίας Αναγνώρισης.

Πρόκειται για το πρώτο μη κρατικό μουσείο που λαμβάνει το Ειδικό Σήμα από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει οργανωθεί και λειτουργεί σύμφωνα με τα επαγγελματικά και επιστημονικά πρότυπα που το ΥΠΠΟΑ έχει θεσπίσει.

Στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η τελετή απονομής του σήματος αναγνώρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Όπως τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «η αναγνώρισή του ΔΜΚΟ είναι η χειροπιαστή απόδειξη ότι ανοίγει ένας κύκλος αναβάθμισης όλων των μουσείων της χώρας, ιδιωτικών και κρατικών», ενώ πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι περισσότερα από 30 μουσεία προσέρχονται αυτοβούλως για να αναγνωριστούν, χωρίς κανείς να τα πιέσει, είναι ένα τεράστιο βήμα».

Η υπουργός Πολιτισμού διευκρίνισε: «Η αυτοαξιολόγησή τους γίνεται με βάση έναν φάκελο, λεπτομερειακά Έντυπα που έχει δημιουργήσει το ΥΠΠΟΑ και αφορά στην επάρκειά τους σε προσφερόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες, σε προσωπικό, σε κτηριακές υποδομές και, φυσικά, στη διαχείριση των συλλογών τους. Η διαδικασία δεν έχει χαρακτήρα αδειοδότησης, αλλά βελτίωσης μέσω της αυτοαξιολόγησης».

«Το “αναγνωρισμένο” μουσείο διαθέτει αυξημένες πιθανότητες να ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης και να αντιμετωπιστεί́ με ευελιξία σε ζητήματα κινητικότητας συλλογών και συνεργασιών με άλλες χώρες», ανέφερε.

«Όταν ένα μουσείο ανήκει σε ομάδα μουσείων που φέρει ειδικό σήμα αναγνώρισης απολαμβάνει προνόμια, όπως ενημέρωση, προτεραιότητα συμμετοχής σε επιμορφωτικά́ προγράμματα, συμπερίληψη σε μεγάλους ταξιδιωτικούς οδηγούς και προβολή», πρόσθεσε η κα. Μενδώνη.

Μάλιστα ανέφερε ότι «τα Μουσεία τα οποία θα πιστοποιούνται, θα χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Πολιτισμού για την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους στην πρόσβασης ΑμεΑ, ή της προσβασιμότητας τυφλών με απτικά συστήματα κλπ.».

Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος εγκαινιάστηκε το 2005 και στεγάζεται στο παλαιό δημοτικό σχολείο των Καλαβρύτων, τόπο μαρτυρίου για τους κατοίκους της πόλης, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Σήμερα, 77 χρόνια μετά, αποτελεί έναν ιστορικό χώρο μνήμης, που προωθεί τη συμφιλίωση των λαών.

*Η διαδικασία της Αναγνώρισης μουσείου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του άρθρου 45 του Ν. 3028/2002 αφορά την αξιολόγηση μη κρατικών μουσείων (με τριετή τουλάχιστον λειτουργία) αναφορικά με την επάρκειά τους σε προσφερόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες, σε προσωπικό, σε κτηριακές υποδομές και, φυσικά, στη διαχείριση των συλλογών τους.

*Η διαδικασία της Αναγνώρισης δεν έχει χαρακτήρα αδειοδότησης αλλά στοχεύει στη διαδικασία της βελτίωσης μέσω της αυτοαξιολόγησης και αναμένεται ότι θα ανοίξει έναν κύκλο αναβάθμισης όλων των μουσείων της χώρας, με απώτερο στόχο ένα νέο και καλύτερο μουσειακό τοπίο στην Ελλάδα.

Μαρία Βασιλοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα