back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

200 Χρόνια Ανεξαρτησίας-“Ελλάδα 2021”: Στόχος η ανάδειξη θετικών δράσεων

Διαβάστε επίσης

Η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” ξεκινά την καμπάνια για την υποστήριξη των δράσεων στο πλαίσιο της  επετείου για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

“Είναι αλήθεια ότι σε μερικούς μήνες από σήμερα κλείνουν 200 χρόνια από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης, είναι το γεγονός που σηματοδότησε τη λειτουργία του νέου ελληνικού κράτους και ασχέτως τι πιστεύει ο καθένας μας, τι απόψεις έχει, είναι προφανές ότι αυτό το πράγμα για κάθε Έλληνα είναι κάτι ιδιαίτερο, έχει μια συμβολικότητα” λέει στον “Αθήνα 9.84” ο κ. κ. Κώστας Κοντογιάννης εκπρόσωπος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

“Είναι μια συμβολική επέτειος, είναι μια ευκαιρία για όλους να ξαναδούμε την πορεία της χώρας μας τα 200 αυτά χρόνια, να στοχαστούμε πού έχουμε φτάσει, τι πορεία ακολουθήσαμε και πάρα πολύ βασικό είναι να δούμε πού σκοπεύουμε να πάμε, που θα θέλαμε να πάμε”

Όπως εξηγεί ο κ.Κ.Κοντογιάννης στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα”  (29/1/20) η Επιτροπή δεν έχει στόχο να οργανώσει τις τελετές για την Επανάσταση του ’21, οι οποίες αναμένονται λαμπρές. Εκείνο που στοχεύει είναι να σχεδιάσει ή να βοηθήσει να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα που θα έχει όλες τις πτυχές: Ποια είναι η πορεία της χώρας, ποιοι είναι οι Έλληνες οι οποίοι άφησαν το αποτύπωμά τους στον κόσμο, πού θέλουμε να πάμε τη χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες και φυσικά και η ίδια η Επανάσταση τι σημασία έχει για τη δική μας την ιστορία, αλλά κι ως κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας.

Πρωτοβουλίες και δράσεις

“Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η Επιτροπή δεν καλείται να γίνει εταιρία παραγωγής δράσεων και εκδηλώσεων. Ευτυχώς, έχουμε πάρα πολλούς φορείς στη χώρα, που έχουν πάρει πολύ ζεστά το πράγμα αυτό, από πνευματικά, ακαδημαϊκά ιδρύματα, Δήμοι, όλοι ετοιμάζονται πυρετωδώς να οργανώσουν πράγματα.

Η Επιτροπή παίρνει πρωτοβουλίες, ήδη σχεδιάζει μία σειρά από δράσεις, που θα ανακοινωθούν πάρα πολύ σύντομα, πέρα από τις εσωτερικές δράσεις, θα βγει το site της Επιτροπής σε μερικές μέρες, ήδη διαμορφώνεται το σήμα, δομείται το όλο περιβάλλον, αλλά το βέβαιο είναι ότι ετοιμάζονται πράγματα να γίνουν με στόχο όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη” ” λέει ο κ. Κοντογιάννης  και διευκρινίζει ότι η Επιτροπή δεν θα οργανώσει Συνέδρια, ούτε εκθέσεις ζωγραφικής, ούτε θεατρικές παραστάσεις.

“Είναι δουλειά της να παρακινήσει Φορείς να κάνουν πράγματα, να σχεδιάσει μεγάλες δράσεις και να προτείνει σε Φορείς να τις υλοποιήσουν και κυρίως- κι αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον- να απευθυνθεί σε όλη την κοινωνία- υπάρχει και ειδική πλατφόρμα- να ζητήσει προτάσεις, ιδέες  πάνω στους τέσσερις άξονες και η Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις αυτές”

Αυτή η διαδικασία θα είναι σε εξέλιξη έως το τέλος του 2020 και ήδη είναι ανοικτή η ειδική πλατφόρμα https://apply.greece2021.gr/, όπου κάθε άτομα η φορέας μας μπορεί να μπει να υποβάλει προτάσεις. Εν συνεχεία η ολομέλεια της Επιτροπής, αφού μελετηθεί η κάθε πρόταση, θα κριθεί εάν  μπορεί να ενταχθεί στο συνολικό πρόγραμμα.

“Μέχρι στιγμής έχουμε συλλέξει περίπου 100 προτάσεις και πιστεύουμε πως μόλις αρχίσει η καμπάνια προβολής της Επιτροπής και της δυνατότητας αυτής, θα αυξηθεί ο αριθμός” λέει ο κ.Κοντογιάννης και σημειώνει την πρόσκληση παράλληλα, σε εθελοντές που μπορούν να δηλώσουν διαθεσιμότητα.

Η Επιτροπή επίσης έχει ξεκινήσει την διαδικασία επικοινωνίας με τους ΟΤΑ,  με όλους τους Δημάρχους της Ελλάδας,  ενώ ακολουθήσουν νέες συναντήσεις υπό την σκέπη της ΚΕΔΕ.

Η Ελλάδα του μέλλοντος

Ένας σημαντικός άξονας στην όλη προσπάθεια , υπογραμμίζει ο κ. Κοντογιάννης είναι η ανάδειξη θετικών δράσεων και η αντιστροφή των παθογενειών.

“Θα πρέπει να σας δώσω ένα στίγμα για να καταλάβετε τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένας από τους άξονες είναι η Ελλάδα του Μέλλοντος. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες στον πλανήτη, για παράδειγμα, σε εθελοντική αιμοδοσία.  Επίσης,  εάν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε σε τοπικό επίπεδο τους δεκάδες νεκρούς που έχει μία περιφέρεια της Ελλάδας από τροχαία ατυχήματα κι αυτό γίνει με μία συστηματική προσπάθεια αλλαγής της οδικής συμπεριφοράς και το 2021 να είναι η αφορμή, ώστε αυτό να μην είναι ευχή, αλλά να γίνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, είναι μια εικόνα για την Ελλάδα του Μέλλοντος. Το ίδιο είναι εάν ένας Δήμος κάνει μία Φιλαρμονική Ορχήστρα, το ίδιο είναι αν καταφέρουμε να οργανώσουμε μία σειρά από δράσεις στην πόλης μας για να τιμήσουμε τον Σκαλκώτα, που γεννήθηκε εδώ

Να αλλάξει το πάζλ

“Είναι πάρα πολύ μεγάλη η γκάμα αυτών που μπορούμε, πρέπει και αξίζει να κάνουμε στη λογική, “αναστοχαζόμαστε πού είμαστε και σχεδιάζουμε το πού πάμε“.

Δεν είναι πάντα σημαντικό το κολοσσιαίο, θα προσπαθήσουμε να γίνει και το πολύ Μεγάλο.Το ζητούμενο είναι να κάνουμε πάρα πολλά Μικρά, γιατί το παζλ που λέγεται Ελλάδα έτσι μπορεί να αλλάξει μόνο και αξίζει να κινητοποιηθεί ο καθένας που έχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα και να βοηθήσει να αλλάξει αυτό το παζλ”.

Γιώργος Αποστολίδης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα