back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εντείνεται η απεργιακή προετοιμασία με αιχμή το Ασφαλιστικό

Διαβάστε επίσης

Την Τρίτη, με κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, ανοίγει η αυλαία των αντιδράσεων των συνδικάτων για τον ασφαλιστικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις των συνδικάτων από την ημέρα κατάθεσης του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.

Στις 12 το μεσημέρι, η Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου έξω από το Υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου.

Στις 4.30 το απόγευμα της ίδιας μέρας, το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η κυβέρνηση με το υπό προώθηση ν/σ, όχι μόνο δεν κατάργησε το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/16), αλλά τον εφαρμόζει πλήρως και τον θωρακίζει νομικά, προκειμένου να ανακόψει δικαστικές διεκδικήσεις.

Ειδικότερα, με τις νέες ρυθμίσεις:

  1. Διατηρούνται για όλους τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (ή στα 62 χρόνια με 40!!! χρόνια υπηρεσίας (ν. 4336/15), χωρίς εξαίρεση για καμία κατηγορία εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό, διατηρείται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια και μάλιστα στο όνομα της “ισότητας” (ν. 4387/16).
  2. Το ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρική Ασφάλιση και κλάδος Εφάπαξ Παροχών) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα της ΝΔ με τους “τρεις πυλώνες”, οδηγώντας στην ιδιωτική ασφάλιση. Την ίδια στιγμή, ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα αποθεματικά ύψους 7 δις ευρώ του ΕΤΕΑΕΠ. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται πάνω από 70 εκ. ευρώ περικοπές στην επικουρική ασφάλιση. Συνολικά, η περικοπή ανέρχεται στα 226 εκ. ευρώ στην κύρια και την επικουρική ασφάλιση.
  3. Παγιώνονται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που έφτασαν στο 50%, όπως και στο εφάπαξ που άγγιξαν στο 42%.
  4. Με το νέο νόμο καταργούνται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη.
  5. Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Διατηρούνται τα δραστικά μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν έως 30 χρόνια εργασίας.
  6. Διατηρείται η διαχρονική απώλεια των 80 δις ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς καμία πρόβλεψη για την κάλυψη τους.
  7. Καταργούνται τα ΒΑΕ για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα