back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Περιήγηση στο Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι θα είναι επικεφαλής της προσευχής της Παρασκευής σήμερα στην Τεχεράνη, κι αυτή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό εδώ και οκτώ χρόνια, όπως φιλοξενεί σήμερα το πρωί στο κεντρικό άρθρο του το BBC.

Η κίνηση του Αλ Χαμενέι γίνεται ενώ μεγαλώνει η οργή και οι διαδηλώσεις για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους από τον στρατό του Ιράν, την περασμένη εβδομάδα.

Η ηγεσία του Ιράν δέχεται πιέσεις και για την πτωτική πορεία της οικονομίας, που συνδέεται με τις αμερικανικές κυρώσεις.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα. Και σε μία εντελώς ασυνήθιστη κίνηση για την ιρανική ηγεσία, ζήτησε από τον στρατό να δώσει πλήρεις εξηγήσεις για το πώς κατέρριψε το αεροσκάφος.

Στη Γερμανία, για να λάβει μέρος στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, θα μεταβεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ταξιδέψει στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, που διοργανώνουν η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, ως μέρος του σχεδίου τριών σημείων που σκιαγράφησε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ στο Συμβούλιο Ασφαλείας» ανέφερε η Ορτέιγκους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα ζητήσει την παράταση της κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με παγκόσμιους ηγέτες και πρόκειται να στηρίξει τρία πράγματα: 1): τη συνέχιση μιας εκεχειρίας στη Λιβύη, 2): την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και 3): μια επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στην Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Mέσα σε περίπου δύο μήνες θα λάβουν οι ΗΠΑ τις αποφάσεις τους για το επίπεδο της στρατιωτικής παρουσίας τους στην Αφρική, ειδικά στην περιοχή όπου δρουν οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και η ομάδα G5 Σαχέλ, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στρατηγός Μαρκ Μίλι.

«Δεν έχουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο στρατηγός στη μικρή ομάδα δημοσιογράφων που τον συνόδευε στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε στην Ουάσιγκτον έπειτα από μια συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό του στρατηγό Φρανσουά Λεκουάντρ. «Πιθανόν θα έχουμε λάβει αποφάσεις σε επίπεδο υπουργού Άμυνας σε έναν ή δύο μήνες, ίσως σε έξι εβδομάδες, κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ έχει εκφράσει την πρόθεσή του να θέσει σε εφαρμογή τη στρατηγική για την εθνική άμυνα των ΗΠΑ που χάραξε ο προκάτοχός του Τζιμ Μάτις και στρέφει την προσοχή του Πενταγώνου κυρίως στους δύο μεγάλους στρατηγικούς αντιπάλους της χώρας – την Κίνα και τη Ρωσία – αφήνοντας τις αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις σε δεύτερο πλάνο.

Τη Δευτέρα, ο στρατηγός Μίλι προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να μειώσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Αφρική, ενώ ο γάλλος πρόεδρος συγκαλούσε τους ηγέτες της G5 Σαχέλ στο Πο, στη νότια Γαλλία, για να δώσει ώθηση στις προσπάθειες της συμμαχίας αυτής, στην οποία συμμετέχουν το Μαλί, ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ και η Μαυριτανία.

Το Ελιζέ αντέδρασε αμέσως, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική υποστήριξη στη γαλλική στρατιωτική επιχείρηση Μπαρχάν είναι «απαραίτητη». Στη γαλλική επιχείρηση Μπαρχάν συμμετέχουν 4.500 στρατιωτικοί που δρουν στη ζώνη του Σαχέλ και της Σαχάρας – η έκταση της οποίας είναι ίση με αυτήν σχεδόν όλης της Ευρώπης – εναντίον ένοπλων οργανώσεων.

Ο στρατηγός Μίλι διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να αποσυρθούν τελείως από την Αφρική. «Πολλοί νομίζουν πως ‘αποσυρόμαστε από την Αφρική’. Αυτή είναι λαθεμένη εκτίμηση και υπερβολή», τόνισε.

«Το ερώτημα για το οποίο συζητάμε με τους Γάλλους είναι το επίπεδο της υποστήριξης που τους παρέχουμε. Είναι πολλή; Είναι πολύ λίγη; Είναι αυτή που πρέπει;» συνέχισε και συμπλήρωσε ότι αφού επιστρέψει στην Ουάσινγκτον, θα εκθέσει τα αιτήματα του Παρισιού στον Έσπερ προκειμένου ο τελευταίος να αποφασίσει.

Σε αεροπορική επιδρομή εναντίον μιας υποδομής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, προχώρησε χθες για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ ο ισραηλινός στρατός, σε αντίποινα όπως ανακοίνωσε για τα μπαλόνια με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς τα οποία στάλθηκαν από τον θύλακα προς το έδαφος του Ισραήλ.

Ισραηλινό «επιθετικό ελικόπτερο έπληξε στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, υποδομή που χρησιμοποιείτο για μυστικές δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», ανέφερε το επιτελείο σε ανακοίνωσή του.

Διευκρίνισε πως επρόκειτο για αντίποινα για την εκτόξευση προς την ισραηλινή επικράτεια μπαλονιών με προσαρμοσμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Τέτοιου είδους αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί χρησιμοποιούνται για να προκαλούνται πυρκαγιές σε καλλιέργειες και κοινότητες κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λωρίδας της Γάζας.

Πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας στον παλαιστινιακό θύλακα επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε ισραηλινό πλήγμα εναντίον βάσης του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Προχθές Τετάρτη η αεροπορία του Ισραήλ έπληξε «στόχους» – εγκαταστάσεις της Χαμάς – στον θύλακα σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις τεσσάρων ρουκετών εναντίον του νότιου τμήματος της ισραηλινής επικράτειας.

Το Ισραήλ έχει εμπλακεί από το 2008 τρεις φορές σε πόλεμο με τη Χαμάς και ένοπλες οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει μαζί της στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά εκτοπίστηκαν ή έγιναν πρόσφυγες στη Συρία, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη.

Στο κείμενό της για την ένοπλη σύρραξη η οποία ξέσπασε το 2011, η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία απαριθμεί κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών: βομβαρδισμούς, χρήση χημικών όπλων, βιασμούς κοριτσιών ακόμη και 9 ετών, εξαναγκαστική στρατολόγηση αγοριών.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι 2,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί εντός Συρίας και άλλα 2,5 εκατ. έχουν μετατραπεί σε πρόσφυγες. «Μέχρι σήμερα, πάνω από 2,1 εκατ. κορίτσια και αγόρια στη Συρία έχουν πάψει να πηγαίνουν στο σχολείο κανονικά», σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία προσθέτει πως δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν χάσει χρόνια εκπαίδευσης.

Σχολεία έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, στηλιτεύει ακόμη η Επιτροπή του ΟΗΕ. Για παράδειγμα, την 1η Ιανουαρίου τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσαν συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον σχολείου στην επαρχία Ιντλίμπ, το ύστατο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών και των αντικαθεστωτικών στη χώρα, σύμφωνα με ακτιβιστές.

«Η συριακή κυβέρνηση οφείλει να καταβάλλει επείγουσες προσπάθειες προκειμένου όσο περισσότερα παιδιά γίνεται να επιστρέψουν στο σύστημα παιδείας», ανέφερε η Κάρεν Αμπουζαΐντ, μέλος της Επιτροπής Έρευνας. «Οι ένοπλες οργανώσεις που κατέχουν εδάφη επίσης πρέπει να επιτρέψουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση», είπε η ίδια.

Στο κείμενο της Επιτροπής Έρευνας υπογραμμίζονται τα ψυχικά τραύματα που υφίστανται παιδιά τα οποία βιώνουν επιθέσεις, πολιορκίες, βασανιστήρια, φυλακίσεις και φυγή, γενικά την απώλεια κάθε ίχνους ομαλότητας στη ζωή τους.

Πολλά παιδιά «περιγράφουν ότι υποφέρουν από διάφορες διαταραχές του ύπνου», ή ότι τρέφουν αισθήματα «ανασφάλειας, εγκατάλειψης, εκδίκησης, απελπισίας, φόβου», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία επικαλείται 5.000 συνεντεύξεις με παιδιά και ενήλικους στη Συρία.

Η Ιντλίμπ αποτελεί το κυριότερο θέατρο επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, περίπου 350.000 άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτοπίστηκαν στην επαρχία από τις αρχές Δεκεμβρίου και αναζήτησαν καταφύγιο σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

—-

Η αμερικανική Γερουσία εκκίνησε σήμερα επισήμως την ιστορική διαδικασία της δίκης του προέδρου Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσής του.

Ήδη τα δύο άρθρα παραπομπής του αναγνώστηκαν στην ολομέλεια της αμερικανικής Άνω Βουλής.

Η Γερουσία θα καλέσει τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, που αναμένεται να ορκιστεί απόψε, πριν ορκίσει με τη σειρά του τους 100 γερουσιαστές που θα είναι οι δικαστές.

Ο Ρόμπερτς θα συντονίσει τη δίκη, μόλις την τρίτη στην ιστορία των ΗΠΑ, που αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιανουαρίου.

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε σήμερα ότι η δίκη από τη Γερουσία για την καθαίρεσή του θα τελειώσει «πολύ γρήγορα», καταγγέλλοντας και πάλι «ένα κυνήγι μαγισσών».

«Θα πρέπει να τελειώσει πολύ γρήγορα» είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα