back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος – Στο Άουσβιτς για τις εκδηλώσεις ο Κ. Μητσοτάκης

Διαβάστε επίσης

Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος η σημερινή. Φόρο τιμής θα αποτίσουν ηγέτες 50 χωρών, στην τελετή που θα γίνει στην “πύλη του θανάτου” του Άουσβιτς – Μπίρκεναου, με αφορμή και τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του πρώην στρατοπέδου από τα σοβιετικά στρατεύματα. Το παρών θα δώσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεσμευόμαστε ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», αναφέρει σε μήνυμά του ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

«Η αναζωπύρωση του μίσους τα τελευταία χρόνια, από τον βίαιο εξτρεμισμό έως τις επιθέσεις σε χώρους λατρείας, δείχνει ότι ο αντισημιτισμός, οι άλλες μορφές θρησκευτικού φανατισμού, ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να υφίστανται σε μεγάλο βαθμό», υπογράμμισε.  «Αλλά όπως το μίσος συνεχίζεται, έτσι πρέπει να συνεχίζεται και η δική μας αποφασιστικότητα να το καταπολεμήσουμε», τονίζει και προσθέτει: «Σήμερα και κάθε μέρα τιμούμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος, επιδιώκοντας την αλήθεια, τη μνήμη και την εκπαίδευση και οικοδομώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη σε όλον τον κόσμο».

Στο μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Μελιδώνη, Ερμού και Ευβούλου, στο Θησείο, η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της πολιτείας, της περιφέρειας Αττικής, του δήμου Αθηναίων, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών και επιζώντων ομήρων.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωση του ‘Αουσβιτς-Μπιρκενάου από τις συμμαχικές δυνάμεις, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει « Καθήκον όλων μας να παραμείνει η μνήμη των τραγικών αυτών γεγονότων ανεξίτηλη και ζωντανή. Η Ελλάδα θα εργάζεται αδιάλειπτα για να μην ξεχαστούν ποτέ αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους και για να μη ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες».

«Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποτελεί επίσης ημέρα ευθύνης και υποχρέωσης όλων μας να αγωνιζόμαστε ενάντια στην απόπειρα εσκεμμένης υποβάθμισης, ακόμη και άρνησης, της μελανότερης σελίδας της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕξ. Υπογραμμίζεται πως η χώρα μας αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη εκατομμυρίων Εβραίων, Ελλήνων και μη, ενώ τιμά επίσης «τους επιζήσαντες της Shoah αναγνωρίζοντας τα ανεξίτηλα τραύματα που έφεραν στην ψυχή και το σώμα τους, καθώς και την ηρωική, ανιδιοτελή προσφορά όλων όσων προστάτευσαν αυτούς που καταδιώχθηκαν ανελέητα από τη φυλετική παράνοια του ολοκληρωτικού καθεστώτος του εθνικοσοσιαλισμού».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Μαζί με εκατομμύρια άλλους Εβραίους, οι Έλληνες Εβραίοι και οι ισραηλίτικες κοινότητες της Ελλάδος έπεσαν θύματα μιας ασύλληπτης θηριωδίας η οποία επέφερε τον σχεδόν ολοκληρωτικό τους αφανισμό. Η μνήμη των τραγικών αυτών γεγονότων θα παραμείνει ανεξίτηλη και ζωντανή. Είναι καθήκον όλων μας να τη διαιωνίσουμε, προκειμένου να αποτελέσει φραγμό ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, αλλά και παράδειγμα αποφυγής για τις νέες γενιές.

Η Ελλάδα από το 2005 αποτελεί πλήρες μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και έχει αναλάβει, με τη Διακήρυξη της Στοκχόλμης, την ευθύνη διατήρησης στη συλλογική μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα”, σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου και προσθέτει πως η ανάληψη της Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας το 2021 αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου της στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προστασία της ιστορικής αλήθειας.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, του διαχωρισμού, του εκφοβισμού, της ξενοφοβίας. Θα συνεχίσει να τιμά και να προστατεύει τη μνήμη όσων χάθηκαν και δεσμεύεται ότι θα εργάζεται αδιάλειπτα για να μην ξεχαστούν ποτέ αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους και για να μη ζήσει πoτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα