12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Κείμενα 1934-1940» του Walter Benjamin

Διαβάστε επίσης

Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν εμβληματική μορφή της κριτικής σκέψης του Μεσοπολέμου, επιδραστικός διανοούμενος ευρέως φάσματος, μας παρουσιάζεται μέσα από τον τόμο «Κείμενα 1934-1940» στην ωριμότερη, καταληκτική του περιόδο -είναι γνωστή η αυτοχειρία του το ’40 στα ισπανικά σύνορα. Αυτοκτόνησε για να αποφύγει τη σύλληψη από τους ναζί. Ήταν σαρανταοκτώ ετών.

Στη συλλογή περιλαμβάνονται διάσημα δοκίμιά του όπως «Το έργο τέχνης στην εποχή της τεχνικής αναπαραγωγιμότητάς του», δοκίμια για τον Κάφκα, τον Μποντλέρ, και τον Μπρεχτ αλλά και κείμενα πολιτικής και ιστορίας όπως το περίφημο “Για την έννοια της ιστορίας ή το ημιτελές “ο μειωμένος ανδρισμός του Χίτλερ”. Κι ακόμη, κείμενα για την φωτογραφία και την ζωγραφική. Στα δοκίμια του τόμου γίνεται απολύτως αντιληπτή η ιδιότυπη νοητική του συνάρθρωση με επιρροές από τη Σχολή της Φρανκφούρτης έως τον μαρξισμό, τον υπερρεαλισμό, τον εβραϊκό μυστικισμό, τον νεοκαντιανισμό. Και βεβαίως η ελευθερία του, η κατάκτηση του να παραμείνει στην παγκόσμια ιστορία της σκέψης ως ένας ασυστηματοποίητος , εκ πεποιθήσεως ανυπόταχτος πολίτης των γραμμάτων.

Το δύσκολο μεταφραστικό έργο έφεραν εις πέρας ο Γιώργος Σαγκριώτης (που είναι επιμελητής του τόμου) και οι Ελένη Βαροπούλου, Γιώργος Γκουζούλης, Γιώργος Κόκκινος, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Ιωάννα Μεϊτάνη,Αριστείδης Μπαλτάς, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Γιώργος Φαράκλας.

Ο τόμος «Κείμενα 1934-1940» του Walter Benjamin κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Άγρα».

Ελεωνόρα Π. Ορφανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα