back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

‘Εκθεση: «90 χρόνια φράγμα Μαραθώνα»

Διαβάστε επίσης

Η ΕΥΔΑΠ με αφορμή την ολοκλήρωση των 90 χρόνων (1929 – 2019) από την κατασκευή αυτού του σημαίνοντος τεχνικά έργου για την Ελλάδα του Μεσοπολέμου, εκθέτει για πρώτη φορά τεκμήρια του Ιστορικού της Αρχείου.

«Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ» επιχειρεί να μελετήσει τις πολλές προκλήσεις που έκρυβε αυτό το μεγάλο έργο, εξετάζοντας όχι μόνο τις ιστορικές και τεχνικές συνθήκες, αλλά και τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές.

Η Έκθεση διερευνά ποιο ήταν το συγκείμενο της εποχής κατασκευής του έργου, ποιοι εργάστηκαν γι’ αυτό και υπό ποιες συνθήκες, τι σώζεται από την κατασκευή του 90 χρόνια μετά και πόσο επηρέασε το εργοτάξιο αυτό στην οργάνωση των μετέπειτα τεχνικών έργων στη χώρα μας. Τα παραπάνω ερωτήματα αντιστοιχούν στις εξής τρεις θεματικές ενότητες:

Α. Μία σύνθετη κατασκευή
Β. Ένα πρότυπο και πολυπληθές εργοτάξιο
Γ. Η Διατήρηση στη μνήμη

Αναζήτησε τις απαντήσεις στις αίθουσες της Έκθεσης και ανακάλυψε τις δυσκολίες στην πραγμάτωση ενός από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της εποχής, που υπήρξε εφαλτήριο μιας σειράς άλλων σπουδαίων έργων που άλλαξαν την Ελλάδα του Μεσοπολέμου και επέτρεψαν την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της Πρωτεύουσας.

Ερατώ Κουτσουδάκη: Με γοήτευσαν οι άνθρωποι εξαιτίας των οποίων έγιναν κάποια κομβικά πράγματα

Η Ερατώ Κουτσουδάκη αρχιτέκτονας-μηχανικός, μουσειολόγος επιμελήτρια της έκθεσης «90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα» μίλησε στην εκπομπή «περί επικαιρότητας και άλλων»

«Η ιδέα γι αυτή την έκθεση άρχισε από το νεοσύστατο πλούσιο αρχείο της ΕΥΔΑΠ, με φωτογραφίες, σχέδια, εξαρτήματα, μηχανήματα. Μιλάμε γα ένα τιτάνιο έργο για τις εποχές που έγινε. Εξαιτίας αυτού του έργου παγιώθηκαν αρκετά δεδομένα που ισχύουν μέχρι σήμερα για τα δημόσια έργα. Με γοήτευσαν οι άνθρωποι εξαιτίας των οποίων έγιναν κάποια κομβικά πράγματα. Στην έκθεση υπάρχουν 6 προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία και κατασκευή του έργου. Η έκθεση είναι δωρεάν για το κοινό και θα παραμείνει ανοιχτή τουλάχιστον έως τις 7 Φεβρουαρίου».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα