back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Έλεγχοι σε αθλητισμό, μεταναστευτική πολιτική και φορείς πρόνοιας- Πρόστιμα για αντικαπνιστικό

Διαβάστε επίσης

Σχεδόν 1.200 έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχουν πραγματοποιηθεί σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και γενικότερα δημόσιους χώρους και έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα πρόστιμα ύψους 120.000 ευρω.

Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Άγγελος Μπίνης, σε συνέντευξή του στον “Αθήνα 9.84” σημειώνει ότι οι έλεγχοι είναι ολιστικοί καθώς γίνονται σε συνεργασία με το Σώμα επιθεωρητών εργασίας, την οικονομική αστυνομία και υγειονομικούς φορείς.

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι μόνο μια τις δράσεις που αναπτύσσει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας λέει ο κ. Μπίνης στην εκπομπή “Μια ημέρα στην Αθήνα” 928/1/2020) καθώς κύριος στόχος είναι, ευρύτερα, η αποτροπή φαινομένων απάτης και διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.

Ήδη σχεδιάζονται έλεγχοι στον χώρο του αθλητισμού, στην αξιοποίηση των πόρων για την
μεταναστευτική πολιτική καθώς και σε προνοιακούς φορείς, όπως το Γηροκομείο Αθηνών.

Αντικαπνιστικός

“Το πρώτο συμπέρασμα είναι η καθολική αποδοχή από τους πολίτες, τους πελάτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και τους χρήστες των δημοσίων υπηρεσιών καθώς και η μεγάλη αποδοχή εκ μέρους των υγιών επιχειρηματιών” λέει ο κ. Μπίνης και σημειώνει ότι οι έλεγχοι γίνονται σε συνεργασία με το υπ.Υγείας που είναι  ρυθμιστής της πολιτικής και με ελεγκτικούς φορείς όπως το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, η οικονομική αστυνομία, επόπτες υγείας Περιφερειών και τις δημοτικές αστυνομίες.

“Από τον Οκτώβριο, ύστερα από δυο εβδομάδες συνεχών επισκέψεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης , έχουν ελεγχθεί 1193 καταστήματα και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 120.000 ευρώ στους καταστηματάρχες για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου. Αφορούν έλλειψη σήμανσης ,απουσία μέτρων αποτροπής και την μη ύπαρξη θεωρημένου βιβλίου αναφοράς καπνίσματος” λέει και υπογραμμίζει ότι γίνονται παράλληλοι έλεγχοι των διαφόρων υπηρεσιών.

“Γίνεται έλεγχος για τις υποχρεωσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας,  αν εκδίδονται σωστά φορολογικά στοιχεία και έλεγχος υγειονομικών διατάξεων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σε καταστήματα όπου δεν υπήρχαν άδειες για τραπεζοκαθίσματα, ούτε καν άδεια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος”

Όσον αφορά την προσφυγή καταστηματαρχών στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο κ. Μπίνης αναφέρει ότι είναι απόλυτα αποδεκτή όποια ανάληψη πρωτοβουλίας για να εκφράσει κανείς την αντίθεσή του και να επιτύχει ενδεχομένως την ακύρωση  νομοθετικών πρωτοβουλιών.

“Είναι ο σύννομος τρόπος αντίδρασης σε οτιδήποτε θεωρεί κάποιος ότι βλάπτει τα επαγγελματικά του συμφέροντα”.

Λέσχες καπνίσματος

Αναφορικά με τις “λέσχες καπνίσματος”  ο διοικητής της Αρχής Διαφάνειας λέει ότι υπάρχει “κακή αξιοποίηση” της δυνατότητας που δίνει το αστικό δίκαιο για δημιουργία σωματείων, ενώσεων φυσικών προσώπων  και υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σε καταστάσεις οι οποίες, “στερούνται σοβαρότητας”

“Το να βαφτίσει μέρος του καταστήματος του ως λέσχη όπου με κάποιο μαγικό τρόπο θα απομονώσει τον καπνό. Οι καπνιστές θα φέρουν τον καφέ τους και το φαγητό τους από το σπίτι η θα τους το παραδίδουν με ντηλίβερυ στην ενδιάμεση πόρτα.

Πολλώ μάλλον η προτροπή να μην εκδίδουμε φορολογικές αποδείξεις αλλά χειρόγραφα κουπόνια που θα λέμε ότι ο καφές που πίνουμε είναι συνδρομή μέλους. Όπως να δασκαλεύουμε και να υποχρεώνουμε τους εργαζόμενούς μας (οι οποίοι τελούν σε εξάρτηση από εμάς) αν έρθει έλεγχος να πουν ότι είναι εθελοντές που απλά συνεισφέρουν στην λειτουργία του σωματείου”.

Δικλείδες για αποτροπή διαφθοράς

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι μόνο μια πτυχή από τις δράσεις τις οποίες καλείται να δρομολογήσει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας καθώς σύμφωνα με την σύστασή της έχει ευρύτερες αρμοδιότητες.

Η προσπάθεια της Αρχής, όπως λέει ο κ. Μπίνης, είναι η δημιουργία αίσθησης ηθικής και ενός πλαισίου ασφαλιστικών δικλείδων που θα αποτρέπουν η θα κλείνουν τις ευκαιρίες για εκδήλωση φαινομένων απάτης και διαφθοράς.

“Ενδεικτικά αναφέρω ελέγχους που σχεδιάζουμε, βάση πολύ σύγχρονης μεθοδολογίας, στον χώρο του αθλητισμού. Επίσης είμαστε σε συζητήσεις με τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας για θέματα δημόσιας λογοδοσίας και διαφάνεια στην αξιοποίηση των πόρων στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής. Είναι δυο καυτά θέματα που αγγίζουν το ενδιαφέρον του πολίτη” λέει και προσθέτει “Επίσης είναι και το θέμα με τους προνοιακούς φορείς. Όλοι έχουμε παρακολουθήσει την  περίπτωση του Γηροκομείου Αθηνών που κατάφερε με 800 ακίνητα (με ένα πολύ πλούσιο έργο και ιστορία) να είναι σήμερα υπό πτώχευση στερώντας πολύτιμες υπηρεσίες από τους πολίτες που έχουν ανάγκη”.

Σύμφωνα με την Αρχή Διαφάνειας οι δράσεις που αναπτύσσονται συνέβαλαν η ανέβει η Ελλάδα στην διεθνή κατάταξη 7 θέσεις στον δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας και από την 67η να ανέλθει στη 60η θέση.  Ο κ.Μπίνης σημειώνει επίσης ότι στις αρμοδιότητες της Αρχής είναι διερεύνηση ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων.

“Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα εξετάζει θέματα σύγκρουσης συμφερόντων στο υψηλότερο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας και γενικότερα η κωδικοποίηση ασυμβιβάστων κωλυμάτων με τα καθήκοντα ενός υπουργού, διοικητή οργανισμού, προέδρου κλπ με επαγγελματικές δραστηριότητες τυχόν
δημιουργούν υποψίες μεροληψίας κατά την άσκηση των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί”.

Γιώργος Αποστολίδης

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα