back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κοροναϊός: 170 νεκροί, πάνω από 7.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα – Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ

Διαβάστε επίσης

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συγκαλέσει εκ νέου σήμερα, και για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τον νέο κοροναϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα, προκειμένου να αποφανθεί εάν η επιδημία αποτελεί ή όχι απειλή διεθνούς ανησυχίας.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο #κοροναϊό (2019-nCoV) προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά μια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε ένα tweet.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κοροναϊού σε όλη την επικράτεια της χώρας της Ασίας αυξήθηκε σε 170 ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.459 νέα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν σε 7.700 ως χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγεία. Ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων ανερχόταν σε 9.239, κατά την ίδια πηγή.

Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν πως το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό ξεπέρασε αυτόν των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ).

Περίπου 600 Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους από την Κίνα – Αύριο αναμένεται η επιστροφή 200 Βρετανών

Περίπου 600 Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να επαναπατριστούν από την Κίνα λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συστήνει στους υπαλλήλους της να μην ταξιδεύουν στη χώρα αυτή.

Οι 600 πολίτες κατάγονται από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διευκρίνισε. Ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη παράσχει όλες τις πληροφορίες για τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Κίνα.

Η Γαλλία ενεργοποίησε σήμερα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της διαδικασίας επαναπατρισμού των Ευρωπαίων πολιτών από την Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ κρούσματα στην Ευρώπη, τα τέσσερα στη Γαλλία και άλλα τέσσερα στη Γερμανία.

Από το Λονδίνο, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει πως περίπου 200 επιβάτες θα βρίσκονται στην πτήση τσάρτερ που θα αναχωρήσει αύριο από την Κίνα, προκειμένου να επαναπατρίσει τους Βρετανούς πολίτες. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, που αργότερα σήμερα θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, έχει ήδη δηλώσει ότι όποιος επιστρέψει στη Βρετανία από την Ουχάν θα τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξάλλου συνέστησε στο προσωπικό της να αναβάλει κάθε μη αναγκαία μετακίνηση στην Κίνα. Η Κροατία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας εντός των προσεχών ημερών.

Σε καραντίνα οι Γερμανοί που έρχονται από την Κίνα

«Όλοι όσοι φτάνουν στη Φρανκφούρτη με αεροπλάνο θα φροντίζονται και θα διατρέφονται για τις επόμενες 14 ημέρες, και κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί», δήλωσε η Άνε Γιαντς, υφυπουργός του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενσωμάτωσης της Έσσης, την Τετάρτη στη Φραγκφούρτη. Για τις ακριβείς συνθήκες καραντίνας γίνονται εντατικές συζητήσεις με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την κυβέρνηση του κρατιδίου της Έσσης, διότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι κανένας που κινδυνεύει από λοίμωξη δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στη Γερμανία ή στο εξωτερικό.

Εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών αναμένει «τις επόμενες ημέρες» μια ειδική πτήση της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας η οποία θα μεταφέρει Γερμανούς από το Ουχάν. Ο επικεφαλής του υγειονομικού τμήματος της Φραγκφούρτης, Ρενέ Γκότσαλκ, δήλωσε ότι όλοι οι επαναπατριζόμενοι από την επαρχία Χουμπέι θα μπορούσαν υποθετικά να είχαν επαφή με τους μολυσμένους. Η περίοδος επώασης είναι κατά μέσο όρο 7 έως το πολύ 14 ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιο άτομο νοσήσει κατά την πτήση, θα εισέρχεται αυτόματα στο σταθμό μόλυνσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Φρανκφούρτης. Ο Γκότσαλκ εκτιμά ότι ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω κρούσματα μόλυνσης από τον κορωναϊό στη Γερμανία μετά τα τέσσερα επιβεβαιωμένα. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν αναμένει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την απομάκρυνση Γερμανών από την Κίνα μπορεί τις επόμενες ώρες.

Κρούσμα και στη Φινλανδία

Η Φινλανδία επιβεβαίωσε σήμερα Τετάρτη  το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού, σε έναν Κινέζο ταξιδιώτη από την Ουχάν, έγινε γνωστό από το Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Φινλανδίας. Ο ασθενής παραμένει σε απομόνωση στο κεντρικό νοσοκομείο της Λαπωνίας, στη βόρεια Φινλανδία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως 15 ακόμη άνθρωποι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Πέμπτο κρούσμα του κοροναϊού στη Γαλλία

Η Γαλλία επιβεβαίωσε ένα πέμπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της χώρας, σημειώνοντας πως η ασθενής είναι η κόρη ενός 80χρονου άνδρα που ήδη νοσηλεύεται με τη νόσο.

«Πλέον έχουμε πέντε κρούσματα, εκ των οποίων δύο βρίσκονται υπό παρακολούθηση», τόνισε η υπουργός Ανιέ Μπιζίν.

Ο Καναδάς επαναπατρίζει 160 υπηκόους του από την Ουχάν

Η καναδική κυβέρνηση θα επαναπατρίσει τους Καναδούς που ζουν στην περιοχή της πόλης Ουχάν, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάνι. Περίπου 160 Καναδοί που ζουν στην πόλη αυτή, την εστία του νέου κοροναϊού, ζήτησαν βοήθεια από τις προξενικές αρχές της χώρας τους. «Η κυβέρνηση θα ναυλώσει αεροσκάφος για να τους απομακρύνει», σύμφωνα με τον υπουργό.

Google, McDonald’s και Starbucks κλείνουν καταστήματα στην Κίνα

Η εταιρεία McDonald’s ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε «πολλές εκατοντάδες» εστιατόριά της στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Διευκρίνισε όμως ότι περίπου 3.000 φαστ-φουντ παραμένουν ανοιχτά σε όλη τη χώρα.

Η κατάσταση παραμένει «ρευστή και ανησυχητική», ανέφερε εκπρόσωπος του ομίλου σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με την ευκαιρία της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας.

Για να προληφθεί και να ελεγχθεί η επιδημία, η McDonald’s έχει συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας. Βασικός στόχος της είναι να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας στις κουζίνες των φαστ-φουντ αλλά και τη διανομή γευμάτων στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Ο όμιλος θεωρεί ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα παραμείνουν «αρκετά περιορισμένες», εφόσον η επιδημία δεν επεκταθεί εκτός της Κίνας. Η Κίνα φιλοξενεί το 9% των φαστ-φουντ της εταιρείας, αλλά η αγορά της αντιπροσωπεύει μόνο το 4-5% των παγκόσμιων πωλήσεων.

Την Τρίτη η αμερικανική αλυσίδα Starbucks είχε επίσης ανακοινώσει ότι έκλεισε περισσότερα από τα μισά καταστήματά της στην Κίνα. Η αγορά της Κίνας αντιπροσωπεύει το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών του ομίλου και οι επιπτώσεις «θα εξαρτηθούν από το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα», εξήγησε ο γενικός διευθυντής της, Κέβιν Τζόνσον.

Την ίδια ώρα και η εταιρεία Google ανακοίνωσε ότι θα κλείσει προσωρινά όλα τα γραφεία της στην Κίνα, λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα αυτή, ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο ιστότοπος The Verge που ασχολείται με θέματα τεχνολογίας. Η απόφαση αφορά όλα τα γραφεία της εταιρείας στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ αλλά και την Ταϊβάν.

Οι τελευταίες εξελίξεις

* Όποιος επιστρέφει στη Βρετανία από την Ουχάν στην Κίνα θα τίθεται σε απομόνωση υπό ασφαλείς συνθήκες για 14 ημέρες για να προληφθεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ.

* Η British Airways ανακοίνωσε σήμερα την άμεση αναστολή όλων των πτήσεών της προς την ηπειρωτική Κίνα μετά την σύσταση που έγινε χθες από τη Βρετανία να αποφεύγουν οι πολίτες της να επισκέπτονται την Κίνα.

* Η σουηδική IKEA, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία λιανικής πώλησης επίπλων, ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά περίπου τα μισά από τα 30 καταστήματά της στην Κίνα, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από τον νέο ιό στην Κίνα αυξήθηκε στους 132.

* Τέσσερα μέλη μιας οικογένειας Κινέζων, που έφθασαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα, διαγνώστηκαν με τον νέο κοροναϊό, τα πρώτα γνωστά κρούσματα στη Μέση Ανατολή, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Υγείας των ΗΑΕ.

* Ο κοροναϊός 2019-nCoV θα συνεχίσει να διαδίδεται για άλλες δύο εβδομάδες, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Σεργκέι Νετέσοφ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιο-Νανοτεχνολογίας, Μικροβιολογίας και Ιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ. «Η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει ως εξής … ο ιός είναι λιγότερο παθογόνος από εκείνον που προκάλεσε την άτυπη πνευμονία το 2003, καθώς το ποσοστό των θανάτων είναι μικρότερο από 5%. Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πιθανό να αυξηθεί για άλλη μία ή δύο εβδομάδες», επισήμανε.

 

* Η Τουρκία θα απομακρύνει τις ερχόμενες μέρες 32 πολίτες της και τις οικογένειές τους από την πόλη στην κεντρική Κίνα Ουχάν, το επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Κίνα, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο ιό αυξήθηκε σε 132 στην Κίνα.

* Οι επιβάτες σε κάποιες πτήσεις προς την Κίνα θα πρέπει να αρκεστούν σε αεροπορικά ταξίδια όπου δεν θα προσφέρονται ζεστά γεύματα, κουβέρτες και εφημερίδες, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ενισχύουν τα μέτρα προστασίας του πληρώματος και των επιβατών από τον κοροναϊό, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 130 ανθρώπους στη χώρα.

* Το Γραφείο Αθλητισμού της Εσωτερικής Μογγολίας ανέβασε σήμερα ένα βίντεο στους λογαριασμούς του το Wechat και το Weibo, που σύντομα είχε πάνω από 100.000 views και 10.000 likes. Σε αυτό, ο γυμναστής Τιαν Σουετσίν παρουσιάζει μια σειρά από ασκήσεις. «Κατά τη διάρκεια της ειδικής περιόδου για την αντιμετώπιση του ιού, μπορούμε να ασκηθούμε στο σπίτι», ανέφερε ο Τιαν στο βίντεο.

* Aξιωματούχοι του τομέα υγείας στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν σε έλεγχο για κοροναϊό τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα στο πλαίσιο των μέτρων ελέγχου για την εξάπλωση του ιού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 132 ανθρώπους στην Κίνα. Στην Ταϊλάνδη έχουν σημειωθεί 14 κρούσματα του κοροναϊού — περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός Κίνας, όπου έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 6.000 κρούσματα.

* Ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, δήλωσε ότι η χώρα του ετοιμάζεται να επαναπατρίσει τους πολίτες της οι οποίοι ζουν στην περιοχή της Ουχάν και επιθυμούν να επιστρέψουν με αεροπορική πτήση στη Ρώμη.

* Το Καζακστάν αναστέλλει όλες τις μορφές ταξιδιών προς και από τη γειτονική Κίνα, ανέφερε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας αυτής της Κεντρικής Ασίας καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση ένας νέου κοροναϊού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα