back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Tέλος οι ουρές στο εφορίες – Ηλεκτρονικά μέσω συμβολαιογραφείων οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Διαβάστε επίσης

Με ένα ηλεκτρονικό κλικ μέσω του υπολογιστή του συμβολαιογράφου φιλοδοξεί να δώσει σταδιακά τέλος η ΑΑΔΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο στις ουρές και την ταλαιπωρία των φορολογουμένων οι οποίοι προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές κλπ.

Θα πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως με το συμβόλαιο και τα λοιπά δικαιολογητικά υπό μάλης, στα τμήματα κεφαλαίου των εφοριών όπου υπάγεται το ακίνητο.

Εκτός των αιτήσεων, οι υπόχρεοι θα πρέπει να λάβουν έγκριση για την μεταβίβαση του ακινήτου και να εξοφλήσουν άμεσα τον αναλογούντα φόρο(εάν προκύπτει) ώστε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Τα παραπάνω οδεύουν πλέον στο τέλος καθώς οι συμβολαιογράφοι αναμένεται, μετά την ψήφιση τροπολογίας στη Βουλή με την οποία αναστέλλεται για ένα εξάμηνο ο καταλογισμός προστίμων σε βάρος τους, που προέβλεπε ο νόμος, για μη ορθή συμπλήρωση των στοιχείων του ακινήτου στα συμβόλαια, να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν σταδιακά την διαδικασία της ηλεκτρονικής σύνταξης και αποστολής των συμβολαίων ακινήτων σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ.

Με τον νέο ηλεκτρονικό τρόπο μεταβίβασης ακινήτου η όλη διαδικασία θα γίνεται και θα ολοκληρώνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο, μέσω του συμβολαιογραφείου, από το οποίο θα αποστέλλεται το συμβόλαιο ηλεκτρονικά στην εφορία και αυτομάτως θα εξάγεται ο αναλογών φόρος με την ηλεκτρονική ταυτότητα πληρωμής του.

Επιδίωξη της ΑΑΔΕ είναι, από τη μια, να καταργηθεί η αυτοπρόσωπη παρουσία και ταλαιπωρία των φορολογουμένων στα γκισέ των τμημάτων κεφαλαίου των εφοριών π.χ για την υποβολή αιτήσεων και φακέλων με συνοδευτικά έγγραφα για μεταβιβάσεις ακινήτων, και από την άλλη ο εντοπισμός πιθανής φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος καθώς οι περισσότερες σήμερα αγοραπωλησίες ακινήτων (πάνω από το 84%) γίνονται με μετρητά.

Ήδη οι δηλώσεις γονικών παροχών και χρηματικών δωρεών από τους συμβαλλόμενους γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και αυτόματα βεβαιώνεται και εξάγεται ο αναλογών φόρος που θα πρέπει να εξοφληθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις. Στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων ο φόρος, ως γνωστόν καταβάλλεται εφάπαξ και αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα