Χαφτάρ: Είμαστε φιλειρηνιστές – Μητσοτάκης: Αναγκαίο βήμα η κατάπαυση του πυρός

0
239

Την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον στρατάρχη Χαφτάρ, τον οποίο παρότρυνε να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μήτσοτάκης υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά και προσερχόμενος σε αυτήν ο κ. Χαφτάρ δήλωσε ότι “είμαστε ειρηνιστές, αγαπάμε την ειρήνη και γι’ αυτό είμαστε εδώ”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η συζήτηση, κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εκείνο που συγκρατείται είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χαφτάρ για την ακυρότητα του Μνημονίου Sarraj – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κ. Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο και .εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς. Ειδικότερα κατήγγειλε τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ- Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Απόστολος Χονδρόπουλος

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here