back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι τελευταίες ώρες της Βρετανίας στην ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Η Βρετανία αποχωρεί βάζοντας τέλος σε έναν δεσμό που μετρά 47 χρόνια. Στις 12 ώρα κεντρικής Ευρώπης (1πμ ώρα Ελλάδος) η Βρετανία δεν θα είναι πια μία χώρα μέλος της ΕΕ.

Η αποχώρηση σηματοδοτεί την έναρξη μιας δεύτερης φάσης, αυτής των διαπραγματεύσεων για τους μελλοντικούς δεσμούς των δύο πλευρών μετά και τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου.

Μπόρις Τζόνσον: «Η αυγή μίας νέας εποχής»

Ως «αυγή μιας νέας εποχής» θα χαιρετίσει το Brexit ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του από την Ντάουνινγκ Στριτ, το οποίο θα προβληθεί στις 10 τη νύχτα τοπική ώρα, μια ώρα πριν η χώρα τεθεί εκτός ΕΕ.

«Το πιο σημαντικό πράγματα που πρέπει να ειπωθεί απόψε είναι πως αυτό δεν είναι ένα τέλος, αλλά μια αρχή. αυτή είναι η στιγμή που χαράζει η αυγή και που σηκώνεται η αυλαία για μια νέα πράξη. Είναι μια στιγμή πραγματικής εθνικής ανανέωσης και αλλαγής», θα πει ο κ. Τζόνσον.

Θα αναφέρει επίσης ότι σε αυτή τη νέα εποχή που η Βρετανία θα αρχίσει να ενώνεται μετά από τη διαίρεση που προκάλεσε η διαδικασία του Brexit και που η περιφέρεια, πλην Λονδίνου, θα αρχίσει να αποκτά ισότιμες ευκαιρίες.

Το πρωί ο κ. Τζόνσον θα προεδρεύσει Υπουργικού Συμβουλίου στο Σάντερλαντ στη ΒΑ Αγγλία, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι θέλει να ανανεώσει την οικονομία της υποβαθμισμένης βόρειας Αγγλίας. Το Σάντερλαντ ήταν η πρώτη πόλη όπου αναδείχθηκε νικήτρια η ψήφος υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

Στο Λονδίνο υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ θα συγκεντρωθούν στο Γουέστμινστερ νωρίς το απόγευμα για έναν «εγκάρδιο» αποχαιρετισμό στην κοινότητα, ενώ το βράδυ οι Brexiteers θα στήσουν ένα πάρτι στην πλατεία απέναντι από το κοινοβούλιο, με επικεφαλής διοργανωτή τον Νάιτζελ Φάρατζ.

Ένα ρολόι που θα προβάλλεται στον τοίχο του πρωθυπουργικού γραφείου στην Ντάουνινγκ Στριτ θα μέτρα αντίστροφα την τελευταία ώρα, ενώ όλα τα κυβερνητικά κτίρια και πολλά μνημεία θα φωταγωγηθούν. Οι βρετανικές σημαίες θα υψωθούν στους ιστούς στην Πλατεία Κοινοβουλίου.

Σε κυκλοφορία θα τεθούν επίσης 3 εκατομμύρια αναμνηστικά νομίσματα των 50 πενών, που θα αναγράφουν «Ειρήνη, ευημερία, και φιλία με όλα τα έθνη»

Τι αλλάζει από το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου;

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση γυρίζουν όντως σελίδα. Ανοίγουν ωστόσο ένα νέο κεφάλαιο, ενδεχομένως εξίσου επίπονο, έως ότου καταλήξουν στη συμφωνία που θα καθορίσει τη μελλοντική τους σχέση.

Το βέβαιο είναι ότι από τα ξημερώματα του Σαββάτου, η Βρετανία δεν θα αποτελεί πλέον μέλος της Ε.Ε. Οι περισσότεροι πολίτες ωστόσο, Βρετανοί και Ευρωπαίοι, δεν θα αντιληφθούν αμέσως τη διαφορά, καθώς η χώρα εισέρχεται σε μεταβατική περίοδο 11 μηνών, κατά την οποία θα διαπραγματευτεί την εμπορική σχέση της με την Ε.Ε., τα δικαιώματα των πολιτών τους, ζητήματα ασφάλειας, εξωτερικών υποθέσεων, δεδομένων, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές σχέσεις και πολλά άλλα.

Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., την τελωνειακή ένωση και θα συμμετέχει στον προϋπολογισμό της. Οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να ζουν, να εργάζονται, να σπουδάζουν και να συνταξιοδοτούνται στην Ε.Ε., ενώ οι πολίτες της Ε.Ε. θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στη Βρετανία.

Βρετανοί και Ευρωπαίοι θα αρχίσουν πιθανότατα να βιώνουν τη μετα-Brexit πραγματικότητα από την 1η Ιανουαρίου 2021, την πρώτη μέρα που η Βρετανία θα μπορέσει να «σκίσει» τους κανόνες της Ε.Ε. Βάσει της συμφωνίας αποχώρησης, η μέρα αυτή ίσως καθυστερήσει κι άλλο – έως το 2022 ή το 2023. Ο Βρετανός πρωθυπουργός όμως, ο Μπόρις Τζόνσον που κατάφερε ευρεία νίκη στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου με το σύνθημα Brexit πάση θυσία, αποκλείει κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου.

Στην υποστολή της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε η πρεσβεία της Βρετανίας στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν αποχωρήσει και επισήμως η χώρα από το μπλοκ, έπειτα από 47 χρόνια.

Από ένα παράθυρο στον πρώτο όροφο, ένας άνδρας τράβηξε και κατέβασε το επίσημο σύμβολο της ΕΕ, την μπλε σημαία με τα 12 αστέρια, αφήνοντας μόνο τη βρετανική να κυματίζει στον ιστό.

Τα μεσάνυχτα, ώρα Βρυξελλών, για τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ, η Βρετανία θα θεωρείται πλέον τρίτη χώρα και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της θα γίνει ξένη διπλωματική αποστολή.

Αύριο Σάββατο, η πινακίδα έξω από το κτίριο θα αντικατασταθεί ώστε να γράφει πλέον «Αποστολή του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «οργανώνεται για τη δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων» με τη Βρετανία και θα υπερασπιστεί πρωταρχικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, δήλωσε από το Βερολίνο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ «είναι γεγονός, τώρα κοιτάζουμε προς τα εμπρός», εκτίμησε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Ψηφιακής Πολιτικής, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Ο Επίτροπος επισήμανε πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές, σε όλους τους τομείς, «δεν ξεκινούν από το μηδέν». «Δεν είναι σαν να συζητάμε με μια καινούρια χώρα με την οποία θα πρέπει να συνάψουμε νέες συμφωνίες. Αυτό διευκολύνει πολύ τα πράγματα», σχολίασε.

Ο πρόεδρος Μακρόν προειδοποιεί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι αν και η Γαλλία θα ήθελε να σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τη Βρετανία, μετά το Brexit, το Λονδίνο δεν μπορεί να αναμένει ότι θα χαίρει της ίδιας μεταχείρισης με την εποχή που ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Δεν μπορείτε να είστε εντός και εκτός”, είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής παρέμβασης.

“Οι Βρετανοί επέλεξαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, επομένως δεν θα έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα”, επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αποτελεί ένα “σοκ” και ένα “ιστορικό προειδοποιητικό σημάδι” για “ολόκληρη τη Ευρώπη”.

“Αυτή η αποχώρηση είναι ένα σοκ. Πρόκειται για ένα ιστορικό προειδοποιητικό σημάδι που πρέπει να αντηχήσει σε κάθε μια από τις χώρες μας, να ακουστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και εμείς πρέπει να συλλογιστούμε”.

“Αυτό το Brexit είναι δυνατό (…), διότι δεν αλλάξαμε αρκετά την Ευρώπη μας”, τόνισε ο Γάλλος ηγέτης.

Μέρκελ: Η ΕΕ ξεκινά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με καλή διάθεση αλλά εκπροσωπώντας και τα δικά της συμφέροντα

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι θα επιθυμούσε «να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει στενή σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία μετά την αποχώρησή της. Το Brexit είναι μια βαθιά τομή για όλους μας. Η Γερμανία θέλει να παραμείνει στενός συνεργάτης και φίλος της Μεγάλης Βρετανίας διότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες».

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως «ακόμη και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προχωρά μπροστά. Τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσουν με επιτυχία την Ευρώπη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά τις (εμπορικές) διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία με καλή διάθεση, αλλά εκπροσωπώντας και τα δικά της συμφέροντα. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως επίσης και από τη Μ. Βρετανία», επισήμανε.

Υποστηρικτής του Brexit έκαψε σημαία της ΕΕ

Ένας υποστηρικτής του Brexit έκαψε μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίπλα στην Ντάουνινγκ Στριτ, στην καρδιά του Λονδίνου, την ώρα που άλλοι αποδοκίμαζαν διαδηλωτές υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ώρες προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

Περίπου 200-300 υποστηρικτές της ΕΕ βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα γιουχαΐσματα οπαδών του Brexit, καθώς πραγματοποίησαν πορεία από την Ντάουνινγκ Στριτ στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λονδίνο. Αστυνομικοί παρατάχθηκαν για να κρατήσουν σε απόσταση τις δύο ομάδες.

Οι διαδηλωτές υπέρ του διαζυγίου του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες τραγουδούσαν “ντροπή σας ντροπή σας”, “χαμένοι-χαμένοι” και “αντίο ΕΕ” στους ρυθμούς του τραγουδιού Auld Lang Syne.

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα