back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αικ. Σακελλαροπούλου: Προσβλέπω σε μια κοινωνία που επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον

Διαβάστε επίσης

Στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προκειμένου να της ανακοινώσει ότι η Βουλή την εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον κ. Τασούλα συνόδευε αντιπροσωπεία των αντιπροέδρων της Βουλής.

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στον αείμνηστο ΠτΔ Μιχάλη Στασινόπουλο, ο οποίος επίσης προέρχονταν από τους κόλπους του ΣτΕ και επικαλέστηκε δικές του αναφορές για τον ρόλο του ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι αυτό δημιούργησε «μια νέα εποχή στο δημόσιο βίο της χώρας». Αναφερόμενος στην κυρία Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι διαθέτει το θεσμικό παράστημα που απαιτείται για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον εκφραστή του έθνους. Ο κ. Τασούλας την χαρακτήρισε πανάξια δικαστική λειτουργό και στο πρόσωπο τιμάται η ελληνική δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα. Και κατέληξε λέγοντας ότι από αυτό το υψηλό σκαλί θα υπηρετήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τη συμπλήρωση 2 αιώνων από την ελληνική επανάσταση. «Επάξια η εκλογή αντάξια να είναι και η θητεία σας», ευχήθηκε ο κ. Τασούλας.

[su_slider source=”media: 156877,156878,156879″ title=”no”]

«Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου. Έχω πλήρη συνείδηση του χρέους που αναλαμβάνω»

Συγκινημένη η κα Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τη Βουλή για την εκλογή της και την αντιπροσωπεία για τα θερμά της λόγια επισημαίνοντας ότι έχει πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζεται και του χρέους που αναλαμβάνει. «Η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης και πολιτισμού» και για να συνεχίζει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Η κυρία Σακελλαροπούλου έδωσε το στίγμα της για τα μείζονα ζητήματα, μεταξύ αυτών η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, η μετακίνηση των πληθυσμών, η προστασία αδυνάμων και η υποχώρηση του κράτους δικαίου. «Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα, στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο κείμενο της ευρωπαϊκής σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» είπε η κυρία Σακελλαροπούλου και μίλησε στη συνέχεια για μια κοινωνία που στηριζόμενη στη μακρά της δημοκρατική παράδοση επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. «Για αυτό το μέλλον διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου», είπε.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να τη συγχαρεί για την εκλογή της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Σε σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται πως ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε στην κ. Σακελλαροπούλου «τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της».

Την ικανοποίησή του για την εκλογή, με μεγάλη πλειοψηφία, της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας, που πρόκειται για «μία σπουδαία νομικό και μία προσωπικότητα που ενώνει όλους τους Έλληνες» εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δήλωσή του μετά από την ψηφοφορία, η κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η νέα Ελλάδα μπαίνει σε μία νέα εποχή. Άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον».

Γεννηματά: Πλήρης υποστήριξη από το ΚΙΝΑΛ

Τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Σακελλαροπούλου είχε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να τη συγχαρεί για την εκλογή της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. «Μόλις επικοινώνησα με τη νέα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για να την συγχαρώ για την εκλογή της. Είμαι διπλά χαρούμενη που η κοινοβουλευτική μας ομάδα ήταν συμπαγής και παρούσα στην υπερψήφιση της Προέδρου. Της ευχήθηκα επιτυχημένη και δημιουργική θητεία και της δεσμεύθηκα για την πλήρη υποστήριξη του Κινήματος Αλλαγής», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Συγχαρητήρια και από τη φον ντερ Λάιεν

Με ανάρτησή της twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνεχάρη την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την εκλογή της στο αξίωμα Προέδρου της Δημοκρατίας. «Συγχαρητήρια στην Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία εξελέγη με πολύ μεγάλη πλειοψηφία σήμερα από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα προχωρά μπροστά στη νέα εποχή της ισότητας» αναφέρει ειδικότερα η πρόεδρος της Κομισιόν.

Συγχαρητήριο μήνυμα και από τον Χρ. Σαρτζετάκη

Συγχαρητήριο μήνυμα στην κ. Σακελλαροπούλου για την εκλογή της έστειλε και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Α. Σαρτζετάκης. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρτζετάκης ανέφερε: «Θερμότατα συγχαρητήρια δ’ επαξιωτάτην ανάδειξή σας εις την Προεδρίαν της Δημοκρατίας. Παραλλήλως, σας εύχομαι από καρδίας κάθε επιτυχία εις τα νέα καθήκοντά σας, την οποίαν άλλωστε ήδη από τώρα προοιωνίζει η γνωστή πολυετής διακονία σας εις της Διοικητικήν Δικαιοσύνην».

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ευχήθηκε στην κ. Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου μια γόνιμη και δημιουργική θητεία.

«Η εκλογή της κας Σακελλαρόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρύτατη πλειοψηφία τέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως η χώρα ξεκινά με σύνθεση την προσπάθεια για την επανεκκίνησή της. Της εύχομαι υγεία και καλή δύναμη στο έργο της. Με την ίδια διάθεση σύνθεσης, πέρα και πάνω από κομματικές ιδεοληψίες, αλλά και με τη δέουσα υπευθυνότητα εύχομαι και εμείς ως Περιφερειακό Συμβούλιο να λειτουργούμε, με μόνο στόχο την αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων των πολιτών».

Ν. Αναστασιάδης: Απόλυτη βεβαιότητα για δημιουργική και καρποφόρα συνεργασία

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, συνεχάρη την νέα Πρόεδρο Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Στην ανάρτησή του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει:

«Θερμά συγχαίρω για την εκλογή της, την νέα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή της εκφράζοντας την απόλυτη βεβαιότητα για δημιουργική και καρποφόρα μεταξύ μας συνεργασία».

Μ. Δαμανάκη: Θα αποδείξει έμπρακτα ότι οι γυναίκες αξίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας

«Εύχομαι και έχω την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντά της και επιπλέον πώς θα αποδείξει έμπρακτα ότι οι γυναίκες αξίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας και έχουν όλες τις ικανότητες να προσφέρουν αξιόλογο έργο προς το συμφέρον της κοινωνίας και της πατρίδας μας», έγραψε η Μαρία Δαμανάκη στο Facebook.

Συγχαίρω θερμά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την εκλογή της στη θέση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εύχομαι…

Gepostet von Maria Damanaki am Mittwoch, 22. Januar 2020

ΕΕΔΑ: Η εκλογή της Σακελλαροπούλου σηματοδοτεί “την ενηλικίωση της Ελληνικής Δημοκρατίας”

Τα συγχαρητήριά της στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, για την εκλογή της ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Όπως επισημαίνει η ΕΕΔΑ, «η ίδια η διαδρομή της κυρίας Σακελλαροπούλου μέσω της πλούσιας νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνει μια ιδιαίτερη διάσταση στην επιλογή αυτή».

«Η ιστορική εκλογή μιας άξιας γυναίκας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας σηματοδοτεί, τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά, την ενηλικίωση της Ελληνικής Δημοκρατίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

Μίνα Μουστάκα – Γιώργος Μανουσακάκης – Κατερίνα Παπαβασιλείου – Δημήτρης Ράντος – Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα