back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για το Μεσανατολικό που παρουσιάστηκε χθες είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Τραμπ – Μεσανατολικό:

“Το σχέδιο του Τραμπ ξεκάθαρα υπερ των θέσεων του Ισραήλ” αναφέρουν οι NYTimes.

“O Τραμπ παρουσίασε το σχέδιο του χωρίς την έγκριση των Παλαιστινίων” ο σχετικός τίτλος του Guardian. Το όραμά του για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή παρουσίασε χθες στον Λευκό Οίκο ο Ντ. Τραμπ ικανοποιώντας τα μακροχρόνια αιτήματα του Ισραήλ ενώ δεσμεύθηκε για ένα πιθανό “κράτος” των Παλαιστινίων αλλά με αυστηρούς περιορισμούς. Δίπλα του ένας χαμογελαστός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Τραμπ ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες του σχεδίου του 181 σελίδων εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών. Οι Παλαιστίνιοι φυσικά έλειπαν από τη χθεσινή παρουσίαση έχοντας πάντως ήδη απορρίψει τη πρόταση κάνοντας λόγο για “κατάφωρη μεροληψία”. “Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη. Δεν εκλέχθηκα για να κάνω μικρά πράγματα ή για να αποφεύγω μεγάλα προβλήματα” είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για μια “ρεαλιστική λύση δύο κρατών”, την υπό όρους δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα “στην ανατολική Ιερουσαλήμ” – το Αμπου Ντις, όπως έσπευσε να διευκρινίσει κατόπιν ο Νετανιάχου, ένα παλαιστινιακό χωριό 12.600 κατοίκων στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα βέβαια με τον ισραηλινό Τύπο, ο Αμπάς είχε αρνηθεί ήδη από το 2018 την πρόταση ΗΠΑ και Ισραήλ να γίνει πρωτεύουσα των Παλαιστινίων το Αμπου Ντις. Τόσο ο Τραμπ όσο και ο ισραηλινός πρωθυπουργός, όμως, διαβεβαίωσαν χθες πως η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει “αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ”, “με το οποίο εννοώ εντός των φραχτών του» σχολίασε ο Νετανιάχου.
O χάρτης που ανάρτησε ο Τραμπ στο twitter προσέφερε περισσότερες πληροφορίες: εμφανίζει εδάφη υπό παλαιστινιακό έλεγχο σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Οχθης, πλήρως περικυκλωμένα όμως από το Ισραήλ, με οδικές προσβάσεις στην Ιορδανία. Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Οχθη τίθενται υπό ισραηλινό έλεγχο, όπως ολόκληρη η κοιλάδα του Ιορδάνη. Η περιοχή νότια της Γάζας στην έρημο Νεγκέβ μεταφέρεται στον έλεγχο των Παλαιστινίων. Ενα τούνελ συνδέει τη Γάζα με τη Δυτική Οχθη. “Λέω στον Τραμπ και τον Νετανιάχου: η Ιερουσαλήμ δεν είναι προς πώληση, τα δικαιώματά μας δεν είναι προς πώληση και δεν παζαρεύονται” δήλωσε ο Μαχμούτ Αμπάς εν μέσω διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Γάζα και συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη. Χαμάς, Ιράν, Τουρκία και λιβανική Χεζμπολάχ απέρριψαν κατηγορηματικά το σχέδιο που έσπευσε να καλωσορίσει ως «σοβαρή πρόταση» η κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία.

Την παρουσίαση του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρώντας: «Αυτό που μοιάζει με την αναγνώριση πραγματικών γεγονότων στη βάση της ρεαλπολιτίκ, δεν είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο. Καταρχήν το σχέδιο Τραμπ προσβάλει τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας του Όσλο του 1993. Ο Τραμπ χορηγεί στους Παλαιστινίους ένα κράτους, αλλά με εμφανώς μικρότερη έκταση και με πολύ περιορισμένη κυριαρχία. Μια βιώσιμη λύση δύο κρατών φαίνεται διαφορετική. Η φλόγα της σύγκρουσης μπορεί να αναζωπυρωθεί ξανά. Η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει να τερματίσει τη συνεργασία της με το Ισραήλ, μεταξύ άλλων σε θέματα ασφάλειας. Και όσο για την Ιορδανία και την Αίγυπτο, και εκεί θα αυξηθεί η πίεση για να τερματιστούν οι συμφωνίες ειρήνης με το Ισραήλ».
“Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι πάντως οι μόνοι που κατηγορούν τον αμερικανό πρόεδρο ότι μεροληπτεί υπέρ του Ισραήλ. «Η κυβέρνηση Τραμπ δεν είναι η πρώτη αμερικανική κυβέρνηση που δεν είναι αμερόληπτη», εξηγεί ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Τζέφρεϊ Άρονσον σε συνέντευξή του προς τη DW. Οι ΗΠΑ εμφανίζονταν ανέκαθεν ως ένα είδος συνηγόρων υπεράσπισης του Ισραήλ, όπως λέει. «Ωστόσο υπάρχει κάτι που έχει αλλάξει όντως. Η κυβέρνηση Τραμπ είδε τις τελευταίες δεκαετίες την αποτυχημένη πολιτική ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και αποφάσισε να απεμπολήσει κάθε στρατηγική της διεθνούς κοινότητας και διπλωματίας». Ως παραδείγματα για του λόγου το αληθές ο ειδικός παραπέμπει στη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αλλά και στην άρση από πλευράς Τραμπ της υποστήριξης οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών που συνδράμουν παλαιστίνιους πρόσφυγες. Πέραν αυτών, όπως επισημαίνει ο Τζέφρεϊ Άρονσον, και κόντρα στη διεθνή κοινότητα, ο Τραμπ δεν αντιμετωπίζει τους ισραηλινούς εποικισμούς στην παλαιστινιακή Δυτική Όχθη ως παράνομους” αναφέρει η DW.

Στο Ισραήλ:

Το αίτημά του για παροχή κοινοβουλευτικής ασυλίας για τρεις υποθέσεις διαφθοράς απέσυρε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγες μόλις ώρες πριν από τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο, την Κνεσέτ, και την επίσημη απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του. Σε μήνυμά του στο Facebook, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κνεσέτ, Γιούλι Εντελστάιν, για την απόφασή του. Οι πιθανότητες έγκρισης του αιτήματος ασυλίας του Νετανιάχου ήταν ελάχιστες, με την πλειοψηφία του σώματος να τάσσεται υπέρ της παραπομπής του πρωθυπουργού ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει τώρα το φάσμα ποινικής δίκης, πριν από τις εκλογές της 2ας Μαρτίου. Ο Κεντροδεξιός αντίπαλος του Νετανιάχου, Μπένι Γκαντς, που βρισκόταν και αυτός στην Ουάσιγκτον για την παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, είπε, προτού επιστρέψει εσπευσμένα στο Τελ Αβίβ για την ψηφοφορία στην Κνέσετ, ότι αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός οδηγείται σε δίκη, το Ισραήλ πρέπει να προχωρήσει μπροστά. “Ουδείς μπορεί να διαχειρισθεί τις τύχες μιας χώρας αντιμετωπίζοντας τρεις κατηγορίες για κακουργήματα”. Οι τρεις υποθέσεις αφορούν δωροδοκία του Νετανιάχου από επιχειρηματίες και κατάχρηση εξουσίας, με τον πρωθυπουργό να γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία ηγέτης του Ισραήλ που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη.

Για κορωνοϊό:

Εκατοντάδες ξένοι υπήκοοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη Γουχάν στην Κίνα το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων. Η Αυστραλία σχεδιάζει να θέσει σε καραντίνα για τις επόμενες δύο εβδομάδες τους 600 πολίτες της που επέστρεψαν από το Νησί των Χριστουγέννων. Το ίδιο κάνουν και Ιαπωνία, ΗΠΑ και κράτη μέλη της Ε.Ε σύμφωνα με το BBC. Ο Κινέζος πρόεδρος αποκάλεσε τον ιό “διαβολικό” και είπε ότι η Κίνα θα τον νικήσει.
Σήμερα το πρωί πάντως και η αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε πως αναστέλει όλες τις πτήσεις της από και προς την Κίνα.
Ώρες μετά την ανακοίνωση του τέταρτου κρούσματος κορωνοϊού χθες από τη Γαλλία, αξιωματούχοι στη Βαυαρία επιβεβαιώναν το τρίτο κρούσμα. Πρόκειται πάντως για ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με τον πρώτο ασθενή στο γερμανικό κρατίδιο. Συνολικά τα κρούσματα στην Ε.Ε είναι πλέον οκτώ. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου ανέφερε ότι περιορισμένη μετάδοση στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανή σημειώνοντας το πρώτο κρούσμα στη Γερμανία αλλά διατηρώντας το επίπεδο σοβαρών κρουσμάτων στην Ευρώπη σχετικά χαμηλά. Στην Κίνα πάντως ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 132 ενώ έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 1,500 νέα κρούσματα.
Κρούσματα επιμόλυνσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εντοπίστηκαν και σε άλλες χώρες εκτός Κίνας: στην Ιαπωνία, το Βιετνάμ και την Ταϊβάν, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες να κηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανακοίνωσε προς το παρόν χθες πως η Κίνα συμφώνησε στην άφιξη διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην επικράτειά της “το συντομότερο δυνατό”. Μεγαλύτερη συνεργασία και διαφάνεια στη διαχείριση της επιδημίας ζήτησαν πάντως από τις κινεζικές Αρχές οι ΗΠΑ. H Κομισιόν ανακοίνωσε πως ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο του οποίου θα συγχρηματοδοτήσει δύο αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό ευρωπαίων πολιτών από την Ουχάν.

Για Brexit:

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ υπέγραψε χθες τα χαρτιά του “διαζυγίου” με την Ε.Ε λέγοντας πως πρόκειται για “ιστορική στιγμή” για εκείνον, όπως αναφέρει το Politico. “Πρόκειται για την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη Βρετανία, που ανυπομονεί για μια δεκαετία ανανεώσης και ευκαιριών” τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Ράαμπ. Υποσχέθηκε δε ότι “είτε μειώνουμε τις γέφυρες εμπορίου μεταξύ εθνών, είτε αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή ή βελτιώνουμε τις ζωές μας σε όλο τον κόσμο το όραμά μας για μια πραγματικά Παγκόσμια Βρετανία θα είναι η δύναμη μας για πάντα”.
Τα έγγραφα ή τα “εργαλεία” θα κατατεθούν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον βρετανό πρέσβη στην Ε.Ε , Τιμ Μπάροου. Ένα αντίγραφό τους θα επιστραφεί μετά τη σχετική έγκριση από το Κοινοβούλιο – κάτι που αναμένεται σήμερα το απόγευμα – και τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το Brexit απο πλευράς Ε.Ε.
Στις 3 Μαρτίου θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit και την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 23.00 τοπική ώρα της Παρασκευής (1 το πρωί, ώρα Ελλάδας) και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει διακηρύξει πως δεν πρόκειται να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο πέραν της προβλεπόμενης 31ης Δεκεμβρίου του 2020. Αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τότε, προβλέπει το εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε στον Guardian, θα υπάρξει “κίνδυνος” για πολλούς τομείς συνεργασίας και “καμία επιστροφή στο στάτους κβο”

Για Βρετανία – 5G:

Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε χθες ότι εταιρείες όπως ο Κινεζικός κολοσσός, Huawei θα μπορέσει να μετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στη χώρα αλλά θα αποκλειστεί από “βασικά” κομμάτια του συστήματος, αναφέρει ο Guardian. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η κυβέρνηση ανέφερε ότι “υψηλού κινδύνοθ επενδυτές” θα αποκλειστούν από όλα τα επίμαχα δίκτυα που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας όπως επίσης και από ευαίσθητες περιοχές όπως στρατιωτικές βάσεις και πυρηνικές. Μετά από σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα λάβει όλα τα μέτρα που θα “μειώσουν τον ενδεχόμενο κίνδυνο που θέτουν οι τροφοδοτούμενες αλυσίδες και θα αντιμετωπίσει μια σειρά απειλών είτε από κυβερνο – εγκληματίες είτε από κυβερνο – επιθέσεις”.
Σύμφωνα με το Politico το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης επέβαλλε αντισταθμιστικό δασμό 35% σε ό,τι αφορά τον διαμοιρασμό “μη ευαίσθητων” τμημάτων του δικτύου που θα αναλάβει η Huawei σε μια προφανή προσπάθεια να διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι συγχρόνως παροτρύνει δυτικές εταιρείες να προχωρήσουν με τη δική τους τεχνολογία της 5ης γενιάς.
Οι Ρεπουμπλικανοί πάντως έσπευσαν να καταδικάσουν το Ηνωμένο Βασίλειο λέγοντας ότι η κίνηση θα αυτή θα επηρεάσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ παρά τη στενή συνεργασία των δύο χωρών (και δύο ηγετών).
Η κυβέρνηση Τραμπ δεν αντέδρασε άμεσα για το εάν τελικά οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε κάποιο είδος αντιποίνων παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις ότι αν υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία με την κινεζική εταιρεία θα υπάρξουν συνέπειες. Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα.

Για αγορές:

15ετές ομόλογο- ένδειξη εμπιστοσύνης στην Ελλάδα” Στην αποδοχή του 15ετούς ελληνικού ομολόγου από τις διεθνείς χρηματαγορές και τη σημασία της έκδοσή τους αναφέρεται ρεπορτάζ της Handelsblatt, αναφέρειη DW. «Για πρώτη φορά μετά το τέλος της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα θέτει στις αγορές με επιτυχία δεκαπενταετές ομόλογο» γράφει τη Handelsblatt παρατηρώντας σε άλλο σημείο ότι «με το ομόλογο η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα προς τη σταθεροποίηση της εξόδου της στις αγορές, την οποία απώλεσε την άνοιξη του 2010, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους» Όπως παρατηρεί η Handelsblatt «η ιδιαιτερότητα του νέου ομολόγου είναι η μακρά διάρκειά του. Με λήξη τον Φεβρουάριο του 2035, εκτείνεται πολύ πιο μακριά από το έτος-κλειδί 2032 – τότε θα λήξουν οι παρασχεθείσες ελαφρύνσεις χρέους από τους δημόσιους πιστωτές. Το 2034 η Ελλάδα θα πρέπει εξάλλου να ξεκινήσει την εξόφληση των δανείων αρωγής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το γεγονός ότι οι επενδυτές δείχνουν τώρα τόσο μεγάλο ενδιαφέρον σε ένα oμόλογο με τόση μακροπρόθεσμη λήξη είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης προς τη χώρα.» Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «η μεγάλη ζήτηση για το νέο ομόλογο μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι από τα λίγα κρατικά ομόλογα στην ευρωζώνη που εξακολουθούν να αποφέρουν κέρδη. Η Ελλάδα έχει μακράν το υψηλότερο χρέος όλων των χωρών της ευρωζώνης με 173% του ΑΕΠ. Ωστόσο καθησυχαστικό για τους επενδυτές είναι ότι το 81% του δημόσιου χρέους βρίσκεται σε δημόσιους πιστωτές, όπως ο ESM. Δεν μπορούν να αφήσουν τη χώρα έκθετη, αλλά θα μπορούσαν να χορηγήσουν νέες ελαφρύνσεις χρέους, αν η Αθήνα αντιμετώπιζε δυσκολίες αποπληρωμής». Τέλος αναφορικά με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον Fitch, η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι ο διεθνής οίκος αιτιολόγησε την απόφαση αυτή «με την επιτάχυνση της ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης και την αναμενόμενη μείωση του δημόσιου χρέους. Όπως σημειώνει η Handelsblatt «οι σημαντικότεροι οίκοι αξιολόγησης έχουν προγραμματίσει για φέτος συνολικά δέκα ακόμη αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Αναλυτές αναμένουν ότι η Ελλάδα το πρώτο μισό του 2021 θα μπορούσε να λάβει τον πολυπόθητο βαθμό «Investment Grade». Η σημαντικότερη προϋπόθεση για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανώτερη πιστωτική βαθμίδα, στην οποία ανήκε μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης χρέους το 2010, θεωρείται η ταχεία μείωση των πιστωτικών ρίσκων των ελληνικών τραπεζών.»

Για προσφυγικό:

Στη στάση της ΕΕ αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αναφέρεται σχόλιο της Süddeutsche Zeitung. Ειδικότερα για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά η σχολιογράφος σημειώνει: «Η προσφυγική συμφωνία του 2016, την οποία η Μέρκελ προσπάθησε να σώσει με επιπρόσθετα δισεκατομμύρια προς τον Ερντογάν, οδήγησε την ΕΕ σε μια ηθική νιρβάνα. Σύμφωνα με τη συμφωνία οι πρόσφυγες που έφταναν στα ελληνικά νησιά έπρεπε να παραμείνουν εκεί μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους (…) Σήμερα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί γιατί η ΕΕ δεν έχει καταφέρει από το 2016 να φτιάξει περισσότερες τουαλέτες σε έναν λόφο στη Σάμο και να αποξηράνει το λασπώδες έδαφος στο προσφυγικό κέντρο της Λέσβου. Η απάντηση είναι τόσο πικρή όσο και αληθινή. Επειδή δεν το θέλει, με βάση την εξής απλή υπόθεση: Αν οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς, θα έρθουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να εξηγήσει κανείς ότι οι συνθήκες στη Μόρια της Λέσβου είναι πιο απαράδεκτες από ό,τι σε κάποιους προσφυγικούς καταυλισμούς σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.»

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα