back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: Ποινές από 25 χρόνια μέχρι ισόβια σε τζιχαντιστές που πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί στη Συρία ή το Ιράκ

Διαβάστε επίσης

Το ειδικό Κακουργιοδικείο του Παρισιού καταδίκασε σήμερα σε ποινές από 25 χρόνια μέχρι ισόβια τους 19 κατηγορούμενους «φαντάσματα», άνδρες και γυναίκες που έφυγαν το 2014-15 για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

Σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί.

Η βαρύτερη ποινή, αυτή των ισοβίων, επιβλήθηκε στον Μοχαμέντ Μπελουσίν, ο οποίος θεωρείται «μέντορας» του Αμεντί Κουλιμπαλί, του άνδρα που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους στο εβραϊκό παντοπωλείο Hyper Cacher το 2015 στο Παρίσι.

Από τα υπόλοιπα «φαντάσματα», μεταξύ των οποίων είναι Γάλλοι, Μαροκινοί, Αλγερινοί και Μαυριτανοί, όλοι οι άνδρες καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 30 ετών και τέσσερις γυναίκες σε κάθειρξη 25-28 ετών. Οι πέντε κατηγορούμενοι που ήταν παρόντες στη δίκη καταδικάστηκαν σε ποινές από 2 έως 12 χρόνια φυλάκισης, μολονότι η εισαγγελία ζητούσε να επιβληθεί 15ετής κάθειρξη σε δύο από αυτούς.

Μεταξύ των «φαντασμάτων» ήταν ο Κεντέν Ρουά, ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε σε ηλικία 23 ετών σε επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ, το ζεύγος Φοσέ, που έφυγε για το «χαλιφάτο» μαζί με τα τρία παιδιά του, ο ριζοσπάστης ιεροκήρυκας Σοφιάν Ναϊρί και οι αδελφοί Μπελουσίν, οι οποίοι θα δικαστούν και πάλι την άνοιξη, για τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015 στη Γαλλία.

Ο Μοχαμέντ Μπελουσίν, που ήταν μαθητευόμενος μηχανικός, φέρεται ότι συνέταξε τον «όρκο πίστης» στο Ισλαμικό Κράτος που διάβασε ο Αμεντί Κουλιμπαλί και με τον οποίο αναλάμβανε την ευθύνη για την επίθεση στο Hyper Cacher. Στις 2 Ιανουαρίου 2015, λίγες ημέρες πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Μπελουσίν έφυγε μέσω Ισπανίας για την ιρακοσυριακή ζώνη, μαζί με τον αδελφό του και τη Χαγιάτ Μπουμεντιέν, τη σύντροφο του Κουλιμπαλί.

Ο Κεντέν Ρουά ήταν ο μοναδικός από τα «φαντάσματα» που εκπροσωπήθηκε στη δίκη από συνήγορο. Ο δικηγόρος μίλησε για το «παράδοξο» να δικάζεται κάποιος που σκοτώθηκε σε επιχείρηση αυτοκτονίας μολονότι η γαλλική νομοθεσία ορίζει ότι η δίωξη παύει με τον θάνατο του κατηγορουμένου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα