back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στις 28/1 θα συνεχιστεί η δίκη για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Διαβάστε επίσης

Στις 28 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στην Μάνδρα που στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους. Έπειτα από τρίωρη διακοπή, το δικαστήριο ανακοίνωσε πως η δίκη θα συνεχιστεί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας και σε εκείνη τη συνεδρίαση θα εξεταστεί αν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της αίθουσας όπου θα διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία.

Την ανάγκη να εκδοθεί μία δίκαιη απόφαση για τους συγγενείς των θυμάτων και για τους πληγέντες, τόνισε, εξερχόμενος από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Αλέξης Κούγιας.

«Δεν πρέπει να λησμονούμε δύο σοβαρά θέματα στη δίκη αυτή. Το πρώτο είναι ότι υπήρξε πράγματι θεομηνία, η οποία ήταν απρόβλεπτη και αδύνατη να αντιμετωπιστεί. Το δεύτερο είναι αν αναζητάμε ευθύνες του ανθρώπινου παράγοντα, ναι υπάρχουν και είναι του ανθρώπινου παράγοντα που επί 30 χρόνια, είτε κυβέρνηση κεντρικά είτε διοίκηση τοπικά, άφησε την περιοχή εν γνώσει των προβλημάτων απροστάτευτη», επισήμανε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, Διονύσης Γκούσκος. Ο ίδιος προσέθεσε ότι «οι μικρότερες ευθύνες βαραίνουν την εφήμερη τοπική ηγεσία». «Γι’ αυτό είμαστε εδώ και θα αντιμετωπίσουμε με μεγάλη προσοχή και σεβασμό τα οποιαδήποτε ψήγματα ευθύνης προκύπτουν από το κατηγορητήριο το οποίο είναι έωλο και πολύ πρόχειρα φτιαγμένο», κατέληξε.

Πλήθος συγγενών των θυμάτων συγκεντρώθηκε σήμερα στο δικαστήριο, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται στον κατάλογο των μαρτύρων.

«Ζητάω δικαιοσύνη και να εξαντλήσει το δικαστήριο όλη την αυστηρότητα ώστε να μην υπάρχουν μελλοντικές τραγωδίες. Εγώ έχασα τη μητέρα μου αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί ήδη από εχθές είμαι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Ξαναθυμάμαι πάλι γεγονότα. Δεν ξεπερνιούνται αυτά. Έχουν γίνει έργα, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ωστόσο είναι τραγικό “το να πρέπει” να πεθαίνουν 24 άνθρωποι με τέτοιο φρικτό τρόπο, για να έχουμε τα αυτονόητα, την ασφάλεια ως πολίτες», είπε η κ. Σοφία Αναστασίου, εκ των συγγενών των θυμάτων.

Αρκετοί από τους 21 κατηγορουμένους της, υπόθεσης επέλεξαν να προσέλθουν στο δικαστήριο και άλλοι να εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους στη δίκη, όπως έχουν το δικαίωμα από τη δικονομία.

Απούσα από τα δικαστήρια και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρενα Δούρου,το όνομα της οποίας συγκαταλέγεται στον κατάλογο των κατηγορουμένων.

Συγγενείς θυμάτων και πληγέντες από τη φονική πλημμύρα δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταθέσουν περί τους 135 μάρτυρες. Ως εκ τούτου η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.

Κατά περίπτωση οι 21 κατηγορούμενοι της υπόθεσης αντιμετωπίζουν τα πλημμελήματα ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, σωματικές βλάβες, πλημμύρα από αμέλεια και παράβαση καθήκοντος.

Συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης υπέβαλλαν αίτημα αλλαγής της αίθουσας που θα συνεδριάζει το δικαστήριο καθώς δεν επαρκεί για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι. Επίσης υπεβλήθη και αίτημα διακοπής της δίκης. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα