back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας από το ΠΑΜΕ

Διαβάστε επίσης

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, πραγματοποίησαν την Τρίτη μέλη του ΠΑΜΕ και συνδικάτων για το ασφαλιστικό. Τα μέλη του ΠΑΜΕ προανήγγειλαν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, στις 6 του Φλεβάρη.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ επέλεξαν δυο δρώμενα προκειμένου να καταδείξουν ότι η κυβέρνηση με το υπό προώθηση ν/σ, όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/16), αλλά τον εφαρμόζει πλήρως και τον θωρακίζει νομικά, προκειμένου να ανακόψει δικαστικές διεκδικήσεις. Συγκεκριμένα, στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας έχουν τοποθετήσει μια λαιμητόμο και δίπλα σε δυο πλακάτ είναι οι φωτογραφίες του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του πρώην υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου με σκοπό να δείξουν ότι και οι δυο τους είναι υπαίτιοι για τον «αποκεφαλισμό» των ασφαλισμένων. Παράλληλα, το δεύτερο δρώμενο αφορά ένα μεγάλο πλακάτ που στην κορυφή του εμφανίζει τους Βρούτση και Κατρούγκαλο να ενώνουν την παλάμη τους και από κάτω δεσπόζει μια τεράστια ρουλέτα με ΓΣΕΕ και ΣΕΒ να παίζουν σε μια ριξιά την τύχη των ασφαλισμένων.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ προανήγγειλαν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα, μέσα από τις ομιλίες τους ανέδειξαν τα εξής θέματα σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού:

Διατηρούνται για όλους τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (ή στα 62 χρόνια με 40!!! χρόνια υπηρεσίας (ν. 4336/15), χωρίς εξαίρεση για καμία κατηγορία εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό, διατηρείται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια και μάλιστα στο όνομα της «ισότητας» (ν. 4387/16).

Το ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρική Ασφάλιση και κλάδος Εφάπαξ Παροχών) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα της ΝΔ με τους “τρεις πυλώνες”, οδηγώντας στην ιδιωτική ασφάλιση. Την ίδια στιγμή, ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα αποθεματικά ύψους 7 δις ευρώ του ΕΤΕΑΕΠ. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται πάνω από 70 εκ. ευρώ περικοπές στην επικουρική ασφάλιση. Συνολικά, η περικοπή ανέρχεται στα 226 εκ. ευρώ στην κύρια και την επικουρική ασφάλιση.

Παγιώνονται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που έφτασαν στο 50%, όπως και στο εφάπαξ που άγγιξαν στο 42%.

Με το νέο νόμο καταργούνται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη.

Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Διατηρούνται τα δραστικά μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν έως 30 χρόνια εργασίας.

Διατηρείται η διαχρονική απώλεια των 80 δις ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς καμία πρόβλεψη για την κάλυψη τους.

Καταργούνται τα ΒΑΕ για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα