back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρεμιέρα στο Νταβός – Επίθεση Τραμπ στην Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης

Πενήντα τρεις αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότεροι από εκατόν δέκα δισεκατομμυριούχοι. Προσωπικότητες που ξεκινούν από την έφηβη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και καταλήγουν στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ, τοποθετούν για ακόμα μια χρονιά αυτήν την μικρή αλπική ελβετική πόλη των μόλις δέκα χιλιάδων κατοίκων, στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Μισό αιώνα μετά την πρώτη συνεδρίαση στο Νταβός το 1971, οι ισχυροί του πλανήτη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός τελείως διαφορετικού κόσμου. Κλιματική αλλαγή. Μετανάστευση. Η ισότητα των φύλων. Ο μετασχηματισμός της παγκόσμιας οικονομίας. Οι εμπορικοί συσχετισμοί που επιβάλουν οι δύο υπερδυνάμεις του 21ου αιώνα, ήτοι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Κίνα και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ακριβώς το πλαίσιο θα κληθεί να διαχειριστεί και πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί στο Νταβός της Ελβετίας το διήμερο 23-24 Ιανουαρίου.

Η μικρή αυτή πόλη της Ελβετίας, ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ευρώπης, κτισμένη σε υψόμετρο 1.560 μέτρων στην οποία διεξάγεται από το 1971 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο φρούριο. Παρόλο που το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αποτελεί την προτεραιότητα των συμμετεχόντων, περισσότερα από 300 αεροσκάφη και άγνωστος αριθμός ελικοπτέρων, έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρουν στο χιονισμένο θέρετρο των Άλπεων τους ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες του πλανήτη.Ε

Επίθεση Τραμπ σε Ε.Ε.

Ήδη την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να επιτεθεί, όχι στην Κίνα ή τη Ρωσία, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε δυσκολότερη την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσά σε ΗΠΑ και ΕΕ από ότι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Το βασικό ζήτημα του προέδρου Τραμπ είναι ότι προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό να εκβιάσει τη Γαλλία και την Ιταλία, ώστε οι δύο αυτές χώρες να υποκύψουν στις αμερικανικές πιέσεις αναφορικά τη φορολόγηση των τεχνολογικών αμερικανικών κολοσσών. Των λεγόμενων GAFA (από τα αρχικά των εταιρειών της Silivon Valey, όπως Google, Apple, Facebook. Amazon).

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να αντικρούσουν την πίεση της Ουάσινγκτον, συνεπώς ζητούν από τις Βρυξέλλες (δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) να απαντήσει συλλογικά ως ΕΕ.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα