back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οδηγίες του ΕΟΔΥ προς ταξιδιώτες και πληρώματα πλοίων για την επιδημία κοροναϊού στην Κίνα

Διαβάστε επίσης

Αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που προσβλήθηκαν και έχασαν τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό που έχει προκαλέσει ανησυχία στους υγειονομικούς φορείς παγκοσμίως. Στους 227 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή προσβεβλημένοι από τον νέο κορονοϊό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Γουχάν, της πόλης από την οποία ξεκίνησε ο ιός, οι νεκροί ανέρχονται σε έξι. Κρούσματα του κορονοϊού έχουν καταγραφεί, εκτός από την Κίνα, και στη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία.

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η αυξανόμενη επίπτωση ενός νέου κοροναϊού που προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί πνευμονία βαριάς μορφής. Ήδη στην Κίνα έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερις θάνατοι, ενώ εκατοντάδες είναι οι ασθενείς, ενώ ένα κρούσμα έχει εντοπιστεί και στην Αυστραλία.

Αύριο Τετάρτη συνεδριάζει εκτάκτως στη Γενεύη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της χώρας μας εξέδωσε οδηγίες για τους ταξιδιώτες και τα πληρώματα των πλοίων που έχουν επισκεφθεί την Κίνα και ειδικά την πόλη Βουχάντονίζοντας ότι αν εμφανίσουν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να καλέσουν αμέσως ιατρική βοήθεια επισημα΄νονατς το πρόσφατο ταξίδι.

Η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, καθώς τα θύματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα αυξάνονται, ενώ εντοπίστηκαν κρούσματα σε τουλάχιστον τρεις άλλες χώρες, στην ασιατική ήπειρο.

Ο νέος κοροναϊός προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί πνευμονία βαριάς μορφής. Ήδη στην Κίνα έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερις θάνατοι, ενώ εκατοντάδες είναι οι ασθενείς, ιδιαίτερα στην πόλη Βουχάν, όπου φαίνεται πως ξεκίνησε η εξάπλωση της νέας ασθένειας.

Λόγω της καθημερινής διασύνδεσης των κρατών με αεροπλάνα, πλοία, τρένα και άλλα μεταφορικά μέσα, οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) φοβούνται ραγδαία εξάπλωση του ιού σε όλον τον κόσμο. Για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στη Γενεύη, έκτακτη σύσκεψη στον ΠΟΥ, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, καθώς και θα κριθεί σκόπιμο να κηρυχθεί

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη για την «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας» – ένας όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών.

Ο νέος κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε πολλές κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σανγκάης, όπως έγινε γνωστό από τις Αρχές. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο ιός, της οικογένειας του SARS, ο οποίος προκαλεί ενός είδους πνευμονία, μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι ο περιορισμός της επιδημίας και η διάσωση ζωών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, την ώρα που ο αριθμός των ασθενών τριπλασιάστηκε.

«Η Βουχάν είναι ένας τεράστιος κόμβος και, καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτών στο πλαίσιο του κινεζικού νέου έτους, τα επίπεδα ανησυχίας πρέπει να παραμείνουν υψηλά. Περιμένουμε και άλλα από αυτό το ξέσπασμα» δήλωσε ο Τζέρεμι Φάραρ, ένας ειδικός σε επιδημίες μεταδοτικών ασθενειών και διευθυντής της οργάνωσης Wellcome Trust global.

Πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Αυστραλία

Ένας άνδρας που επέστρεψε από την Κίνα και εμφανίζει τα συμπτώματα ενός μυστηριώδους νέου κοροναϊού — συγγενή αυτού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ) — που πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο τέθηκε σε απομόνωση κατ’ οίκον στην Αυστραλία, μετέδωσε σήμερα το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο άνδρας αυτός, το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών και όπου πιστεύεται πως άρχισε η αλυσίδα μετάδοσης.

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς θυμίζει το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου από το 2002 ως το 2003, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ, κατά δεδομένα του ΠΟΫ.

ΕΟΔΥ: Οδηγίες προς ταξιδιώτες και ναυτικούς

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα είτε εργάζονται είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Wuhan συνιστάται :

• Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).

• Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

• Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Wuhan και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :

• Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

• Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.

• Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

• Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Wuhan εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.

Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form). Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί. Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα