back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Επίθεση ΟΙΕΛΕ σε Κεραμέως για τα κολέγια: «Δεν ζήτησε η ΕΕ την εξίσωση των πτυχίων»

Διαβάστε επίσης

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) με αφορμή τα κολέγια.

Η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «από το 2016 το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, που καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των ακαδημαϊκών προσόντων, δεν περιέλαβε, και εύλογα, τα πτυχία των κολεγίων με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε.» και προειδοποιεί το υπουργείο Παιδείας ότι «ανοίγει τον ασκό του Αιόλου θέτοντας σε κίνδυνο το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα».

Η Ομοσπονδία αντικρούει το επιχείρημα του υπουργείου Παιδείας ότι η «εξίσωση» των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των ελληνικών πανεπιστημίων αποτελεί κοινοτική υποχρέωση, υποστηρίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση το 2016 αποδέχτηκε την αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων χωρίς να περιλαμβάνονται στα οκτώ οριζόμενα επίπεδα τα πτυχία των κολεγίων» και υπενθυμίζει πως «και το 2014, επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου, επιχειρήθηκε να ενταχθούν στο εθνικό πλαίσιο προσόντων τα πτυχία των κολεγίων, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπλοκάρει τις διαδικασίες αντιστοίχισης μετά από σχετική καταγγελία των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «τον Ιανουάριο του 2014, στο Cedefop -το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, που αποτελεί οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη και εφαρμογή των πολιτικών της Ε.Ε. στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης- οι κοινωνικοί εταίροι σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) αλλά και εμπειρογνώμονες από την Ε.Ε. κατέληξαν στο τελικό σχέδιο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων των 8 επιπέδων:

1ο: Απολυτήριο Δημοτικού
2ο: Απολυτήριο Γυμνασίου
3ο: Απολυτήριο Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), Απολυτήριο μεταγυμνασιακού ΙΕΚ
4ο: Απολυτήριο Γενικού Λυκείου, Απολυτήριο ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ
5ο: Απολυτήριο Τεχνικού-Επαγγελματικού Λυκείου με τάξη μαθητείας, Πτυχίο ΙΕΚ, Πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
6ο: Πανεπιστημιακός τίτλος
7ο: Μεταπτυχιακός τίτλος ειδίκευσης
8ο: Διδακτορικό δίπλωμα»».

Η ΟΙΕΛΕ καλεί την υπουργό Παιδείας να αποσύρει το άρθρο 50 και να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς με βάση το υφιστάμενο, εγκεκριμένο από την Ε.Ε., πλαίσιο, το οποίο «δεν αναγνωρίζει ακαδημαϊκά προσόντα στα κολέγια, σε αντίθεση με τους τίτλους των ΙΕΚ, δημόσιων και ιδιωτικών, που επίσης δεν ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα ενώ παρέχουν, όπως τα Κολέγια, αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων».

Σφοδρή αντιπαράθεση και στη Βουλή

Από το πρωί της Τρίτης συνεχίζεται, θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, εν μέσω αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο που αφορά τον διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση πτυχιούχων κολλεγίων, καθώς και για την σύνδεση της χρηματοδότης με βάση την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, αλλά και την αναστολή λειτουργίας 37 νεών τμημάτων ΤΕΙ..

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην συζήτηση θα τοποθετηθεί γύρω στις 7 το απόγευμα ο πρωθυπουργός, ενώ η υπουργός Παιδείας καλείται να απαντήσει τελικά εάν η επίμαχη είχε ζητηθεί από την Κομισιόν ως κοινοτικό δίκαιο ή αν τελικά αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, μετά και την καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, αλλά και των αντιδράσεων της πλειοψηφίας των πρυτάνεων και των πανεπιστημιακών καθηγητών.

Ισίδωρος Ρούσσος – Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα