back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κοροναϊός: Στη Γερμανία το πρώτο κρούσμα μόλυνσης

Διαβάστε επίσης

Το βράδυ της Δευτέρας επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού και στη Γερμανία, συγκεκριμένα στην περιοχή Στάρνμπεργκ, 30 χιλιόμετρα από το Μόναχο.

Πρόκειται για έναν άνδρα 33 χρονών, ο οποίος μολύνθηκε με τον νέο ιό από συνάδελφό του από την Κίνα. Ο άνδρας εργάζεται στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας προμήθειας εξαρτημάτων αυτοκινήτων Webastο με έδρα το Στοκντόρφ κοντά στο Μόναχο.

Χειρουργική μάσκα ένα αμφιλεγόμενο μέτρο προστασίας

Kαθώς εξαπλώνεται η παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κοροναϊό, οι πανικόβλητοι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο εξαρτώνται από μια αβέβαιη πρώτη γραμμή άμυνας: την πολυπόθητη χειρουργική μάσκα που όμως είναι σε έλλειψη και για περιορισμένη χρήση.

Ενώ οι Ασιάτες που χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους με τη χαρακτηριστική υποπράσινη μάσκα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από emojis με μάσκα και από φήμες περί ελλείψεων και αποθεμάτων, η ταπεινή χειρουργική μάσκα έχει γίνει ένα απαραίτητο όπλο στη μάχη εναντίον ενός αόρατου εχθρού.

Είναι φθηνή, μαζικής παραγωγής και συνήθως εύκολα διαθέσιμη στα φαρμακεία, όμως οι ειδικοί αμφισβητούν τη χρησιμότητά της ως ένα εργαλείο παρεμπόδισης της μετάδοσης του νέου ιού.

Ενώ η κλασική, χαλαρής εφαρμογής, μάσκα μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των σταγονιδίων του βήχα από τους μολυσμένους πολίτες, εντούτοις είναι μια «μονόδρομη» άμυνα και δεν συνιστά ένα αποτελεσματικό εμπόδιο απέναντι στην εισπνοή επικίνδυνων αερομεταφερόμενων μικροβίων.

«Δεν είναι ένα από τα συνιστώμενα εμπόδια» (μετάδοσης του ιού) για όσους δεν έχουν μολυνθεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπουζίν.

Ο Σατόσι Χιρόι, ένας ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Οσάκα, δήλωσε στο AFP ότι αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι ανώτερης ποιότητας χειρουργικές μάσκες — αναφερόμενος στις ακριβότερες μάσκες που μοιάζουν με αναπνευστήρες και έχουν στενή εφαρμογή, ενώ χρησιμοποιούνται για να φιλτράρουν τα λεπτά σωματίδια σκόνης και ρύπανσης

«Αλλά, όπως πάντα, δεν υπάρχει εγγύηση 100%», δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα της μάσκας.

Πάντως στους δρόμους της Μπανγκόγκ πολλοί ήταν οι πολίτες εκείνοι που δήλωσαν σήμερα ότι εμπιστεύονται τη χειρουργική μάσκα ως μέτρο προστασίας κατά του ιού.

«Ανησυχώ πολύ για τον ιό», δήλωσε στο AFP η 28χρονη Τανιαμόν Τζαμοφάστ.

«Οπου πηγαίνω, εκτός από τη μάσκα, κουβαλάω απολυμαντικό ζελέ για τα χέρια και αποφεύγω περιοχές με κινέζους τουρίστες».

Άλλοι είναι «βαρύτερα” –και αποτελεσματικότερα– εξοπλισμένοι με μάσκες-αναπνευστήρες N95 σε μια πόλη που επί εβδομάδες πλήττεται από υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης.

Στην Ταϊλάνδη, στην παρούσα περίοδο αιχμής για τα τουριστικά γκρουπ από την ενδοχώρα, έχουν σημειωθεί 14 κρούσματα του νέου κοροναϊού και μόνο το ένα αφορούσε επισκέπτη από την Κίνα.

Για τον χημικό Σουφάκ Σαφακούλ η παρούσα κρίση χαρακτηρίζεται από τον μεγαλύτερο πανικό καταναλωτών για την αγορά τέτοιων ειδών που έχει δει ο ίδιος μετά την επιδημία του SARS το 2002/3.

“Όλοι οι προμηθευτές μας μασκών έχουν ξεμείνει από αποθέματα. Αυτές οι μάσκες κατασκευάζονται στην Κίνα και η ίδια η χώρα δεν έχει αποθέματα”, λέει ο ίδιος.

“Γνωρίζουμε ότι δεν παρέχει 100% προστασία αλλά είναι καλύτερα από το τίποτα…και μπορεί επίσης να καθησυχάσει το κοινό”.

Ακόμη όμως και για εκείνους που διαθέτουν μάσκα υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που πρέπει να τη φοράνε.

Εταιρείες περιορίζουν τα επαγγελματικά ταξίδια στην Κίνα

Η Facebook και άλλες μεγάλες εταιρίες όπως η LG Electronics και η HSBC επιβάλλουν περιορισμούς στα ταξίδια στην Κίνα, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό ξεπέρασε σήμερα τους 100.

Οι αεροπορικές εταιρίες επίσης ακυρώνουν πτήσεις και επαναπρογραμματίζουν δρομολόγια καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες όχι μόνο για την επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, αλλά και για την υπόλοιπη ηπειρωτική Κίνα.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες ότι οι Αμερικανοί που θέλουν να επισκεφθούν την Κίνα θα πρέπει να “επανεξετάσουν” τα σχέδιά τους, ενώ η Νότια Κορέα αναβάθμισε σήμερα την ταξιδιωτική της οδηγία, συμβουλεύοντας τους πολίτες τους να μην πάνε στη χώρα.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, η HSBC, απαγόρευσε όλα τα ταξίδια του προσωπικού της στο υπό κινεζική κυριαρχία Χονγκ Κονγκ για δύο εβδομάδες και στην ηπειρωτική Κίνα μέχρι νεοτέρας, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που είδε το Reuters. Η HSBC, που εδρεύει στη Βρετανία και έχει τη μεγαλύτερη παρουσία μεταξύ των ξένων τραπεζών στην Κίνα, ζήτησε επίσης από τους υπαλλήλους που πρόσφατα επισκέφθηκαν την Κίνα να επιλέξουν να παραμείνουν στο σπίτι τους. “Ζητάμε από αυτούς που ταξίδεψαν στην ηπειρωτική Κίνα ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που ταξίδεψε στην επαρχία Ουχάν ή πέρασε από αυτήν τις τελευταίες 14 ημέρες να παραμείνουν σπίτι τους για 14 ημερολογιακές ημέρες”, δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας. Η αμερικανική ανταγωνίστριά της Goldman Sachs επέβαλε αντίστοιχα μέτρα, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Η Facebook είναι η πρώτη μεγάλη αμερικανική εταιρία που ανακοίνωσε αναστολή των ταξιδιών ύστερα από την προειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης. Η αμερικανική εταιρία μέσων κοινωνικής δικτύωσης ζήτησε από τους υπαλλήλους να αναστείλουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ηπειρωτική Κίνα και έδωσε εντολή στους υπαλλήλους που είχαν ταξιδέψει εκεί να εργαστούν από το σπίτι, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος.

Η νοτιοκορεατική εταιρία οικιακών συσκευών LG προχώρησε σε ολοκληρωτική απαγόρευση των ταξιδιών στην Κίνα και συμβούλευσε τους υπαλλήλους που βρίσκονται στην Κίνα για επαγγελματικούς λόγους να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με εκπρόσωπο.

Η νοτιοκορεατική εταιρία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων SK Hynix ανακοίνωσε ότι ζητά από τους υπαλλήλους να αποφύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στην Κίνα, ενώ ο τραπεζικός όμιλος Standard Chartered περιόρισε τα ταξίδια στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Στη Γερμανία, η εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Webasto, που έχει 11 μονάδες στην Κίνα, μεταξύ των οποίων και στην Ουχάν, ανέστειλε όλα τα επαγγελματικά ταξίδια προς και από την Κίνα ύστερα από το ξέσπασμα της επιδημίας και τη μόλυνση ενός εργαζομένου της.

Η ιαπωνική Honda Motor ανακοίνωσε ότι συστήνει στους υπαλλήλους να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, ενώ η Nissan Motor ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τους Ιάπωνες υπαλλήλους της και τις οικογένειές τους από την Ουχάν με ειδικό αεροσκάφος ναυλωμένο από την κυβέρνηση.

Καθώς οι εταιρίες επανεξετάζουν τους κινδύνους που ενέχουν τα ταξίδια στην Κίνα, κάποιες αεροπορικές εταιρίες ανακοίνωσαν ότι η ζήτηση για πτήσεις μειώνεται και προχωρούν σε προσαρμογή δρομολογίων.

Η νοτιοκορεατική εταιρία χαμηλού κόστους Air Seoul ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς την Κίνα, ενώ η ταϊβανέζικη China Airlines ανακοίνωσε περαιτέρω επαναπρογραμματισμό των πτήσεων της προς την Κίνα από την Παρασκευή έως τις 10 Φεβρουαρίου.

Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε χθες ότι οι κρατήσεις για τις πτήσεις της προς και από την Κίνα ήταν κάπως περιορισμένες λόγω του κοροναϊού.

Η Cathay Pacific Airways του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι μειώνει τις διανυκτερεύσεις μεταξύ πτήσεων για τα πληρώματα καμπίνας σε όλα τα σημεία στην ηπειρωτική Κίνα στο βαθμό που είναι δυνατόν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αλλαγές σε κάποια δρομολόγια.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα