back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει στον Τραμπ να αρνηθεί βίζα σε μετανάστες που θέλουν επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας

Διαβάστε επίσης

Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε την έγκρισή του στον Ντόναλντ Τραμπ να αρνείται να δώσει άδεια μόνιμης παραμονής ή την αμερικανική υπηκοότητα σε μετανάστες.

Η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορεί πλέον να αρνείται άδεια παραμονής σε μετανάστες που λαμβάνουν επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως επίδομα στέγης, κουπόνια τροφίμων, επιδότηση ασφάλισης υγείας κ.α. Τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου με 5 ψήφους υπέρ έναντι 4 κατά τάχθηκαν υπέρ της άρσης του παγώματος της εφαρμογής αυτής της πολιτικής, από κατώτερο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, κατόπιν κατεπείγουσας προσφυγής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας. Η νέα πολιτική είχε αναγγελθεί από την κυβέρνηση Τραμπ τον Αύγουστο και προγραμματιζόταν να τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβριο. Αλλά αμφισβητήθηκε με προσφυγές σε δικαστήρια σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ.

Η πολιτική αυτή επιτρέπει στις αρχές να λαμβάνουν υπ’ όψη στοιχεία όπως το μορφωτικό επίπεδο και το επίπεδο γνώσης της αγγλικής για να αποφαίνονται εάν και κατά πόσον ένας μετανάστης υπάρχει περίπτωση να γίνει «βάρος για την κοινωνία» και για το αμερικανικό δημόσιο, να χρειάζεται τη στήριξη του κράτους. Εκείνοι που οι αρχές κρίνουν πως είναι πιθανό να ζητήσουν επιδόματα θα έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να λάβουν άδειες μόνιμης παραμονής.

Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη μετανάστευση στις ΗΠΑ απαγορεύει εδώ και χρόνια τη χορήγηση άδειας μόνιμης παραμονής σε ανθρώπους που θεωρείται πιθανό να εξαρτώνται από το σύστημα πρόνοιας. Αλλά η νέα πολιτική διευρύνει σημαντικά το φάσμα σε οποιονδήποτε μπορεί να λαμβάνει διαφόρων ειδών επιδόματα.

Η κυβέρνηση του Τραμπ διαβεβαιώνει ότι η πολιτική της θα εξασφαλίσει πως οι μετανάστες στις ΗΠΑ θα είναι αυτάρκεις. Οι επικριτές της καταγγέλλουν ότι βάζει στο στόχαστρο μετανάστες με χαμηλά εισοδήματα από αναπτυσσόμενες χώρες. Η χθεσινή απόφαση είναι προσωρινή και δεν σηματοδοτεί το τέλος των νομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η νέα πολιτική της κυβέρνησης. Σημαίνει όμως πως μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια, πλην της πολιτείας Ιλινόι, όπου έχει ήδη απαγορευθεί.

Μπορεί να επηρεάσει δυνητικά 22 εκατομμύρια ξένους που ζουν μόνιμα στις ΗΠΑ, πάνω απ’ όλα λατινοαμερικανούς, που συχνά βρίσκουν κακοπληρωμένες δουλειές. Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε μια «τεράστια νίκη για τους Αμερικανούς φορολογούμενους».

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα