back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Επιστολή Μάικ Πομπέο στον Κυρ. Μητσοτάκη

Διαβάστε επίσης

Επιστολή στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στον Έλληνα πρωθυπουργό παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως αναφέρει, οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της Ελλάδας. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, τη χώρα μας σύμμαχο «κλειδί» στην Ανατολική Μεσόγειο, την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Σε μια έμμεση αιχμή προς την Άγκυρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «όσοι έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να απέχουν από κάθε πράξη ή διακήρυξη που θα ήταν προκλητική».

«Η επιστολή Πομπέο συνιστά αποστομωτική απάντηση σε όσους βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ωστόσο, διέψευσε, τις δηλώσεις Ερντογάν περί ενδεχομένου κοινών γεωτρήσεων Τουρκίας – Ιταλίας ανοιχτά της Λιβύης.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι απούσα από μια διάσκεψη που δεν αφορά απλά τη γειτονιά της, αλλά την ίδια. Η στρατηγική του προβλέψιμου συμμάχου, που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, την έχει μετατρέψει σε μια χώρα για την οποία άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτή, χωρίς αυτή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σπουδή να παρουσιάσει ως επιτυχία την επιστολή του Μάικ Πομπέο, που επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς του Κινήματος Αλλαγής, καταλογίζει στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά. Σε δήλωσή της η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι επιχειρεί «να παρουσιάσει μια τυπική, διπλωματική, ευχαριστήρια επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (για την αμυντική συμφωνία) ως απόδειξη της επιτυχίας του πρόσφατου ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι «είναι προφανές από το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής, ότι τα ευχολόγια και οι συστάσεις περισσεύουν, ενώ απουσιάζουν εντελώς συγκεκριμένες αναφορές για τις πρόσφατες προκλητικές, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Ουσιαστικά εξισώνεται ο θύτης με το θύμα». Προσθέτει ότι εμπεριέχονται «νουθεσίες του τύπου “βρείτε τα” έχουμε χορτάσει».

Η κ. Γεννηματά τονίζει ότι «από τους συμμάχους απαιτούμε επιτέλους καθαρή θέση και έμπρακτη στήριξη. Και αυτή δεν επιτυγχάνεται όταν η κυβέρνηση εμφανίζεται ως “προβλέψιμα δεδομένη”».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα