18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ν. Μηταράκης: Προτεραιότητά μας η αποσυμφόρηση των νησιών

Διαβάστε επίσης

Τη διαβεβαίωση ότι οι υφιστάμενες ανοιχτές δομές θα κλείσουν έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μετά την σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, από κοινού με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουζούρη και τους δημάρχους των νησιών.

Στην συνάντηση υπήρξε συμφωνία σε ότι αφορά την ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά και διαφορές για τον τρόπο λειτουργίας τους και το μέγεθός τους.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένα μετρά οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και νησιών και προανήγγειλε τακτική συνάντηση κάθε 2 εβδομάδες με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η μείωση των ροών, η αποσυμφόρηση των νησιών, οι επιστροφές στην Τουρκία, η καλύτερη λειτουργία του ασύλου, η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών για καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Σε ότι αφορά τις ανοιχτές δομές που αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς του Βορείου Αιγαίου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου, σημειώνοντας ότι τo χρονοδιάγραμμα είναι να γίνει το καλοκαίρι του 2020 και στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι αποτελεσματική στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου».

Νωρίτερα οι εκπρόσωποι φορέων των νησιών του βορείου Αιγαίου κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Μαξίμου, για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά όπου τις προηγούμενες ημέρες έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων. Με το ψήφισμα τους κάτοικοι και φορείς εκφράζουν την ανησυχία και την αγωνία τους, με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές με καλύτερες συνθήκες.

Απόστολος Χονδρόπουλος – Κώστας Κορέλλης 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα