back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες της Πλατείας Ειρήνης

Διαβάστε επίσης

Αγανακτισμένοι οι επιχειρηματίες  στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καθώς μετά την κατάρρευση μέρους της πρόσοψης του νεοκλασικού κτιρίου (Αιόλου 38), πριν περίπου 3 μήνες, και τον αποκλεισμό του με λαμαρίνες, η αισθητική όψη της περιοχής είναι αποτρεπτική για τους επισκέπτες Έλληνες και ξένους.

Οι καταστηματάρχες κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου τους σε ποσοστό 50%-80% και μηδενικό τζίρο τις 10 ημέρες που παρέμειναν κλειστά για λόγους ασφαλείας.

«Θα έπρεπε οι υπεύθυνοι να έχουν μεριμνήσει νωρίτερα για να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο» λένε καταστηματάρχες της περιοχής ενώ κάποιοι εξ αυτών σκέφτονται να κινηθούν νομικά διεκδικώντας αποζημιώσεις.

«Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος Χατζηκώνστα και οφείλει να παρέμβει» αναφέρει ιδιοκτήτης καταστήματος στην περιοχή ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Η πλατεία έχει συρρικνωθεί και είναι άσχημη πλέον έχει μειωθεί η κίνηση το περίπτερο δεν υπάρχει κάποιοι έκλεισαν και μεταφέρθηκαν αλλού όλοι οι επιχειρηματίες είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι. Έπρεπε να έχουν γίνει εργασίες συντήρησης του κτηρίου προ πολλού. Επειδή είναι διατηρητέο δεν το κατεδαφίζουν αλλά είναι πολύ δύσκολο τώρα να αναστηλωθεί. Μέχρι σήμερα πάντως δεν βλέπω να γίνεται κάτι» λέει στον Αθήνα 9.84 η Βασιλική Νόνη ιδιοκτήτρια ανθοπωλείου της πλατείας Αγίας Ειρήνης.

Το κτήριο ανήκει στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα και έχει χαρακτηρισθεί ως έργο τέχνης και ως ιστορικό οικοδόμημα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο νέος οικοδομικός κανονισμός του 2012  ορίζει τα διατηρητέα κτίρια να «ανακατασκευάζονται στην αρχική τους μορφή».

Σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών του δήμου Αθηναίων, έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες και εντός του Φεβρουαρίου θα αρχίσουν οι εργασίες αναστήλωσης. Η περίφραξη ασφαλείας, που τοποθετήθηκε από τον δήμο Αθηναίων θα αφαιρεθεί μετά το πέρας των εργασιών.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα