back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECOFEST 2020 ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ

Διαβάστε επίσης

Την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου -που εστίασε σε Πολιτικές και Χρηματοδοτικές Λύσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε θέματα που αφορούν σε έξυπνες και προσβάσιμες πόλεις, στην κυκλική οικονομία και στην ηλεκτροκίνηση- έκανε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στο ανακαινισμένο Αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84 εδώ στο Γκάζι, το οποίο -όπως ανακοίνωσε- στο εξής θα φέρει το όνομα του Μιλτιάδη Έβερτ.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «Προετοιμαζόμαστε για μία εποχή στην οποία προτεραιότητα θα έχει ο πεζός, ο ποδηλάτης, ενώ για πρώτη φορά μετά το 2004 γίνεται μελέτη από το Πολυτεχνείο για το κυκλοφοριακό της Αθήνας, προκειμένου να ανακτήσουμε τον δημόσιο χώρο, να προωθήσουμε την ηλεκτροκίνηση, καθώς και τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς». Μάλιστα ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν παρατηρητήρια για την κυκλοφορία ,αλλά και για την περπατησιμότητα, δηλαδή τη διέλευση των πεζών στην πόλη.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου -όπως είπε -να μπορούν οι Δήμοι να αναλαμβάνουν δράσεις που θα προωθούν την πράσινη ενέργεια. Πάντως, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στάθηκε και σε πρακτικά ζητήματα ,προτείνοντας την προώθηση των εναλλακτικών Μέσων Μεταφοράς, όπως το ποδήλατο ,αλλά και τη μεταφορά των εγκαταλελειμμένων ακινήτων στους Δήμους από το δημόσιο, καθώς πολλά από αυτά θα μπορούν να γίνουν όμορφα πάρκα.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας για την κλιματική αλλαγή ,υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμα 30 εκατ. ευρώ ,ως κίνητρα προς τους Δήμους ,για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τη δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στο χαιρετισμό του ανακοίνωσε ότι
το υπουργείο στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προγραμματίζει δράσεις για την πράσινη ενέργεια ,τη διαχείριση των απορριμμάτων και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας .

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς ανακοίνωσε ότι την Άνοιξη το υπουργείο θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης ,το οποίο θα προβλέπει ισχυρά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Αθήνα 9.84 Νίκη Αραμπατζή μίλησε για το πρόγραμμα αύξησης του πρασίνου της Δημοτικής Αρχής, επισημαίνοντας ότι προβλέπει τη φύτευση 75.000 δένδρων στην πρωτεύουσα .

Όπως συμπλήρωσε “η αρχή θα γίνει από τους εμβληματικούς χώρους πρασίνου της Αθήνας, όπως ο Εθνικός Κήπος, το Πεδίον του Αρεως και οι Λόφοι του Λυκαβηττού και Στρέφη” . Η Ελλάδα -τόνισε – παρουσιάζει πολλές δυνατότητες εφαρμογής αυτού του μοντέλου, εξαιτίας των διαθέσιμων φυσικών πόρων και των αναξιοποίητων αποβλήτων που κατέχει, των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω της Ε.Ε. και του επιστημονικού δυναμικού ,το οποίο έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την υλοποίηση του. Και πρόσθεσε: “Ένας τρόπος εφαρμογής του μοντέλου στην καθημερινότητα για παράδειγμα θα ήταν η ύπαρξη χωριστών κάδων απορριμάτων και ανακύκλωσης στα σχολεία, ώστε να διαπαιδαγωγήσουμε και τα παιδιά μας στη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.”

Κλείνοντας την ομιλία της η Πρόεδρος του “Αθήνα 9.84″ έδωσε έμφαση στην κυκλική οικονομία, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι ” η εμπλοκή στις διεργασίες της κυκλικής οικονομίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά αποτελεί ανάγκη της κοινωνίας για μια αλλαγή προς το καλύτερο και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Με συνεχή ενημέρωση των πολιτών, θα πρέπει κάθε Δήμος να προετοιμάζεται για να υλοποιήσει όλες αυτές τις πολιτικές που θα βελτιώσουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του, καθώς και την ποιότητα ζωής του δημότη».

Tο Eco-Fest 2020, είναι μία τριήμερη διοργάνωση – γιορτή αφιερωμένη στις Πράσινες Πόλεις, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Ηλεκτροκίνηση και ολοκληρώνεται αύριο στην Τεχνόπολη ,στο Γκάζι, σε συνδιοργάνωση της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, της οικονομικής ιστοσελίδας Insider.gr και του Δήμου Αθηναίων. Στόχος της διοργάνωσης είναι, μέσα από την ελεύθερη συμμετοχή μικρών και μεγάλων σε εκπαιδευτικές, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, να αναδειχθούν πολύτιμες και επίκαιρες διαστάσεις της περιβαλλοντικής προστασίας, της ενεργειακής μετάβασης και του νέου «πράσινου» χαρακτήρα που καλούνται να αποκτήσουν οι σύγχρονες πόλεις, όπως η Αθήνα. Η είσοδος , η παρακολούθηση των εκθεμάτων και η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν. Χορηγός επικοινωνίας ο Αθήνα 9,84.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του σταθμού μας neo.athina984.gr.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα