back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Παραπομπή Τραμπ: Κωλυσιεργούν οι Ρεπουμπλικανοί

Διαβάστε επίσης

Μετά από μια διαβούλευση 13 ωρών για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές απέρριψαν τις 11 τροποποιήσεις των Δημοκρατικών για κλήτευση νέων μαρτύρων και εις βάθος εξέταση της υπόθεσης.

Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές τήρησαν τις κομματικές γραμμές, ώστε να μην εγκριθεί ένα αίτημα του ηγέτη των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ για την έκδοση κλήσης αναφορικά με την παράδοση αρχείων του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης της Ουκρανίας από τον πρόεδρο Τραμπ. Είχε προηγηθεί μία ψηφοφορία με το ίδιο αποτέλεσμα που εμπόδισε να ζητηθεί η παράδοση εγγράφων και αποδείξεων από τον Λευκό Οίκο για το ίδιο ζήτημα. «Θα έδινε αυτή την απόφαση σε μια ουδέτερη πλευρά», σχολίασε ο Άνταμ Σιφ, ο επικεφαλής της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Έτσι οι Ρεπουμπλικανοί υιοθέτησαν το πλαίσιο των κανόνων που έθεσε ο επικεφαλής τους Μιτς Μακ Κόνελ για τη διεξαγωγή της δίκης, που θα ξεκινήσει τώρα στη μία μετά το μεσημέρι τοπική ώρα.
powered by Rubicon Project

Ποιοίο μάρτυρες θα μπορούσαν να κληθούν;

Οι Δημοκρατικοί έχουν συγκεντρώσει τα ονόματα τεσσάρων μαρτύρων, τους οποίους θα ήθελαν να καλέσουν. Ένας από αυτούς είναι ο μέχρι πρότινος σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος δηλώνει πρόθυμος να καταθέσει. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνεται ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Τραμπ, Μικ Μουλβάνι. Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να καλέσουν τον Χάντερ Μπάιντεν. Θεωρούν ότι η κατάθεσή του θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Τραμπ, εάν έρθουν στο φως επιβαρυντικά στοιχεία για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του υιού Μπάιντεν στην Ουκρανία.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί έχουν καλέσει την Γερουσία να αποφασίσει για την απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να άσκησε πιέσεις στην Ουκρανία για την διενέργεια έρευνας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Το ζήτημα αυτό, προκάλεσε την έναρξη της έρευνας από τους Δημοκρατικούς με στόχο την καθαίρεση του Τραμπ από τα προεδρικά καθήκοντά του. Η απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ έγινε από την Βουλή των Αντιπροσώπων που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, τον προηγούμενο μήνα. Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί αφορούν την κατάχρηση των προεδρικών εξουσιών και την παρακώλυση του Κογκρέσου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται ότι έχει διαπράξει κάτι παράνομο και περιγράφει την όλη διαδικασία, ως μία κομματική φάρσα, προκειμένου να μην εκλεγεί για δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Είναι πιθανή η καθαίρεση του Τραμπ;

Αν και οι γερουσιαστές δεσμεύονται να επιδείξουν αντικειμενικότητα, αψηφώντας τα κομματικά συμφέροντα, η αποπομπή είναι μία πολιτική και όχι απλώς νομική διαδικασία. Αν Οι δύο προηγούμενες απόπειρες αποπομπής με στόχο τους Τζόνσον και Κλίντον κατέληξαν σε αθωωτικές αποφάσεις. Το ίδιο ελπίζει και ο Τραμπ, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο με 53 έδρες επί συνόλου 100. Σύμφωνα μάλιστα με τα ισχύοντα, για την αποπομπή του προέδρου απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή η σύμφωνη γνώμη 67 γερουσιαστών. Ως εκ τούτου, και με βάση τη στάση που έχουν κρατήσει ως τώρα οι Ρεπουμπλικανοί θεωρείται μάλλον απίθανο να περάσει το αίτημα των Δημοκρατικών.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα