back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ερντογάν: Δεν έχουμε στείλει ακόμη στρατεύματα στη Λιβύη

Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία δεν έχει στείλει ακόμη στρατιώτες στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας, φέρεται να δήλωσε τη Δευτέρα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας πως η Άγκυρα έχει μέχρι στιγμής αναπτύξει εκεί μόνο στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Τουρκία άρχισε να στέλνει στρατεύματα στην Τρίπολη. Προηγουμένως είχε επίσης δηλώσει πως η Άγκυρα θα αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεψε από το Βερολίνο όπου συμμετείχε στη διάσκεψη για τη Λιβύη, ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, πως οι προσπάθειες της Τουρκίας στη διάσκεψη αυτή έθεσαν τις βάσεις για μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εμπολέμων.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη αυξάνει τις ελπίδες για ειρήνη.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πως η Σομαλία προσκάλεσε την Τουρκία να εξερευνήσει τις θάλασσές της για πετρέλαιο.

«Υπάρχει μια προσφορά από τη Σομαλία. Λένε: ‘Υπάρχει πετρέλαιο στις θάλασσές μας. Διεξάγετε αυτές τις επιχειρήσεις με τη Λιβύη, όμως μπορείτε να τις κάνετε και εδώ’. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το NTV. «Γι’ αυτό και θα κάνουμε βήματα στις επιχειρήσεις μας εκεί», πρόσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Η Τουρκία είναι μια σημαντική πηγή βοήθειας για τη Σομαλία μετά τον λιμό του 2011 καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στο Κέρας της Αφρικής για να ανταγωνιστεί αντιπάλους της στον Κόλπο όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τούρκοι μηχανικοί βοηθούν στην κατασκευή δρόμων στη Σομαλία και τούρκοι αξιωματικοί έχουν εκπαιδεύσει σομαλούς στρατιώτες στο πλαίσιο προσπαθειών για την οικοδόμηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Πηγή: AΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα