back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο ημερίδας του Ελληνικού Παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Το Στρατηγικό Κέντρο Ερευνών (EastMedThinkTank. R.O.H.C) του Ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ και το Ελληνικό παράρτημα των Ρεπουμπλικάνων, διοργανώσαν ημερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με βασικό θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό πρόβλημα στην χώρα μας.

Στόχος η λήψη μέτρων για το πρόβλημα

Στόχος της ημερίδας είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις πρόσθετης πολιτικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, αλλά κυρίως να αναδειχθούν προτάσεις για την λήψη μέτρων και εναλλακτικών προοπτικών αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

Οι ροές μεταναστών για το έτος 2019 έφτασαν τις 79.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα. Εάν συνεχιστεί αυτή η ροή, όπως είπε ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Μανώλης Κοτάκης, τότε θα παγιωθεί περίπου στις 70.000 για κάθε έτος.

Στην έναρξη της ημερίδας μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Ο κ. Μπογδάνος, μεταξύ άλλων, τόνισε,  ότι το μεταναστευτικό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης.

Στοιχεία για το μεταναστευτικό παρουσιάστηκαν από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

Την «σκυτάλη» των ομιλητών παρέλαβε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης ο οποίος μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά της εποπτείας του.

Ο κ. Μουτζούρης περιέγραψε την κατάσταση ως εξής:

– Το 80-85% των εισερχομένων από το έτος 2017 και μετά είναι οικονομικοί μετανάστες. Λέσβος, Χίος και Σάμος είναι τα τρία νησιά που δέχονται σήμερα την μεγαλύτερη πίεση. Στην Λέσβο καταγράφονται περίπου 22.000-23.000 οικονομικοί μετανάστες, στην Χίο 7.000 και στην Σάμο ανέρχονται περίπου στους 9.000.

– Ο κ. Μουτζούρης ανέφερε ότι οι περισσότεροι φτάνουν με επιδοτούμενες αεροπορικές πτήσεις από την κυβέρνηση της γείτονας χώρας, την Τουρκία.

– Στην Λέσβο, το 75% των μεταναστών είναι Αφγανοί.

– Το νοσοκομείο της Μυτιλήνης δέχθηκε 13.000 οικονομικούς μετανάστες μέσα στο έτος 2019 είτε για περίθαλψη, είτε για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Το αίτημα μας, σημείωσε κλείνοντας ο κ. Μουτζούρης, είναι να μην υπάρχουν δομές στα νησιά και να κατανεμηθούν σε όλη την χώρα.

Τα πορίσματα της ημερίδας, όπως είπαν οι ομιλητές, θα δημοσιοποιηθούν με στόχο να αποτελέσουν ένα χρήσιμο «εργαλείο» για την κυβέρνηση με στόχο την επιτάχυνση σε μεγάλο βαθμό όλων των πολιτικών, νομικών και τεχνικών διαδικασιών που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα, μέσα από προτάσεις για την ταχεία κατασκευή υποδομών, καθώς και τις πιθανές νομοθετικές-διοικητικές προσαρμογές που απαιτούνται σε αυτή την προσπάθεια.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα