back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η αμφιλεγόμενη ομιλία Τραμπ στο Νταβός και η “απάντηση” της 17χρονης ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, η έναρξη της δίκης του Αμερικανού προέδρου στη Γερουσία καθώς και η ανησυχητική εξάπλωση του κοροναϊού που εντοπίστηκε στην Κίνα είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

 

Για το “μέλλον της Ευρώπης”:

Θα ήταν ένα ηχηρό μήνυμα στους εθνικιστές και στους λαϊκιστές: Γαλλία και Γερμανία θα “άνοιγαν τον δρόμο” για μία πιο στενή συνεργασία στα πλαίσια της ΕΕ, επεσήμανε στις 22 Ιανουαρίου του 2019 ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, βάζοντας την υπογραφή του στο νέο γαλλογερμανικό σύμφωνο φιλίας αναφέρει η DW. Ακριβώς 56 χρόνια μετά την ιστορική Συνθήκη του Ελυζέ που είχαν υπογράψει στο Παρίσι οι Σαρλ ντε Γκωλ και Κόνραντ Αντενάουερ αφήνοντας πίσω τους τις πληγές του πολέμου και επισφραγίζοντας τη γαλλογερμανική προσέγγιση, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υποδεχόταν τον Εμανουέλ Μακρόν στη μεγαλοπρεπή αίθουσα στέψεων στο Δημαρχείο του Άαχεν για να ανανεώσουν τους όρκους γαλλογερμανικής φιλίας και συνεργασίας.
Έκτοτε, Γαλλία και Γερμανία εστιάζουν με μεγαλύτερη προσοχή στην καλλιέργεια και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Φιλόδοξα σχέδια υποδομών, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας και το Κολμάρ της Αλσατίας, προχωρούν βάσει σχεδίου. Οι ανταλλαγές νέων Γάλλων και Γερμανών πληθαίνουν. Ένα νέο ταμείο δύο εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτεί την αδελφοποίηση δήμων και κοινοτήτων. Σε πολιτικό επίπεδο, βουλευτές από τις δύο χώρες έχουν συστήσει ένα κοινό γαλλογερμανικό Κοινοβούλιο, που συγκαλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο, μία πόλη που παλαιότερα αποτελούσε μήλον της έριδος ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, ενώ σήμερα συμβολίζει τη συμφιλίωση των δύο χωρών.

Ωστόσο, η ταχύτητα και η συνέπεια στην υλοποίηση των συμπεφωνημένων δεν φαίνεται να αντανακλά το κλίμα στην κορυφή: “Σπάνια στο παρελθόν επικρατούσε μία τόσο κακή ατμόσφαιρα στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων σε Βερολίνο και Παρίσι”, υποστηρίζει η βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων Φρανσίσκα Μπράντνερ, η οποία έχει σπουδάσει στο Παρίσι και γνωρίζει τη γειτονική χώρα. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Προφανώς υπάρχουν πολλοί λόγοι. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος και φιλόδοξος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε ποντάρει στη Γερμανία, την οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, αλλά φαίνεται να έχει πλέον απογοητευθεί. Μέχρι στιγμής το Βερολίνο δεν έχει δώσει μία εμπεριστατωμένη απάντηση στις προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Γαλλίας σε ομιλία του στη Σορβόνη. Αυτός είναι και ο λόγος που ο 42χρονος Μακρόν αρχίζει να ανεβάζει τους τόνους, εκτιμά η Φρανσίσκα Μπράντνερ. Πρόσφατα έκανε λόγο για “εγκεφαλικό θάνατο” του ΝΑΤΟ και μάλιστα φρόντισε να διευκρινίσει ότι η συγκεκριμένη διαπίστωση δεν έγινε εκ παραδρομής. “Καμιά φορά είναι απαραίτητο να εκπέμπει κανείς εγκαίρως ένα προειδοποιητικό σήμα”, δήλωσε σχετικά.

Tο Παρίσι φαίνεται διατεθειμένο να καταφύγει σε υψηλούς τόνους, ακόμη κι αν αυτό ενοχλεί ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους. Βεβαίως ουδείς αμφισβητεί τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά η Γερμανία δεν αποδέχεται άνευ όρων τις πρωτοβουλίες Μακρόν. Το γαλλικό “φρένο” στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, τον περασμένο Οκτώβριο, προκάλεσε αντιδράσεις στο Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πάντως, ο 42χρονος Μακρόν φαίνεται να επιδεικνύει πλέον διάθεση συμβιβασμού, επιθυμώντας άλλωστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ.
Στο μεταξύ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες στη διεθνή σκηνή. Κατά πολλούς, η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ήταν μία επιτυχία, η οποία όμως υλοποιήθηκε με “γερμανικό τρόπο”, δηλαδή μετά από μακρά διαβούλευση και συστηματική προετοιμασία των ενδιαφερομένων, κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς θεαματικές πρωτοβουλίες αλά Μακρόν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε επιχειρήσει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, προσκαλώντας στη σύνοδο της ομάδας G7, στο Μπιαρίτς, τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Ωστόσο οι εξελίξεις στο θέμα του Ιράν δεν κινούνται προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Διαφορετικές αντιλήψεις φαίνεται να διατηρούν Γαλλία και Γερμανία και στο ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας. Και σε αυτόν τον τομέα οι δύο χώρες συμφώνησαν, στο νέο γαλλογερμανικό σύμφωνο φιλίας, να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ορατό αποτέλεσμα στην προσπάθεια για κοινή παραγωγή και εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού. Οι δύο χώρες επιδιώκουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη ενός νέου, ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους. Η συνεργασία σε αυτό το κομμάτι “δεν είναι εύκολη”, για τον πρόσθετο λόγο ότι συμμετέχει και η Ισπανία, επισημαίνει ο Ερίκ Τραπιέ, επικεφαλής της γαλλικής Dasseult που πρωτοστατεί στην κοινοπραξία. Πάντως ο Μακρόν, που έχει προτείνει τη δημιουργία ενός “ευρωπαϊκού στρατού”, παρακολουθεί το εγχείρημα με προσοχή και ήδη τον περασμένο Ιούνιο είχε δώσει το παρών στην παρουσίαση ενός πρωτότυπου μοντέλου του νέου μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο αναμένεται να πετάξει για πρώτη φορά το 2026.

Στο Νταβός:

Στις επιτυχίες της αμερικανικής οικονομίας επικεντρώθηκε η ομιλία του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ενώ απηύθυνε έκκληση σε επιχειρηματίες και εταιρείες να επενδύσουν μεγαλύτερα κεφάλαια στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ απέφυγε φυσικά να αναφερθεί στο θέμα του περιβάλλοντος, αρκούμενος στη δέσμευση ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στη διεθνή πρωτοβουλία για φύτευση ενός τρισεκατομμυρίου δέντρων. “Πιστεύω βαθιά στο περιβάλλον. Θέλω το πιο καθαρό νερό και τον καθαρότερο αέρα”, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει τις περιβαλλοντικές περγαμηνές του. Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε, επίσης, να εξευμενίσει το επιχειρηματικό ακροατήριο, εξαίροντας τη συμβολή της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην οικονομική ανάπτυξη και χαρακτηρίζοντας τις περιβαλλοντικές οργανώσεις “διαδόχους των ανόητων χαρτομαντών του παρελθόντος” αναφέρει το Politico.
“Το να φυτεύουμε δέντρα είναι καλό, φυσικά, αλλά δεν είναι αρκετό στο σημείο που φθάσαμε” ανταπάντησε η Γκρέτα Τούνμπεργκ. “Δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική ανάπλαση και την επιστροφή της φύσης στην κατάσταση που ήταν πριν. Δεν αρκεί να περιορίσουμε την έκλυση βλαβερών αερίων. Πρέπει να τη σταματήσουμε”. Και κατέληξε επαναλαμβάνοντας μια φράση που είχε πει στο περσινό Φόρουμ του Νταβός: “Το σπίτι μας εξακολουθεί να καίγεται. Η αδράνεια αναζωπυρώνει τις φλόγες”. Η νεαρή ακτιβίστρια εξήλθε από την αίθουσα μετά την ομιλία της χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ είπε ότι το πιο θετικό στον λόγο του Τραμπ ήταν ότι εκφωνήθηκε μεταξύ ομιλιών για την κλιματική αλλαγή. “Σε ό,τι αφορά αυτό που ο πρόεδρος Τραμπ αποκαλεί “κλιματική απαισιοδοξία”, πρέπει να εκφράσω την απόλυτη έκπληξή μου, καθώς μίλησε λες και αυτό που βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια –οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής– δεν υπάρχει. Είναι εντυπωσιακό”, είπε ο Στίγκλιτζ αναφέρει το Politico
Στο μεταξύ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάειν χθες δεσμεύθηκε να “εμπλακεί σε μια θετική διαπραγμάτευση για το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε – ΗΠΑ” όπως για θέματα που σχετίζονται με την τεχνολογία, ενέργεια. Όλα αυτά μετά την πρώτη της συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Νταβός, χθες. Η αμερικανική πλευρά έθεσε πιο ωμά τα θέματα… που αφορούν τις δύο πλευρές, σχολιάζει το Politico. Ο Τραμπ δήλωσε στην φον ντερ Λάιεν ότι αναμένει “απτή πρόοδο” σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το εμπόριο στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οικου. Μπορεί να μήν ήταν… έρωτας με την πρώτη ματιά, αλλά θα μπορούσε να ήταν χειρότερα τα πράγματα. Η Κομισιόν περιέγραψε τη συνάντηση ως “μια φιλική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ συμμάχων” και δηλωσε ότι οι δύο πρόεδροι “συνέκριναν σημειώσεις και θέσεις σε μια σειρά θεμάτων ειδικά σε ό,τι αφορά το εμπόριο, την τεχνολογία και την ενέργεια”… Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι διαφώνησαν. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν την ανάγκη να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση των άδικων εκ μέρους της Κίνας πρακτικών στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ενεργειακής ασφάλειας. Πάντως από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής κατέληξε λέγοντας ότι “ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ για τις κοινές ευκαιρίες και προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας”.
Σήμερα πάντως η μέρα… έχει “βαριά ατζέντα” για τους Ευρωπαίους ηγέτες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασσόλι να ανεβαίνουν στη σκηνή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Εκεί θα μιλήσει και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ. Πάντως δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάγος… για να προβλέψει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα επιμείνουν ότι η Ε.Ε ηγείται στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι όμως το επιχείρημα τους αξιόπιστο από τη στιγμή που δεν έχουν αποφασιστεί τα κονδύλια από τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό;

Για Τραμπ – Γερουσία:

Ξεκίνησε χθες η κύρια φάση της δίκης του Αμερικανού προέδρου Τραμπ , με τους 100 γερουσιαστές σε ρόλο ενόρκων και μια ομάδα βουλευτών σε ρόλο εισαγγελέων.
Στις 25 Ιουλίου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του ζήτησε να παρακολουθεί και να διερευνήσει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ουκρανία, στις οποίες επιδίδεται ο Χάντερ Μπάιντεν, γιός του υποψηφίου των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν. Συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσε τους αρμοδίους για το αμφιλεγόμενο τηλεφώνημα, συμπληρώνοντας μία φόρμα παραπόνων, όπως προβλεπόταν από τις εσωτερικές διαδικασίες της υπηρεσίας του υπενθυμίζει η DW.
Ο Τραμπ κατηγορείται λοιπόν για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση των ερευνών του Κογκρέσου, αναμένεται να αθωωθεί από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του σώματος και το βασικό ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό.
Μάλιστα όπως αναφέρουν οι NYTimes οι Ρεπουμπλικανοί που αποτελούν πλειοψηφία στη Γερουσία “μπλόκαραν” τη δυνατότητα κατάθεσης νέων στοιχείων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Βασική άλλωστε επιδίωξη του Λευκού Οίκου είναι να έχουν τελειώσει όλα πριν από την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου προς το έθνος, η οποία φέτος θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου. Αυτό προϋποθέτει να απορριφθούν όλες οι προτάσεις των Δημοκρατικών για πρόσκληση μαρτύρων και εις βάθος εξέταση της υπόθεσης.

“Η διαδικασία καθοδηγείται από τον Λευκό Οίκο, είναι στημένη και το πρόγραμμα προβλέπει συνεδρίες ώς τα ξημερώματα, ώστε να μην αποκαλύπτεται η παράνομη συμπεριφορά του προέδρου”, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές-εισαγγελείς.
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, έκανε λόγο για “ιστορική στιγμή”. “Πρόκειται για ιστορική στιγμή. Τα βλέμματα των Αμερικανών είναι στραμμένα επάνω μας. Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές πρέπει να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων”, σημείωσε, αναφερόμενος στην κατοχυρωμένη από το αμερικανικό σύνταγμα αυτονομία των γερουσιαστών από την εκτελεστική εξουσία.
“Ο Μιτς Μακόνελ, ο πρόεδρος της Γερουσίας έχει υποσκάψει την αξιοπρέπεια της Γερουσίας με το να ευθυγραμμίζεται τόσο ανοικτά με τον Λευκό Οίκο, που αποτελεί διακριτό κλάδο εξουσίας, ο οποίος μάλιστα σε μεγάλο μέρος της αμερικανικής ιστορίας δεν ήταν ανώτερος από τη Γερουσία”, σημείωσαν οι Financial Times.

Προκειμένου η δίκη στη Γερουσία (impeachment) να οδηγήσει σε άρση της ασυλίας και παραπομπή του προέδρου στην τακτική Δικαιοσύνη, απαιτείται να γυρίσουν την πλάτη στον πρόεδρο Τραμπ 20 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές. Ο αριθμός είναι αστρονομικός και οι Δημοκρατικοί εστιάζουν σε έναν άλλο, πιο μετριοπαθή στόχο, της εξεύρεσης τεσσάρων Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ της διευρυμένης διαδικασίας και της εξέτασης μαρτύρων. Ούτε και αυτός ο στόχος, όμως είναι ρεαλιστικός, καθώς γερουσιαστές, όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ, που έχουν εμφανιστεί ανοικτοί στην εξέταση μαρτύρων, ξεκαθάρισαν ότι θα υπερψηφίσουν, σε πρώτη φάση, τον κανονισμό της δίκης που συνέταξε ο πρόεδρος της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ.
Οι γερουσιαστές δεσμεύονται να επιδείξουν αντικειμενικότητα, αψηφώντας τα κομματικά συμφέροντα. Παρά ταύτα, η αποπομπή είναι μία πολιτική και όχι απλώς νομική διαδικασία. Οι δύο προηγούμενες απόπειρες αποπομπής με στόχο τους Τζόνσον και Κλίντον κατέληξαν σε αθωωτικές αποφάσεις. Το ίδιο ελπίζει και ο Τραμπ, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο με 53 έδρες επί συνόλου 100. Σύμφωνα μάλιστα με τα ισχύοντα, για την αποπομπή του προέδρου απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή η σύμφωνη γνώμη 67 γερουσιαστών. Θεωρείται μάλλον απίθανο να στηρίξουν τόσοι πολλοί Ρεπουμπλικανοί το αίτημα των Δημοκρατικών.

Στη Βρετανία:

Νέα τροπολογία επί της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ενέκρινε η Βουλή των Λόρδων, η οποία αφορά την επαναφορά στο νομοσχέδιο μιας πρόβλεψης, την οποία απάλειψε η κυβέρνηση, για τα δικαιώματα των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων να επανασυνδέονται με τις οικογένειές τους που βρίσκονται στη Βρετανία μετά το Brexit. Την τροπολογία κατέθεσε Λόρδος υποστηρικτής των Εργατικών, και έτυχε μεγάλης αποδοχής, καθώς υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία 80 ψήφων. Το νομοσχέδιο επιστρέφει σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά ήδη εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάνει δεκτές τις τροπολογίες των Λόρδων. Συγκεκριμένα για τη χθεσινή ψηφοφορία δήλωσε ότι “η προστασία των ευαίσθητων παιδιών θα παραμείνει στις προτεραιότητές μας μετά το Brexit”.

Για κοροναϊό – Κίνα :

Οι κινεζικές αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να σταματήσουν να ταξιδεύουν από και προς την πόλη Ουχάν, μια πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου κοροναϊού που έχει ήδη οδηγήσει στον θάνατο 9 ανθρώπους, αναφέρει το BBC. Στην πόλη αυτή ζουν 11 εκατομμύρια άνθρωποι και οι οποίο πλεόν καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους καθώς και τις μαζικές συναθροίσεις. Υπάρχουν την ίδια στιγμή ήδη 440 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ ο μυστηριώδης ιός έχει εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις της Κίνας, στις ΗΠΑ καθώς και Ταϊλάνδη και Νότια Κορέα.
Στο μεταξύ, εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα στη Γενεύη ειδική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να αποφασίσει αν θα κηρύξει τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία λόγω του κοροναϊού. Με τον φόβο μιας επανάληψης της επιδημίας του SARS, που εξαπλώθηκε την περίοδο 2002-2003 από την Κίνα σε 38 χώρες μολύνοντας συνολικά 8.000 ανθρώπους και σκοτώνοντας σχεδόν 800, ολοένα και περισσότερες χώρες ενισχύουν τους ελέγχους στα αεροδρόμια. Γιατί την Παρασκευή ξεκινούν οι εορτασμοί για την κινεζική Πρωτοχρονιά, μια εβδομαδιαία αργία στη διάρκεια της οποίας εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν παραδοσιακά εντός και εκτός των τειχών.
Τη διεθνή ανησυχία ενισχύουν καταγγελίες κατοίκων της Ουχάν για συγγενείς τους που πέθαναν σε νοσοκομεία από “ιογενή πνευμονία” χωρίς να έχουν ελεγχθεί για τον νέο κοροναϊό και χωρίς να συμπεριληφθούν στον επίσημο αριθμό των κρουσμάτων: στις αρχές της επιδημίας του SARS, η Κίνα είχε αποκρύψει πολύτιμες πληροφορίες από τον κόσμο υποτιμώντας εσκεμμένα τα κρούσματα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα