back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δραματικές ώρες στην Τουρκία: Μακραίνει η λίστα των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ

Διαβάστε επίσης

Στους 14 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε απόψε την ανατολική Τουρκία, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, έχουν αναφερθεί έξι νεκροί στη Μαλάτεια και οκτώ στο Ελαζίγ. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξουν άλλα θύματα. Σημείωσε όμως ότι στην περιοχή έχουν καταρρεύσει κτίρια.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλι, κάτοικοι τρέχουν πανικόβλητοι στους δρόμους. Η στέγη τουλάχιστον ενός κτιρίου είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Σε ένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν, οι διασώστες προσπαθούσαν με τα χέρια να απομακρύνουν τα συντρίμμια.

Η AFAD ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 30 μετασεισμοί και ότι περισσότερες από 400 ομάδες διασωστών έχουν σταλεί στην περιοχή για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.

Ο σεισμός σημειώθηκε στο Σιβρίτζε, στην επαρχία Ελαζίγ, γύρω στις 20.55 τοπική ώρα, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών. Το αμερικανικό ινστιτούτο USGS ανέφερε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,7 βαθμών. Από την πλευρά του, το παρατηρητήριο του Καντιλί έκανε λόγο για έναν σεισμό μεγέθους 6,5 βαθμών.

Κρατικά ΜΜΕ στη Συρία και το Ιράν μεταδίδουν ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις χώρες αυτές. Σημειώνεται ότι σε δύο ώρες σημειώθηκαν περισσότεροι από 15 μετασεισμοί με ισχυρότερη μία δόνηση 4,6 Ρίχτερ.

Η Τουρκία έχει πληγεί σφοδρά τα τελευταία χρόνια από πολύ ισχυρούς σεισμούς. Τον Αύγουστο του 1999 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι από τη δόνηση των 7,6 βαθμών που έπληξε το Ιζμίτ, 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Περίπου 500.000 έμειναν άστεγοι. Το 2011, 523 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισχυρό σεισμό στις πόλεις Βαν και Ερτζίς.

Ισχυρούς μετασεισμούς προβλέπουν οι Έλληνες σεισμολόγοι

Ανήσυχος για την έκταση των ζημιών από τον ισχυρότατο σεισμό, 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας γιατί ήταν πολύ επιφανειακός.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Βυρηττό. Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους ακόμη και 6,5 Rίχτερ. Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν προήλθε από το πολύ γνωστό ρήγμα της Ανατολίας ούτε έχει σχέση με του πολύ πρόσφατους σεισμούς στην Μικρά Ασία απέναντι από την Λέσβο.

Σφοδρότατο και πολύ επιφανειακό χαρακτήρισε σε δηλώσεις του, τον σεισμό ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι προήλθε από το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μέσα στην Τουρκία. Και ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς.

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στον τουρκικό λαό για τον αποψινό καταστροφικό σεισμό. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εφόσον ζητηθεί.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι προς το παρόν ελέγχεται η κατάσταση από τα τουρκικά συνεργεία και ότι θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση τις πρωινές ώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και μέσω  Twitter. «Ολόψυχη συμπαράσταση στον πρόεδρο Ερντογάν και τον τουρκικό λαό μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία. Οι ομάδες μας έρευνας και διάσωσης είναι έτοιμες να βοηθήσουν», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.

Επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου – «Έτοιμη να συνδράμει η Ελλάδα»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβουσογλου είχε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να του εκφράσει την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση που δοκιμάζονται από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές , ο Ν. Δένδιας εξέφρασε επίσης την απόλυτη ετοιμότητα της χώρας μας να συντρέξει άμεσα τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών για την παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας προς τους πληγέντες. Επιπλέον, επικοινώνησε και με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον οποίο συνεννοήθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα κλιμάκια της ΕΜΑΚ ώστε να μεταβούν στην Τουρκία, εφόσον κριθεί σκόπιμο.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα