14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 9.84: “ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ”

Διαβάστε επίσης

Μάχιμος δημοσιογράφος για περισσότερα από 30 χρόνια, αναλυτής και παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών, διδάσκων στο τμήμα ΜΜΕ του Καποδιστριακού Παν/μίου της Αθήνας το μάθημα της Διαχείρισης Δημοσιογραφικών Πηγών. Με μακρά θητεία και πολλά χιλιόμετρα στην ενημέρωση, ο Γιάννης Πολίτης συνεχίζει το ταξίδι στις λέξεις και τα νοήματα, γράφοντας -για πρώτη φορά- ένα παραμύθι. Τίτλος, “Ενα παραμύθι στις ειδήσεις των 9” και αποτελεί  μιαν αφήγηση για την ιστορία της ενημέρωσης με ρίζες στα παιδικά βιώματα και το γενέθλιο τόπο, το Μεγανήσι .

Η παρουσίαση θα γίνει από τον ίδιο και τις εκδόσεις “Υδροπλάνο” στις 25 Ιανουαρίου, στο Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ επί της Ακαδημίας 20,  στις 7 το απόγευμα. Για το βιβλίο που θα προλογίσει η Πρόεδρος της Δ.Ε.Ρ.Α και δικηγόρος Νίκη Αραμπατζή, θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Σία Κοσιώνη,  Νίκη Λυμπεράκη και Μαρία Σαράφογλου, ενώ την ευθύνη του συντονισμού θα έχει η Μαρία Χούκλη.

Για το νέο του εγχείρημα μίλησε στον σταθμό της πόλης και τη Νόνη Καραγιάννη, με την πρώτη αναφορά, στην επικαιρότητα.

“Παραλίγο να την πατήσουμε  πολύ με την Ευρωπαική Σύνοδο στο Βερολίνο. Ενώ η κυβέρνηση αυτό το διάστημα έχει ξεδιπλώσει πλήρως το διπλωματικό της οπλοστάσιο και τα έχει πάει άψογα, με το Βερολίνο ήταν μία ήττα, για την οποία ευθύνεται η Γερμανία. Οι εμπορικές της σχέσεις με την Τουρκία και οι τεράστιες εκεί επενδύσεις της-ένα δις μόνο από την WV – είναι καθοριστικές για όσα συμβαίνουν εδώ και καιρό. Η Τουρκία αποτελεί τεράστια αγορά και με αυτό εκμεταλλεύεται διπλωματικά τη Γερμανία. Και η Γερμανία επειδή έχει ως πρώτη αξία τις εμπορικές συναλλαγές, προσπαθεί να ακροβατήσει μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που είμαστε  μέλος της ΕΕ. Αυτή είναι η ιστορία.”

Στην ερώτηση αν θα πρέπει να ξαναδούμε τη στρατηγική  στο θέμα της Τουρκίας,  Λιβύης, του Λιβάνου και της  ΝΑ Μεσογείου, ο Γιάννης Πολίτης έκανε λόγο για ένα υποκριτικό -συνολικά-  ελληνικό πολιτικό σύστημα, στα εθνικά θέματα. “Δεν είπε την αλήθεια στο Μακεδονικό, όπως και τώρα. Ουδέποτε το  πολιτικό σύστημα βγήκε να πει ενωμένο και συνολικά  ότι η γείτων είναι μεγάλη χώρα και αν υπάρχει φυσικό αέριο στην περιοχή, κάτι θα πρέπει να πάρει και αυτή. Σε έναν  έντιμο συμβιβασμό, στη Χάγη ή αλλού,  κάτι θα δώσεις και κάτι θα πάρεις. Εμείς, ανεβάζουμε πατριωτικές σημαίες, μετά περνάμε κάτω από τον πήχη και βιώνουμε εθνικές ήττες.”

Οπως σημείωσε: “Αν η κυβέρνηση θέλει  το μεταναστευτικό και τα εθνικά θέματα να μην γίνουν ό,τι το μνημόνιο για τον Τσίπρα, θα πρέπει να πει την αλήθεια στην κοινωνία.Ας αντιγράψουμε την Κύπρο όπου κατορθώνουν και συνεννοούνται.”

Μιλώντας- στη συνέχεια -για την ιδέα του παραμυθιού, ο Γιάννης Πολίτης αναφέρθηκε στην πρώτη ύλη των αναμνήσεων από τα παιδικά χρόνια. Τους πραματευτάδες, που μετά την Κυριακάτικη λειτουργία ύφαιναν ιστορίες της καθημερινότητας στη πλατεία του χωριού για να πουλήσουν τη πραμάτεια τους  σε νοικοκυρές και κορίτσια. “Η πληροφορία ήταν το κοινωνικό αγαθό το οποίο διακινούσαν οι έμποροι της εποχής και γι αυτό  θέλησα να μιλήσω  σχετικά με την ιδέα της αφήγησης και της δημοσιογραφίας που μου μπήκε στον οργανισμό από τότε” είπε, ενώ έκανε ειδική μνεία στη συμβολή της καλής νεράιδας του βιβλίου,  Αναστασίας Λιάππη.

Τέλος, επισήμανε τη συνεισφορά του σταθμού της πόλης  στην ενημέρωση.  “Ο Αθήνα 9.84 είναι ένα ποιοτικό μέσο. Ουδέποτε και με την όποια δημοτική αρχή  διανοήθηκε να εκποιήσει  την αφοσίωση στην ποιοτική δημοσιογραφία.Δεν είναι εύκολη δουλειά  η ενημέρωση” υπογράμμισε ο Γιάννης Πολίτης.

 

 

                                            ΑΘΗΝΑ 9.84 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα