back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια και Ελληνικό περιβάλλον: «Ποιες οι επιλογές;»

Διαβάστε επίσης

Το μουσείο της Ακρόπολης υποδέχτηκε την ημερίδα με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια και Ελληνικό περιβάλλον: Ποιες οι επιλογές;», η οποία θα διαρκέσει έως τις 18:30με πλήθος ομιλιών και συζητήσεων.

Την αυλαία της ημερίδας άνοιξε ο ακαδημαϊκός και καθηγητής, Χρήστος Ζερεφός, με την ομιλία του με τίτλο «Η κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα από την αρχαιότητα ως το μέλλον».

Ο κ. Ζερεφός αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα όσον αφορά στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Με αφορμή, μάλιστα, την επικείμενη απολιγνιτοποίηση της χώρας, τίθεται το ερώτημα του ποιες είναι οι καταλληλότερες πηγές ενέργειας, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, και φυσικά ποιες αφήνουν το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Και βέβαια, το κρίσιμο ερώτημα -που είναι και το κεντρικό ερώτημα με το οποίο καταπιάνονται οι συντελεστές της ημερίδας- είναι το πώς η Ελλάδα μπορεί να προσαρμοστεί στη κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Τόσο ο κ. Ζερεφός, λοιπόν, όσο και οι ομιλητές των επόμενων ενοτήτων της ημερίδας, τοποθετούν το διάλογο ως βασική προϋπόθεση για την αναζήτηση απαντήσεων γύρω από το ποια είναι τα πρότυπα που πρέπει να επιλέξουμε προκειμένου να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή, μεταβάλλοντας τις ενεργειακές υποδομές, τις διατροφικές συνήθειες, τα Μέσα Μεταφοράς, τα πρότυπα αρχιτεκτονικής, των χωροταξικών και πολεοδομικών θεσμών και, γενικότερα, του τρόπου ζωής.

Άλλωστε, μέχρι το 2030, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχους οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να αποτελούν, τουλάχιστον, το 32% του ενεργειακού μίγματος, και η εξοικονόμηση ενέργειας να φτάσει στο 32,5% σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα