back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Ecofest 2020 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Διαβάστε επίσης

Την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου που εξετάζει θέματα για έξυπνες και προσβάσιμες πόλεις, την κυκλική οικονομία και την ηλεκτροκίνηση, έκανε νωρίτερα ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στο ανακαινισμένο Αμφιθέατρο του ΑΘΗΝΑ 9,84 εδώ στο Γκάζι, το οποίο και όπως είπε, θα φέρει στο εξής το όνομα του Μιλτιάδη Έβερτ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «Προετοιμαζόμαστε για μία εποχή στην οποία προτεραιότητα θα έχει ο πεζός, ο ποδηλάτης, ενώ για πρώτη φορά μετά το 2004 γίνεται μελέτη από το Πολυτεχνείο για το κυκλοφοριακό της Αθήνας προκειμένου να ανακτήσουμε τον δημόσιο χώρο, να προωθήσουμε την ηλεκτροκίνηση καθώς και τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς».

Στο βήμα μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο Δημάρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Προέδρος της ΚΕΔΕ & Δημάρχος Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

 

 

 

Την ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση να στρέψει την προσοχή της στην πράσινη, κυκλική οικονομία στοχεύοντας παράλληλα στην πράσινη ενέργεια, τόνισε μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 9.84 Νίκη Αραμπατζή.

Προανήγγειλε τη δημιουργία Δημοτικού Πράσινου Ταμείου από τέλη που θα προέρχονται από ενέργειες που ρυπαίνουν το περιβάλλον και μίλησε για στόχο δημιουργίας πρασίνου σε όλη την Αθήνας, ακόμα και τη δημιουργία των λεγόμενων “πάρκων τσέπης” με την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικοπέδων.

Αναλυτικά η ομιλία της κ. Αραμπατζή:

«Ξεκινώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση να χαιρετίσω το συνέδριο, δίνοντας μου έτσι την ευκαιρία να τονίσω πόσο επίκαιρο είναι στις μέρες μας το περιβάλλον. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, μετά και τα πρόσφατα γεγονότα με τις φωτιές στον Αμαζόνιο και την Αυστραλία, πως το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι υπαρκτό. Η στροφή λοιπόν της πολιτείας στην πράσινη οικονομία είναι αναγκαία. Με τον όρο αυτό εννοούμε όλες τις δραστηριότητες που παράγουν αγαθά και υπηρεσίες ελαχιστοποιώντας την περιβαλλοντική ζημιά και ρύπανση. Τον δρόμο που θα οδηγήσει στην πράσινη οικονομία, τον αποτελούν οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Αυτές είναι η αιολική ενέργεια, η υδραυλική ενέργεια, η βιομάζα, το βιοαέριο και η ηλιακή ενέργεια. Συνιστούν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι διαθέτουν τρία βασικά πλεονεκτήματα: 1) την ανεξαρτησία τους από πόρους που εξαντλούνται, όπως ο λιγνίτης, 2) δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον διότι δεν απαιτείται καύση τους και άρα δεν δημιουργούν απόβλητα και 3) δεν απαιτούν εξόρυξη από το φυσικό περιβάλλον, γεγονός που θα σήμαινε την καταστροφή του. Άλλωστε η βιώσιμη ανάπτυξη την οποία επιθυμούμε να πετύχουμε ως κοινωνία, συνεπάγεται ευφυέστερη χρήση των πόρων για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων.

Κομμάτι της πολιτείας όμως είναι και η τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία εκπροσωπούμε, γιαυτό και εμείς με τη σειρά μας, θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην πράσινη οικονομία. Παρουσιάζεται λοιπόν μία τεράστια ευκαιρία μέσω της ενσωμάτωσης των αρχών του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας στις αρμοδιότητες μας, να καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μας οδεύοντας παράλληλα στην πράσινη ενέργεια. Οι αρχές του μοντέλου περιλαμβάνουν για παράδειγμα τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων και την αξιοποίηση τους ως δευτερογενή προϊόντα, την εξοικονόμηση ενέργειας κ.ά. Κάθε εν δυνάμει απόρριμμα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως ευκαιρία να δημιουργήσουμε αξία και όχι ως το τέλος ζωής του προϊόντος. Αυτή είναι η σημασία της κυκλικής οικονομίας, του νέου παραγωγικού μοντέλου που προωθεί και η ίδια η Ευρώπη.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως μιλάμε για τη μετεξέλιξη της ανακύκλωσης, με μία σημαντική διαφορά: Στην ανακύκλωση, ένα χρησιμοποιημένο προϊόν αποσυντίθεται σε πρώτες ύλες που ανακτώνται προς επαναχρησιμοποίηση στην παραγωγή νέων προϊόντων, ενώ στην κυκλική οικονομία, το προϊόν σχεδιάζεται εξαρχής, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται ανακατασκευή και επαναμεταποίηση, για να επαναχρησιμοποιηθεί ως καινούργιο. Αφομοιώνοντας λοιπόν η τοπική αυτοδιοίκηση αυτό το μοντέλο ΜΟΝΟ οφέλη μπορεί να έχει. Για παράδειγμα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, προωθείται η καινοτομία, μειώνονται οι περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα παρουσιάζει πολλές δυνατότητες εφαρμογής αυτού του μοντέλου, εξαιτίας των διαθέσιμων φυσικών πόρων και των αναξιοποίητων αποβλήτων που κατέχει, των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω της Ε.Ε. και του επιστημονικού δυναμικού το οποίο έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την υλοποίηση του. Ένας τρόπος εφαρμογής του μοντέλου στην καθημερινότητα για παράδειγμα θα ήταν η ύπαρξη χωριστών κάδων απορριμάτων και ανακύκλωσης στα σχολεία, ώστε να διαπαιδαγωγήσουμε και τα παιδιά μας στη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

Εμείς από τη μεριά μας ως δημοτική αρχή έχουμε ήδη ξεκινήσει να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Στοχεύουμε στην δημιουργία πρασίνου σε ολόκληρη την πόλη της Αθήνας, ώστε να μην χρειάζεται κάθε δημότης να περπατήσει πάνω από 10 λεπτά για να βρει χώρο πρασίνου στη γειτονιά του. Ένας ακόμα στόχος είναι η δημιουργία των λεγόμενων πάρκων τσέπης αξιοποιώντας εγκαταλελειμμένα οικόπεδα στην περιοχή της Αθήνας. Ιδανικά θα θέλαμε να καταφέρουμε να πετύχουμε την φύτευση 75.000 δέντρων, για την αύξηση του πρασίνου, επιλέγοντας κυρίως Αττική χλωρίδα, η οποία απαιτεί μικρότερο κόστος συντήρησης. Το κέντρο του προγράμματος για το πράσινο της Αθήνας θα είναι τα δέντρα της. Άλλωστε όπως ανέφερα και νωρίτερα είμαστε ήδη στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και τα δέντρα είναι πολύτιμα στοιχεία της πόλης μειώνοντας τη θερμοκρασία και καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα. Η απάντηση σε ερωτήματα όπως το που θα γίνουν οι φυτεύσεις, τι είδους δέντρα θα προτιμήσουμε και με ποιον τρόπο θα τα φροντίσουμε, θα έρθει μέσα από τη σωστή απογραφή των δέντρων της Αθήνας.

Ασφαλώς δεν θα δημιουργήσουμε μόνο καινούργιους χώρους, αλλά θα αναζωογωνήσουμε τους υφιστάμενους χώρους πρασίνου και θα θέσουμε αυστηρές προδιαγραφές για την ορθολογική συντήρηση τους. Η χρηματοδότηση φυσικά όλων αυτών των στόχων θα γίνει αξιοποιώντας χρηματοδοτήσεις από το πράσινο ταμείο ενώ συγχρόνως θα δημιουργήσουμε το Δημοτικό Πράσινο Ταμείο από τέλη που θα προέρχονται από ενέργειες που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Οι εμβληματικοί χώροι πρασίνου όπως ο Εθνικός Κήπος, ο Λυκαβηττός, το Πεδίο του Άρεως και ο Λόφος του Στρέφη είναι στο επίκεντρο των ενεργειών μας για την δημιουργία μιας Πόλης Πράσινης. Μεγάλο στοίχημα όμως είναι και η συντήρηση αυτών των χώρων πρασίνου, για αυτό το λόγο συντάσουμε στρατηγικές για την αειφόρο διαχείριση τους, διευρύνωντας τη δυνατότητα να συσταθούν φορείς διαχείρισης, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Η πρόκληση είναι μεγάλη χρησιμοποιώντας όμως την τεχνογνωσία και τις καλές πρακτικές που έχουν αναπτύξει για το πράσινο άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είμαστε αισιόδοξοι πως θα καταφέρουμε τους στόχους μας. Σε αυτό το τεράστιο εγχείρημα, για εμάς ως δημοτική αρχή, σημαντική θα ήταν και η βοήθεια των κατοίκων της πόλης, για αυτό το λόγο θα πραγματοποιήσουμε έρευνες ικανοποίησης για να εξασφαλίσουμε ότι κατανοούμε πλήρως τις περιβαλλοντικές και ψυχαγωγικές ανάγκες τους.

Καταλήγοντας θα ήθελα να πω πως σίγουρα η εμπλοκή στις διεργασίες της κυκλικής οικονομίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά αποτελεί ανάγκη της κοινωνίας για μια αλλαγή προς το καλύτερο και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Με συνεχή ενημέρωση των πολιτών, θα πρέπει κάθε δήμος να προετοιμάζεται για να υλοποιήσει όλες αυτές τις πολιτικές που θα βελτιώσουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του, καθώς και την ποιότητα ζωής του δημότη», τόνισε η κ.Αραμπατζή.

Το συνέδριο οργανώνεται στο πλαίσιο του Eco Fest 2020, και εξετάζει πολιτικές και χρηματοδοτικές λύσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για πιο οικολογικά προσανατολισμένες πόλεις. Το Εco Fest συνεχίζεται έως και αύριο εδώ στην Τεχνόπολη.

Η διοργάνωση χωρίζεται σε τρία μέρη: Στο Εκθεσιακό σκέλος, “Eco-Fair”, και τις τρεις μέρες. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν καινοτόμα προϊόντα, νέες τεχνολογίες και πρωτοπόρες υπηρεσίες γύρω από τον τομέα της ηλεκτροκίνησης, της ενέργειας και της ανακύκλωσης. Θα… γνωρίσουν επίσης το ηλεκτρικό όχημα Formula E – Ηλεκτρικές μηχανές, και πολλές άλλες καινοτομίες.

“Το μονοθέσιο είναι το τέταρτο κατά σειρά που η ομάδα μας κατασκεύασε και ολοκλήρωσε το 2019. Το όνομα της είναι Θέτιδα και έχει δύο κινητήρες στο πίσω μέρος του, κινείται εξολοκλήρου με μπαταρίες λιθίου πολυμερούς, ζυγίζει 240 κιλά, ενώ το εντυπωσιακό είναι η επιτάχυνση της, αφού μπορεί να φτάσει τα 0-100 σε λιγότερα από 3 δευτερόλεπτα” δήλωσε στον Αθήνα 984, η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της φοιτητικής ερευνητικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Αναστασία Γκαρτζώνη.

“Το όχημα μας, η Όρκα, είναι ένα prototype, μονοθέσιο, όχημα και ο στόχος είναι να πετύχει τις μέγιστες αποδόσεις χωρίς τη μέγιστη ταχύτητα. Όλη η έρευνα γύρω από τη σχεδίαση και τα ηλεκτρονικά είναι να έχεις το μεγαλύτερο “efficiency”. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι το σχήμα του, το οποίο είναι μια σταγόνα ή αλλιώς μια Όρκα, γεγονός που το καθιστά πολύ αεροδυναμικό. Κατασκευαστικά, είναι από carbon fiber, ανθρακονήματα, δηλαδή, που είναι πολύ ελαφριά -μόλις 35 κιλά-, πολύ πιο ελαφρύ από την ίδια την οδηγό που είναι μέσα. Ο κινητήρας είναι DC και υπάρχει ένα κλασικό κύκλωμα οδήγησης που είναι σχεδιασμένο από τους φοιτητές”, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μπάθας, ο οποίος είναι φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ηλεκτρολόγος και ηλεκτρονικός μηχανικός.

Παράλληλα, στον χώρο της Τεχνόπολης λαμβάνουν χώρα οι εκδηλώσεις “Eco-Events”. Πρόκειται για εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως το Eco-Basket Weekend (διαγωνισμοί ικανοτήτων, διαγωνισμοί σουτ, τουρνουά 3 εναντίον 3, αγώνας επίδειξης 3 εναντίον 3 με τη συμμετοχή παικτών της Εθνικής ομάδας μπάσκετ. Μάλιστα, το παρών έδωσαν οι παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες, Κώστας Τσαρτσαρής και Αντρέας Γλυνιαδάκης.

Ένα ακόμα διαδραστικό παιχνίδι στο οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να πάρουν μέρος, είναι το εικονικό παιχνίδι τένις, με στόχο τη συγκέντρωση της παραγόμενης ενέργειας και τη δωρεά της σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Τρίτο και τελευταίο μέρος του Ecofest είναι το Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης “Eco-Mobility Conference”, τη Δευτέρα.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που θα πραγματοποιηθεί και αφορά στην Ηλεκτροκίνηση και τα εναλλακτικά καύσιμα.

Μια ακόμα δράση που “τρέχει” και τις τρεις ημέρες θα είναι σε εξέλιξη η καμπάνια «Δώρισε το μπουφάν που δε χρειάζεσαι και ζέστανε μια ψυχή». Το Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) θα συγκεντρώνει τα είδη έξω από το κτίριο “Μηχανουργείο της Τεχνόπολης.

Στο φεστιβάλ βρέθηκαν, επίσης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Γρηγόρης Λέων και η Πρόεδρος της ΔΕΡΑ, Νίκη Αραμπατζή.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος-Βιβιάννα Βαρδή-Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα