back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παυλόπουλος για Γλυπτά Παρθενώνα: «Ο αγώνας θα είναι νικηφόρος γιατί είναι δίκαιος»

Διαβάστε επίσης

Με την παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών της διεθνούς ημερίδας για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για το «Έτος Μελίνα Μερκούρη», όπως έχει ανακηρυχθεί το 2020 από το υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης Ελληνίδας.

Η διεθνής ημερίδα για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 15 Απριλίου του 2019 και είχε ως στόχο της την στήριξη της διεκδίκησης μέσω της συμπόρευσης διαφορετικών φορέων, καθώς και την ενίσχυση των θετικών σημείων και την ευαισθητοποίηση του κοινού. 

 «Ο αγώνας της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα θα είναι ένας αγώνας νικηφόρος γιατί είναι ένας δίκαιος αγώνας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και χαρακτήρισε «εθνικό στόχο» των επαναπατρισμό τους. «Η αιτία για την οποία αγωνιζόμαστε είναι θεσμικώς δίκαιη και ηθικώς επιβεβλημένη, στο όνομα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Δικαίως η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη του “Έτους Μελίνα Μερκούρη”, αν αναλογισθούμε τον κορυφαίο ρόλο της Μελίνας στον αγώνα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος. 

«Η ελληνική πλευρά επικουρούμενη από τις απανταχού Εθνικές Επιτροπές και την ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη πλέον διεθνή κοινή γνώμη θα συνεχίσει με πίστη, υπομονή, αυτοπεποίθηση και επιμονή, να αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχουν ο διάλογος και η πολιτιστική διπλωματία για να επιτύχει την επανένωση των Γλυπτών, χωρίς παράλληλα να απεμπολεί το δικαίωμά της να συνεχίσει τη διεκδίκηση δια της νομικής οδού, εάν και όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο ή αναγκαίο», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. 

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο για τη δράση της Μελίνας Μερκούρη σε σχέση με την επιστροφή των Γλυπτών. 

 Μαρία Βασιλοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα