18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Μακρόν: Η Γαλλία υπεύθυνη για τα προβλήματα στη Λιβύη

Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία κατηγόρησε τη Γαλλία ότι είναι υπεύθυνη για την αστάθεια στη Λιβύη, απαντώντας στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις οποίες επέκρινε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «αθέτησε την υπόσχεσή του» συνεχίζοντας να αναμιγνύεται στις λιβυκές υποθέσεις.

«Ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη από την αρχή της κρίσης το 2011 είναι η Γαλλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η χώρα παρέχει άνευ όρων στήριξη στον (ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα) Χάφταρ με αντάλλαγμα να έχει ένα δικαίωμα ελέγχου στους φυσικούς πόρους της Λιβύης», πρόσθεσε.

Το απόγευμα ο Μακρόν δήλωσε πως «έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες Σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο…», σημειώνοντας πως η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με όσα δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Ερντογάν στη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

Ο Ακσόι τόνισε παράλληλα ότι η υποστήριξη της Γαλλίας και των άλλων χωρών στον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος επιτίθεται στη «νόμιμη κυβέρνηση», είναι «η σοβαρότερη απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Λιβύης».

«Αν η Γαλλία επιθυμεί να συμβάλει στην εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στη διάσκεψη (του Βερολίνου), θα πρέπει πρώτα να σταματήσει να υποστηρίζει τον Χάφταρ», ανέφερε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα