back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αντιδρούν οι Αρχαιολόγοι στην μετατροπή των μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ

Διαβάστε επίσης

Το ζήτημα της μετατροπής του νομικού καθεστώτος των Δημόσιων μεγάλων μουσείων απασχόλησε της συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια τη στρογγυλή τράπεζα, που στήθηκε στο Επιγραφικό Μουσείο, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων από κοινού με τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων και άλλα σωματεία του ΥΠΠΟΑ.

Αφού εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην κυβερνητική εξαγγελία για την μετατροπή Κρατικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, δια στόματος της προέδρου του, Σταματίας Μαρκέτου τόνισε ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες συνδέονται με την προσπάθεια εμπλοκής των ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σ αυτό το σημείο αναφέρθηκε ως παράδειγμα η «ναυαρχίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο όπως επισημάνθηκε θα είναι το πρώτο στο οποίο θα επιχειρηθεί η εφαρμογή του προτεινόμενου θεσμικού πλαισίου. Όπως είπαν «το σχέδιο μετατροπής του ΕΑΜ σε ΝΠΔΔ σε συνδυασμό με τη χορηγία μελέτης επέκτασης και σύνδεσης με το Ακροπόλ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προδιαγράφει την πρόθεση οικειοποίησης του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας από έναν ιδιωτικό φορέα.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι η παραπάνω εξαγγελία της κυβέρνησης αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα για τη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Αναφορικά με τα δημόσια μουσεία και την αυτοχρηματοδότηση, τονίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται ο παιδευτικός τους ρόλος, αφού μετατρέπονται σε επιχειρηματικούς οργανισμούς. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε το μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι ΝΠΔΔ και το οποίο δεν έχει ποτέ ελεύθερη είσοδο για το κοινό, όπως κάνουν μια φορά το μήνα όλα τα δημόσια μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Τέλος όσον αφορά στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους των μουσείων και στα ίδια τα μουσεία οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι «θα δημιουργηθούν σταδιακά υπάλληλοι δύο ταχυτήτων» προσθέτοντας ότι «η αποκοπή των δημόσιων μουσείων από τον κορμό της αρχαιολογικής υπηρεσίας μεταξύ άλλων θα επιφέρει την παύση της κινητικότητας του εξειδικευμένου επιστημονικού και του τεχνικού προσωπικού προς και από τις υπόλοιπες διευθύνσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας».

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα