back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση της νέας αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της αναθεωρημένης Συμφωνίας με τις ΗΠΑ αλλά και για την τροπολογία για το ποδόσφαιρο, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι κακώς ψηφίζεται σήμερα η Συμφωνία διότι δεν πληρούνται οι προυποθέσεις για να αποβεί θετική για τα ελληνικά συμφέροντα, τονίζοντας ότι διαφωνούμε με τη λογική του δεδομένου και ψηφίζουμε παρών. Για την τροπολογία για το ποδόσφαιρο την χαρακτήρισε τροπολογία πανικού και κάλεσε την κυβέρνηση να μην πετάει τον Μουτζούρη στον κ Αυγενάκη γιατί ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος για το χάος.

Σχολιάζοντας την απουσία Σαμαρά έκανε λόγο για ηχηρό άδειασμα από τον πρώην πρωθυπουργό και κατέληξε ότι θα ζητούσε εκλογές αλλά προβλέπει ότι τελικά θα της ζητήσει η ίδια η κυβέρνηση για να αποφύγει τα χειρότερα.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με χτεσινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος οριστικοποίησε πως κατά την ψηφοφορία θα εκφραστεί με παρών.

Υπέρ του πρωτοκόλλου τάσσονται οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Κινήματος Αλλαγής. Μάλιστα νωρίτερα η Φώφη Γεννηματά επιβεβαιώνοντας την θετική στάση του ΚΙΝΑΛ κατά την ψηφοφορία άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι λάθος να αμφισβητούνται οι στρατηγικές συμμαχίες της χώρας.

«Στη συγκεκριμένη κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα συγκυρία δεν μπορεί να απορρίψουμε με τη ψήφο μας την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε: «Είναι λάθος να αμφισβητούνται διαχρονικές στρατηγικές συμμαχίες της χώρας».

Συμπλήρωσε ωστόσο πως «αυτό όμως δεν αλλάζει το πραγματικό γεγονός. Πρόκειται για μια συμφωνία ετεροβαρή υπέρ των ΗΠΑ. Αποτέλεσμα κακής διαπραγμάτευσης τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την ΝΔ. Με ευθύνη τους δεν εξασφαλίστηκαν όσα έπρεπε για την χώρα».

Για απαράδεκτη συμφωνία έκανε λόγο ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «θα την καταψηφίσουμε γιατί οι βάσεις του ΝΑΤΟ δεν προστατεύουν τη χωρα». Εκτίμησε δε ότι το όποιο επεισόδιο εμπλοκής με την Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει ως συμφωνία καταλύτης για την συνδιαχείριση στο Αιγαίο και υποστήριξε ότι είναι παγίδα η προσφυγή στη Χάγη ως νέα εκδοχή εφησυχασμού.

«Αδύνατον να ψηφίσουμε την συμφωνία με τις ΗΠΑ γιατί δεν είναι ούτε αμυντική ούτε αμοιβαία, αλλά ψευδεπίγραφη διευκόλυνση των ΗΠΑ», δήλωσε ο Γραμματέας του Μέρα 25, Γιάνης Βαρουφάκης , προσθέτοντας ότι «οι yes man δεν έχουν τύχη απέναντι στις ΗΠΑ»

Την εκτίμηση ότι η όξυνση στα ελληνοτουρκικά δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας και την διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας από το βήμα της Ολομέλειας, όπου συζητείται η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Επεσήμανε ακόμη ότι πρέπει να αποφύγουμε τα στερεότυπα του παρελθόντος ανάμεσα σε εθνικούς μειοδότες και τους πατριώτες, τονίζοντας ότι το πάγωμα της συμφωνίας δεν θα εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα γιατί η Ελλάδα χρειάζεται την αμερικανική παρουσία.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι συλλαλητήριο κατά της κύρωσης της συμφωνίας, στο Σύνταγμα.

Στέλλα Παπαμιχαήλ, Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα