back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Διαβάστε επίσης

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, καθώς από τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει κοινή οπτική γύρω από μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ κομβικής σημασίας θεωρείται και η Εταιρική Στρατηγική Σχέση στην οποία έκαναν αναφορά οι δύο ηγέτες καθιστώντας σαφή την βούλησή τους να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη στενές σχέσεις των δύο χωρών.

Η στήριξη του Γάλλου προέδρου σε Ελλάδα και Κύπρο ήταν απόλυτη, όπως προέκυψε και από τις δημόσιες δηλώσεις, ενώ στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για συναντίληψη ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για τη Λιβύη στη βάση και των συμπερασμάτων της ΕΕ.

Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο τέθηκαν βασικοί άξονες, οι οποίοι θα εξειδικευθούν σε συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ έγινε γνωστό ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα έρθει στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας.

Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση, ότι «εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία».

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ρευστή, ενώ συζητήθηκε η δραστηριότητα της Τουρκίας, αλλά και η δεδομένη πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας να ακυρώσει το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης. Το μήνυμα αυτό έστειλε με σαφήνεια και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι  «οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση αυτού του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας». Στην κυβέρνηση επισημαίνουν εξάλλου ότι η Γαλλία θεωρεί ότι η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στην κυβέρνηση και στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον CEO της Total Patrick Pouyanné με τον οποίο συζητήθηκαν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή μας, ενώ συζητήθηκαν και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έχει ίδια αντίληψη για το πως βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο. Πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα: είτε σε ιδιωτικό τομέα, είτε σε δημόσιο, είτε σε οργανισμούς.

Σε ότι αφορά τα άλλα ζητήματα της διευρυμένης ατζέντας, έμφαση δίδεται από ελληνικής πλευράς στην υποστήριξη της Γαλλίας στην διεκδίκηση από την χώρα μας μικρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, ενώ θετική ήταν και η αναφορά του κ. Μακρόν περί γαλλικών επενδύσεων στη Ελλάδα.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, μετά την συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε με εκπροσώπους από 24 γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες στους τομείς ενέργειας, άμυνας, κατασκευών, διαχείρισης απορριμμάτων, τεχνολογίας, ασφάλισης, τουρισμού, ποτών και φαρμάκου, τους οποίους ευχαρίστησε για την υποστήριξη που έδειξε ο γαλλικός επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και κάλεσε τις εταιρείες να εκμεταλλευτούν της ευκαιρίες που ανοίγονται.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αρκετές από τις πολυεθνικές είπαν πως είτε δεν είχαν παρουσία είτε είχαν απογοητευτεί από τις προσπάθειες τους να επενδύσουν στην Ελλάδα στο παρελθόν, αλλά μίλησαν για ένα νέο άνεμο που φυσάει στην Ελλάδα και εξέφρασαν την επιθυμία τους να ξαναέρθουν στην Ελλάδα τώρα που υπάρχει μια κυβέρνηση που ακούει και κινείται γρήγορα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μίλησαν για αλλαγή του επενδυτικού κλίματος και συζητήθηκαν ευκαιρίες για βιώσιμο τουρισμό, αναβάθμιση υποδομών, καινοτόμα project σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και εκσυγχρονισμό του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας, ενώ η συζήτηση έκλεισε με την υπόσχεση του MEDEF (French Business Confederation) να οργανώσει σύντομα επίσκεψη Γαλλικών πολυεθνικών στην Ελλάδα.

Η Αθήνα κάνει λόγο για συναντίληψη και στο μεταναστευτικό, εκτιμώντας ότι «υπάρχει μια αυστηρή μάτια για το άσυλο και για το πως λειτουργεί η Σένγκεν», ενώ σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια γίνεται λόγος για «αλληλοκατανόηση», με την χώρα μας να παραμένει στην λογική του μη διαχωρισμού και να παρακολουθεί, σε σχέση με την Αλβανία αν εκπληρώνονται ή όχι οι προϋποθέσεις σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι Γάλλοι «έχουν μια κριτική αλλά όχι αρνητική ματιά για το ζήτημα της διεύρυνσης».

Αμέσως μετά το Παρίσι ο πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες όπου έχει συνάντηση την Τετάρτη το βράδυ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ατζέντα που περιλαμβάνει την Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά θα δοθεί έμφαση στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Σε ότι αφορά αυτό το θέμα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι : «Η χώρα μας διεκδικεί αυξημένους πόρους από το Ταμείο Συνοχής», εξηγώντας ότι «είναι δίκαιο για μία χώρα η οποία τα τελευταία 10 χρόνια απώλεσε το 25% του οικονομικού της μεγέθους, να υποστηριχθεί περισσότερο από το κατεξοχήν εργαλείο συνοχής το οποίο διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα